Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΟΝ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΜΑ... Aydinlik: Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι πράκτορας των Αμερικανών

Οργή σε μερίδα του τουρκικού Τύπου για την επίσκεψη Πομπέο στο Φανάρι. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επισκέφθηκε την Τρίτη το ...


Οργή σε μερίδα του τουρκικού Τύπου για την επίσκεψη Πομπέο στο Φανάρι. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επισκέφθηκε την Τρίτη το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης- χωρίς να συναντηθεί με Τούρκους αξιωματούχους, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης επιτέθηκαν στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατηγορώντας τον για σχέσεις με τον αυτοεξόριστο ιμάμη και κορυφαίο αντίπαλο του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σε πρωτοσέλιδό της η τουρκική εφημερίδα «Αϊντινλίκ» συνέδεσε άμεσα τον Βαρθολομαίο με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 για την ανατροπή του Ερντογάν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κατηγορείται το Πατριαρχείο για ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος – Το είχαν ξανακάνει τον Αύγουστο του 2016
«Εδώ είναι η σύνδεση του Πατριάρχη με τον “FETO”» έχει τίτλο η εφημερίδα.

«FETO» έχει ονομάσει αυθαίρετα το καθεστώς Ερντογάν το «Κίνημα Χιζμέτ», δηλαδή το δίκτυο υποστηρικτών του Γκιουλέν.

«FETO» σημαίνει «Γκιουλενιστική -ή Φετχουλλαχιστική- τρομοκρατική οργάνωση» και προφανώς δεν υπάρχει οργάνωση με τέτοιο όνομα.

Πριν την απόπειρα πραξικοπήματος, ο τουρκικός Τύπος αποκαλούσε το δίκτυο Γκιουλέν «παράλληλο κράτος».

Το άρθρο αναφέρει ότι το Φανάρι και ο επικεφαλής του «Rumi Forum», Ρασίτ Ντερβίσογλου, προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη «FETO» και να υποτιμήσουν τον Ερντογάν.

Το «Rumi Forum», που ιδρύθηκε το 1999 «εμπνεόμενο» από τις ιδέες του Γκιουλέν και εδρεύει στην Ουάσιγκτον, ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Πέρση σούφι ποιητή και στοχαστή του 13ου αιώνα Τζελαλεντίν Ρουμί (Mawlana Jalalad-Din Rumi), που πρέσβευε το σεβασμό όλων των θρησκευτικών δογμάτων, τη θρησκευτική ανοχή, τη θρησκευτική ελευθερία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «Rumi Forum» είναι μια από τις πιο σημαντικές δομές «FETO» στις Ηνωμένες Πολιτείες, με έδρα την Ουάσιγκτον και ο διευθυντής του προγράμματος είναι ο Ρασίτ Ντερβίσογλου, ενώ ο πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος, ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα της Αμερικανικής Αρχιεπισκοπής, είναι επίσης έμπιστος του Βαρθολομαίου.

Η Αϊντινλίκ κατηγορεί τον Βαρθολομαίο ότι ενεργούσε ως «πράκτορας» των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Είναι σαν Αμερικανικό Πατριαρχείο» υποστηρίζοντας προκλητικά ότι «το Φανάρι στέκεται σήμερα πολύ περισσότερο στην πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών από ό, τι στην Τουρκία», συνεχίζοντας «ότι ενεργεί εναντίον της Άγκυρας, όχι μόνο θρησκευτικά, αλλά και σε γεωπολιτικά θέματα».

Στο ίδιο δημοσίευμα εκφράζεται και η ενόχληση της αναγνώρισης του Πατριαρχείου ως Οικουμενικού από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι οικουμενικό αλλά μια τοπική επισκοπή της Κωνσταντινούπολης.

Να σημειωθεί ότι έξω από τα κτίρια του Πατριαρχείου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη διαδήλωση της «Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας» εναντίον της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στο Φανάρι (εφημερίδα «Aydinlik»).

Η Ένωση Τουρκικής Νεολαίας (TGB) είναι «αριστερή εθνικιστική» τουρκική κεμαλική οργάνωση, που συνδέεται με το αριστερό εθνικιστικό τουρκικό «Πατριωτικό Κόμμα» – «VATAN».

Το «VATAN», του οποίου η νεολαία διαδήλωσε έξω από το Πατριαρχείο ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο, είναι φιλορωσικό και φιλοκινεζικό κόμμα.

Εναντιώνεται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και πρεσβεύει τον Ευρασιατισμό.

Η εφημερίδα «Aydinlik», που κατηγορεί τον Οικ. Πατριάρχη για πράκτορα των Αμερικανών, είναι το «κομματικό όργανο» του φιλορωσικού και φιλοκινεζικού «VATAN».

Να σημειωθεί ότι η «Aydinlik» υπήρξε αρχικά (1921) το όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.