Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το άσβεστο μίσος των δύο αδερφών πίσω από την Adidas και την Puma

newmoneyΠώς η Adidas έγινε ένα από τα μεγαλύτερα brands παγκοσμίως Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων Adidas είναι ο μεγαλύτερος κατ...

newmoneyΠώς η Adidas έγινε ένα από τα μεγαλύτερα brands παγκοσμίως


Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων Adidas είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αθλητικών ειδών στην Ευρώπη και ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο.


Ξεκίνησε τη ζωή της στην μικρή πόλη Χέρτσογκεναουραχ μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο Άντολφ Ντάσλερ, επίσης γνωστός ως Άντυ, άρχισε να κατασκευάζει δερμάτινα υποδήματα στην επιχείρηση της μητέρας του (πλυντήριο). Το 1924, ο μεγαλύτερος αδελφός του Ρούντολφ εντάχθηκε στην εταιρεία,η οποία ονομάστηκε επισήμως Dassler Brothers Shoe Factory.


Κατανοώντας το πλεονέκτημα που θα μπορούσε να προσφέρει το αθλητικό παπούτσι, ο Άντυ πειραματίστηκε με πολλά υλικά, καταλήγοντας τελικά στο συνδυασμό καουτσούκ και καραβόπανου, προσφέροντας ένα πολύ πιο ελαφρύ παπούτσι. Το 1936, ο Άντυ πιστεύοντας πολύ στο προϊόν του έπεισε τον Αμερικανό σπρίντερ Τζέσε Όουενς να το φορέσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, όπου ο αφροαμερικανός αθλητής κέρδισε περίφημα τέσσερα χρυσά μετάλλια μπροστά σε ένα εχθρικό, φιλοναζιστικό πλήθος. Γράμματα από όλο τον κόσμο κατέφταναν στα γραφεία των αδερφών Ντάσλερ και οι προπονητές άλλων εθνικών ομάδων ενδιαφέρθηκαν για τα παπούτσια τους. Η επιχείρηση εκτινάχθηκε και οι Ντάσλερς πουλούσαν 200,000 ζεύγη παπουτσιών κάθε χρόνο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το εργοστάσιο χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή όπλων ενάντια στα τανκς, καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τις αμερικανικές δυνάμεις τον Απρίλιο του 1945 αλλά διασώθηκε όταν η σύζυγος του Άντυ Ντάσλερ έπεισε τους GI ότι η εταιρεία και οι υπάλληλοί της ενδιαφέρονταν μόνο για την κατασκευή αθλητικών παπουτσιών. Οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις έγιναν αργότερα οι σημαντικότεροι αγοραστές των υποδημάτων των αδελφών Ντάσλερ.


Τα αδέρφια Ντάσλερ διαχώρισαν τις επιχειρήσεις τους το 1947 με τον Ρούντι να δημιουργεί μια καινούρια επιχείρηση την οποία ονόμασε Ruda – από τα αρχικά Rudolf Dassler, ύστερα ονομάστηκε Puma – και τον Άντυ να δημιουργεί μια εταιρεία που ονομάστηκε επισήμως Adidas AG στις 18 Αυγούστου 1949. Αν και αποτελεί δημοφιλή αστικό μύθο ότι το όνομα Adidas είναι ένα αρτικόλεξο του All Day I Dream About Sports, στην πραγματικότητα το όνομα της εταιρείας αποτελεί ένα πορτρέτο που αποτελείται από το Adi (ψευδώνυμο του Άντολφ) και το Das (από το Ντάσλερ).




Η Puma και η Adidas ξεκίνησαν μια έντονη επιχειρηματική αντιπαράθεση μετά τον διαχωρισμό των αδερφών Ντάσλερ. Πράγματι η πόλη του Χέρτσογκεναουραχ διαχωρίστησε πάνω στο θέμα και έλαβε το ψευδώνυμο «η πόλη των λυγισμένων λαιμών» – οι άνθρωποι κοίταζαν στο έδαφος για να δουν ποια παπούτσια φορούσαν οι ξένοι. Ακόμα και οι δυο ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της πόλης είχαν διαιρεθεί: η ποδοσφαιρική ομάδα ASV Herzogenaurach υποστήριζε την Adidas ενώ η ομάδα FC Herzogenaurach υποστήριζε τα παπούτσια του Ρούντολφ. Όταν οι θαυμαστές προσκαλούνταν στο σπίτι του Ρούντολφ, φορούσαν σκόπιμα τα παπούτσια της Adidas. Ο Ρούντολφ τους έλεγε να πάνε στο υπόγειο και να πάρουν ένα δωρεάν ζευγάρι παπούτσια Puma. Τα δυο αδέρφια δεν συμφιλιώθηκαν ποτέ παρόλο που και οι δυο είναι σήμερα θαμμένοι στο ίδιο νεκροταφείο ενώ βρίσκονται σε μια απόσταση όσο το δυνατόν πιο μακριά γίνεται.


Η επωνυμία Adidas επεκτάθηκε και σε αθλητικά ρούχα το 1967, με τη στολή του Franz Beckenbauer και στο τένις, με παπούτσια που δημιουργήθηκαν για τους Ilie Nastase και Stan Smith. Το 1970, δημιούργησε και το πρώτο ποδοσφαιρικό παπούτσι, το οποίο ανέθεσε ειδικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA – το Telstar – και σήμερα το εμπορικό σήμα υποστηρίζει πολλά αθλητικά γεγονότα, από το μπέιζμπολ έως το skateboarding. Έχει επίσης συνεργαστεί με μη-αθλητικές προσωπικότητες όπως ο Pharrell Williams, ο Kanye West και η Beyonce.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.