Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΩΡΑ... Στρατιωτική κινητικότητα γύρω από το Oruc Reis - Αναπτύσσονται πολεμικά πλοία

Κλιμακώνει η Άγκυρα... Αυξάνουν την παρουσία τους και κλιμακώνουν οι Τούρκοι στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, με τα τουρκικά ΜΜΕ να α...





Κλιμακώνει η Άγκυρα... Αυξάνουν την παρουσία τους και κλιμακώνουν οι Τούρκοι στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, με τα τουρκικά ΜΜΕ να αναφέρουν πως εδώ και κάποια ώρα παρατηρείται στρατιωτική κινητικότητα γύρω από το Oruc Reis.

Οι επόμενες ώρες και μέρες είναι κρίσιμες, καθώς οι κινήσεις της Τουρκίας προμηνύουν κλιμάκωση, με συνθήκες που θυμίζουν πολεμική κρίση και κατάφωρη παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες αφότου το τουρκικό ερευνητικό «έσπασε» τα 12 ναυτικά μίλια και βρέθηκε κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο (8 μίλια).

Από ελληνικής πλευράς, το πλοίο και τα συνοδευτικά του παρακολουθούνται στενά τόσο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με δυνάμεις που έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία ώστε να παρέμβουν αν τους ζητηθεί, όσο και από τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Άμυνας που βρίσκεται σε 24ωρο διαρκή συναγερμό τις τελευταίες ημέρες.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση, ενώ σχολιάζοντας τη στάση της ΕΕ, είπε ότι σαφώς θα πρέπει να υπάρξει εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία από τα ευρωπαϊκά κράτη και το θέμα αυτό τέθηκε από τον πρωθυπουργό, στη Σύνοδο Κορυφής.

Όσον αφορά στο τι θα κάνει η Ελλάδα αν το Oruc Reis έφτανε στα 12 ή στα 6 ναυτικά μίλια, απάντησε λακωνικά, λέγοντας χαρακτηριστικά «θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται».

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, με τον παράνομο χάρτη έρευνας και διάσωσης που εξέδωσε, ουσιαστικά η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, ενώ το Oruc Reis συνεχίζει τους ελιγμούς μέσα στην παράνομα δεσμευμένη περιοχή, έχοντας κλειστούς τους πομπούς από χθες το βράδυ.

Βρίσκεται σε απόσταση 8 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά από το Καστελόριζο και κινείται με κατεύθυνση βορειοανατολικά.

Οι επόμενες ημέρες και μέχρι τις 22 Οκτωβρίου που ολοκληρώνεται η εν λόγο navtex, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για τη δημιουργία γεγονότων που θα μπορούσαν να αυξήσουν το βαθμό της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στην περιοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.