Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Όλα δείχνουν καθολικό lockdown – Αναπόφευκτο στη Θεσσαλονίκη, τι εξετάζεται για Αττική

ο “μαύρο” ρεκόρ με τα 1.547 κρούσματα φέρνει ραγδαίες εξελίξεις στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός. Οι σκέψεις για γενικό lockdow...

ο “μαύρο” ρεκόρ με τα 1.547 κρούσματα φέρνει ραγδαίες εξελίξεις στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός. Οι σκέψεις για γενικό lockdown και η δύσκολη κατάσταση σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Για μίνι lockdown 10-15 ημερών κάνει λόγο ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.



Ο σοκαριστικός αριθμός των κρουσμάτων που προκαλεί ο κορονοϊός για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στην χώρα μας φέρνει καταιγιστικές εξελίξεις και το lockdown φαίνεται πως είναι αναπόφευκτο.


Εξάλλου και στην Ευρώπη η κατάσταση που προκαλεί ο κορονοϊός είναι ίδια και χειρότερη με τη Γαλλία να μπαίνει σε καθολικό lockdown όπως ανακοίνωσε με διάγγελμα ο πρόεδρος Μακρόν ενώ και η Γερμανία μπήκε σε μερικό lockdown για τουλάχιστον ένα μήνα, μετά τις ανακοινώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ.


Στην χώρα μας ο κορονοϊός βρίσκεται σε έξαρση, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει το lockdown το οποίος θα δημιουργήσει περαιτέρω πρόβλημα στην οικονομία, όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο του Mega, οδεύουμε πια σε καθολικό lockdown καθώς αυτή η απόφαση φαίνεται ότι δεν έχει πλεόν επιστροφή.


Ειλημμένη πρέπει να θεωρείται η απόφαση για γενικό lockdown. Κάτι που θα αποφασισθεί τις προσεχείς ημέρες ως προς τον τρόπο και τον σχεδιασμό του.


Αυτή την στιγμή η κυβέρνηση σχεδιάζει το πώς η χώρα θα φτάσει οδηγηθεί εκεί. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδρομές που θα ακολουθήσει.


Το πρώτο στάδιο προβλέπει ότι η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα (ενδεχομένως και η Ροδόπη) θα περάσουν από την Παρασκευή στο «κόκκινο». Επιπλέον, έρχονται πιο αυστηρά μέτρα τόσο στις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί», όσο και για εκείνες στο επίπεδο 4 (κόκκινο).


Εν τέλει θα οδηγηθούμε σε lockdown εντός 15 ημερών. Αν μάλιστα οι αριθμοί συνεχίσουν την αυξητική πορεία, η κυβέρνηση δεν θα περιμένει τα 2.000 κρούσματα.


Όλα σχετίζονται με την έκτακτη σύνοδος κορυφής που θα γίνει αύριο (29/10). Ο Σαρλ Μισέλ έχει ήδη στείλει μια επιστολής προς τους Ευρωπαίους ηγέτες που θέτει την ατζέντα.


Ο πρόεδρος Μισέλ προειδοποιεί ότι «η πανδημία COVID-19 εντείνεται σε όλα τα κράτη μέλη και όλοι αντιμετωπίζουμε νέα πίεση στις κοινωνίες, τις οικονομίες, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και το δημόσιο ηθικό».


Στην ατζέντα της Συνόδου τίθονται θέματα όπως τα εμβόλια, τα τεστ και οι μεταφορές (αναστολή αεροπορικό μεταφορών και λοιπών μεταφορών).


Δύσκολα θα αποφευχθεί το lockdown στη Θεσσαλονίκη

Ο κορονοϊός “γονατίζει” τη Θεσσαλονίκη και η κατασταση είναι εξαιρετικά κρούσματα καθώς σήμερα εντοπίστηκαν 384 νέα κρούσματα και η διασπορά κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με τον πληθυσμό.


Στην συμπρωτεύουσα βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, για να συμμετάσχει σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους τοπικούς φορείς, καθώς αναμένεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα.


Αύριο Πέμπτη 29/10, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Δήμαρχο  Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, και με Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο θα επισκεφτούν, στις 13:30, το εξεταστήριο Covid του ΕΟΔΥ που λειτουργεί στο κτήριο διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Βίλα Αλλατίνι).


Ήδη, περισσότερες από 3 Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκονται καθοδόν προς την Θεσσαλονίκη, με σκοπό να πραγματοποιηθούν δωρεάν όσο το δυνατόν περισσότερα rapid τεστ, σε όσους πολίτες ενδιαφέρονται να εξεταστούν για τον κορονοϊό. Οι ΚΟΜΥ θα βρίσκονται από αύριο στη Νέα Παραλία, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.


Σαρηγιάννης: «Μίνι lockdown της τάξεως 10-15 ημερών”

«Είμαστε έξω σχεδόν από οποιοδήποτε σενάριο. Ο βαθμός αναπαραγωγής, δηλαδή το πόσα άτομα κολλάει κάποιος, ο οποίος είναι φορέας, είναι πάνω από 3.0, που σημαίνει ότι ένα άτομο αυτή τη στιγμή κολλάει τρεις. Αυτός ο αριθμός αρχίζει να γίνεται υπερβολικά μεγάλος» υπογράμμισε μιλώντας στο Radio North 98 ο Δημοσθένης Σαρρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ.


«Πηγαίνουμε πολύ γρήγορα στην κατάσταση lock down, το οποίο θα πρέπει να είναι κάποιας συγκεκριμένης διάρκειας. Είναι κάτι που αρχίζουμε να μελετάμε αυτή τη στιγμή» γνωστοποίησε ο καθηγητής.


Όπως εξήγησε «Η καμπύλη των πραγματικών κρουσμάτων είναι πολύ πιο κάθετη προς τα πάνω, από αυτό που προβλέπαμε ως τον Νοέμβριο».



«Η δυναμική της πανδημίας είναι πιο κακή από τα κακά σενάρια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.


Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν βοηθήσει στο να διατηρήσουμε μια επιβράδυνση, αλλά ήταν για συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες. Αν δεν προλάβουμε να πάρουμε προληπτικά μέτρα, είναι προφανές ότι θα έχουμε αυτή την ανάπτυξη. Η πραγματικότητα, όμως, ξεπερνά και τους δικούς μας υπολογισμούς».


«Η αίσθησή μου είναι ότι αυτή τη στιγμή, σχεδόν οποιοδήποτε μερικό μέτρο, δεν καταφέρνει να περάσει στην κοινωνία», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης.


«Αυτό που θα μελετήσουμε είναι μίνι lock down της τάξεως των 10-15 ημερών διάρκειας» εκτίμησε ο καθηγητής συμπληρώνοντας πως αν είχαν εφαρμοστεί διαδοχικά μικρά lock down με ανάσες χωρίς αυστηρά μέτρα, αυτό θα μπορούσε να κατεβάσει τα κρούσματα στα 50 και 80.


Στο “κόκκινο” από αύριο Ιωάννινα και Σέρρες

Από αύριο τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη νόσο Covid-19, που ανακοινώθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Συγκεκριμένα από αύριο, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στις 6 το πρωί, η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων και η περιφερειακή ενότητα των Σερρών περνούν από το «πορτοκαλί», το επίπεδο 3 δηλαδή (αυξημένης επιτήρησης), στο «κόκκινο», επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου). Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους.



Επίσης, σε επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες από το «κίτρινο», επίπεδο 2 (Επιτήρησης), περνούν στο «πορτοκαλί», επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης). Για τις παραπάνω περιφερειακές ενότητες προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), καθώς και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.


Σημειώνεται ότι η Αμοργός, λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει από το επίπεδο 2, «κίτρινο», στο επίπεδο 1, «πράσινο». Τέλος, η Δράμα ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού και περνάει από το επίπεδο 1, «πράσινο», στο επίπεδο 2, «κίτρινο».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.