Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αναθεωρημένη εκδοχή: Όχι, επιστήμονες στο CERN ΔΕΝ θα έρθουν σε επαφή με παράλληλο σύμπαν τις επόμενες μέρες..

Σειρά δημοσιεύσεων στα ελληνικά ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα, ισχυρίζεται ότι επιστήμονες στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN, ελπίζου...





Σειρά δημοσιεύσεων στα ελληνικά ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα, ισχυρίζεται ότι επιστήμονες στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN, ελπίζουν να έρθουν σε επαφή με ένα παράλληλο σύμπαν τις επόμενες μέρες. Όμως οι δημοσιεύσεις αποτελούν ανακύκλωση παλιότερων και διαστρεβλώνουν τα πραγματικά δεδομένα.



Τι ισχύει;

Ενώ τα παραπάνω δημοσιεύματα εμφανίστηκαν τον Οκτώβριο του 2020, στην πραγματικότητα αποτελούν αναπαραγωγές δημοσιεύματος της express.co.uk από τον Αύγουστο του 2015, το οποίο συνιστά κλικοθηρική διασκευή δημοσιεύματος του phys.org από το Μάρτιο του ίδιου έτους.

Τα επίμαχα ελληνικά δημοσιεύματα είναι προβληματικά για αρκετούς λόγους. Καταρχάς, δε θα μπορούσε να έχει γίνει πείραμα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN κατά τον Οκτώβριο του 2020, καθώς η λειτουργία του LHC έχει σταματήσει προσωρινά από το 2018, και δεν αναμένεται να ξεκινήσει τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021.

Επιπρόσθετα, στο αρχικό δημοσίευμα του phys.org, δεν υπήρχε αναφορά στο χρονικό πλαίσιο εντοπισμού («επόμενες μέρες»), το οποίο μοιάζει να προστέθηκε στη διασκευή του express.co.uk για κλικοθηρικούς λόγους.

Έπειτα, όσον αφορά τα ίδια τα δημοσιεύματα, στην πραγματικότητα δεν αναφερόμαστε σε ερευνητές που εργάζονται στο CERN, ούτε σε κάποιο συγκεκριμένο πείραμα που προγραμματιζόταν να εκτελεστεί κατά το 2015. Τα δημοσιεύματα αφορμήθηκαν από επιστημονική δημοσίευση 3 ερευνητών, οι οποίοι δήλωσαν σχέση με πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα των ΗΠΑ, Καναδά και Αιγύπτου.

Στη δημοσίευσή τους, οι ερευνητές αναφέρθηκαν στην πιθανότητα εντοπισμού νέων διαστάσεων μέσω μικροσκοπικών μαύρων τρυπών, κάτι που θεωρούσαν ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσε να επιτευχθεί στο CERN.

Δεν υπάρχει παραπομπή σε σχετική αναφορά από ερευνητές του CERN, ούτε εντοπίσαμε κάποια σε δική μας αναζήτηση. Η πιο πρόσφατη αναφορά σε εντοπισμό μικροσκοπικών μαύρων τρυπών που βρήκαμε στην ιστοσελίδα του CERN, ήταν από τις 15 Δεκέμβρη του 2010, και ανέφερε πως οι προσπάθειες ανίχνευσης τέτοιων μαύρων τρυπών δεν είχαν επιτύχει.

Επιπλέον, στο αρχικό δημοσίευμα παρατίθονταν και δηλώσεις των καθηγητών Remo Garattini και Joao Magueijo, που τόνιζαν τη θεωρητική φύση της επίμαχης επιστημονικής δημοσίευσης και την αβεβαιότητά τους αναφορικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να αντιστοιχηθεί στην πραγματικότητα, πέρα από τα μαθηματικά μοντέλα.

Μια από τις παραπομπές που διέθετε η επίμαχη μελέτη, ήταν σε σχετική εργασία της Dr Sabine Hossenfelder, που πλέον αποτελεί επιστημονική συνεργάτιδα του Ινστιτούτου της Φρανκφούρτης για Προηγμένες Μελέτες. Η ίδια εκπόνησε το διδακτορικό της γύρω από το αντικείμενο του εντοπισμού νέων διαστάσεων μέσω του LHC, και σε άρθρο της ασκεί έντονη κριτική στην επίμαχη μελέτη, θεωρώντας ότι παρουσιάζει τόσο θεμελιώδη προβλήματα που δεν θα έπρεπε να είχε δημοσιευτεί.

Μεταξύ άλλων, η Dr Hossenfelder σημειώνει ότι η δημοσίευση δεν αναφέρει τίποτα σχετικό με την ύπαρξη νέων συμπάντων αναφορικά με τις υποτιθέμενες νέες διαστάσεις, που η δημοσίευση υποθέτει ότι θα μπορούσαν να εντοπιστούν μέσω μικροσκοπικών μαύρων τρυπών.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναφερόμενες μικροσκοπικές μαύρες τρύπες που αποτελούν τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας του παραπάνω σκεπτικού, δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι και σήμερα (Οκτώβριος 2020), και όπως εξηγήσαμε και παραπάνω, δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν αντίστοιχα πειράματα στο CERN το προσεχές διάστημα.
Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, ο ισχυρισμός ότι επιστήμονες στο CERN ελπίζουν να έρθουν σε επαφή με ένα παράλληλο σύμπαν τις επόμενες μέρες, είναι ψευδής.

Ανδρόνικος Κουτρουμπέλης - https://www.ellinikahoaxes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.