Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Νιγηρία: Θανατική ποινή για κοινοποίηση "βλάσφημου" προς τον Μωάμεθ τραγουδιού

Ένας άντρας στην Νιγηρία καταδικάστηκε σε θάνατο για την κοινοποίηση "βλάσφημου" τραγουδιού -που προσβάλει τον Μωάμεθ- σε συνομιλ...



Ένας άντρας στην Νιγηρία καταδικάστηκε σε θάνατο για την κοινοποίηση "βλάσφημου" τραγουδιού -που προσβάλει τον Μωάμεθ- σε συνομιλία του στο WhatsApp, προκαλώντας την παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών για "κατάφωρη παραβίαση" του διεθνούς δικαίου.

Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσαν ότι "ανησυχούν έντονα" για έναν Νιγηριανό τραγουδιστή που έχει καταδικαστεί σε θάνατο, εξαιτίας βλάσφημου τραγουδιού που μοιράστηκε στα κοινωνικά μέσα.

Ο Yahaya Sharif-Aminu, 22 ετών, καταδικάστηκε για βλασφημία εναντίον του Προφήτη Μωάμεθ στις 10 Αυγούστου από δικαστήριο της Σαρία στην επαρχία Κάνο, που βρίσκεται στη βόρεια Νιγηρία.

Μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού μέσω WhatsApp το Μάρτιο, ο 22χρονος έλαβε απειλές κατά της ζωής του και το σπίτι της οικογένειάς του κάηκε από διαμαρτυρόμενο όχλο.

Η Ύπατη Αρμοστεία του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών αυτή την εβδομάδα κάλεσε τις αρχές να ανατρέψουν τη θανατική ποινή και να εγγυηθούν την ασφάλειά του, λέγοντας ότι η Νιγηρία "πρέπει να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να τον προστατεύσει", χαρακτηρίζοντας την υπόθεσή του "κατάφωρη παραβίαση" του διεθνούς δικαίου.

"Ανησυχούμε βαθιά για τη σοβαρή έλλειψη δέουσας διαδικασίας στην υπόθεση του κ. Sharif-Aminu μέχρι στιγμής, ειδικά μετά τις αναφορές ότι έχει κρατηθεί χωρίς να του δοθεί η δυνατότητα επικοινωνίας και πρόσβασης σε δικηγόρο κατά την αρχική του δίκη, μια δίκη που ήταν δεν είναι ανοιχτό στο κοινό", ανέφερε το γραφείο σε δήλωση.

Η Karima Bennoune, η οποία υπηρετεί ως ειδική εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα πολιτιστικά δικαιώματα, πρόσθεσε ότι η θανατική ποινή "για καλλιτεχνική έκφραση ή για κοινή χρήση τραγουδιού στο Διαδίκτυο" συνιστά "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και του συντάγματος της Νιγηρίας".

"Επιπλέον, η επιβολή της θανατικής ποινής μετά από άδικη δίκη παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή. Ο Yahaya Sharif-Aminu πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως και άνευ όρων", προσέθεσε, σύμφωνα με τον Independent.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.