Tελευταια Νεα

Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020

Χρυσή Αυγή: Τα ελαφρυντικά που ζητούν οι ένοχοι - Τι προβλέπεται για τον ευρωβουλευτή ΛαγόΕγκληματική οργάνωση έκρινε τη Χρυσή Αυγή το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην απόφαση που ανακοινώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι.

Η αναγνώριση ελαφρυντικών ή όχι, θα καθορίσει και το πλαίσιο των ποινών που θα τους επιβληθεί.

Με αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας τους και την παραβίαση της εύλογης διαρκείας μια δίκης ξεκίνησαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων να αιτούνται ελαφρυντικών στο δικαστήριο. Αρκετοί από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων αναφέρθηκαν στα «ταμπελάκια» που ανέγραφαν «δεν είναι αθώοι», που πλημμύρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις προηγούμενες ημέρες, ενώ άλλοι έκαναν αναφορά στη διάρκεια της δίκης που έχει κρατήσει περισσότερο από πέντε χρόνια.

Ο Γιώργος Γερμενής γνωστός και ως Καιάδας, ζητά το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.Τα ίδια ελαφρυντικά ζητούν οι συνήγοροι υπεράσπισης να αναγνωριστούν και στον Γιώργο Γερμενή, ο οποίος είναι ένας από τους επτά που καταδικάστηκαν για Διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης.

Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοσης των κατηγοριών που του αποδόθηκαν το 2012. «Όλα τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ενα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική.

Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» ανέφερε η συνήγορος του και πρόσθεσε πως ο πρώην βουλευτής «αναλωνόταν νυχθημερόν στο κοινοβουλευτικό του έργο« και είχε άριστη διαγωγή.

Ελαφρυντικό «ειλικρινούς μεταμέλειας» ζητάει ο Ρουπακιάς

Οι καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής ζήτησαν ελαφρυντικά μέσω των συνηγόρων τους. Ο δικηγόρος του Γιώργου Ρουπακιά ζήτησε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Συγκεκριμένα η υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

«Ο Γιώργος Ρουπακιάς, κάθε φορά λέει έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το δικό μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος του απευθυνόμενος στο δικαστήριο.

Στη συνέχεια δικηγόρος τόνισε πως ο εντολέας του επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό.

Μάλιστα , ισχυρίστηκε ότι ο εντολέας του δαιμονοποιήθηκε από τα ΜΜΕ και εμφανίστηκε ως αμετανόητος όταν είπε πως πρόκειται για μια «απλή ανθρωποκτονία» εννοώντας πως δεν υπήρχε πολιτικό κίνητρο.

Αναγνώριση ελαφρυντικών ζητούν οι συνήγοροι υπεράσπισης


«Μάχη» για την αναγνώριση ελαφρυντικών δίνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Η αναγνώριση ελαφρυντικών ή όχι, άλλωστε , θα καθορίσει και το πλαίσιο των ποινών που θα τους επιβληθεί.

Από τους συνολικά 65 κατηγορούμενους για Εγκληματική Οργάνωση ένοχοι κρίθηκαν οι 50. Επτά, πρώην μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της ΧΑ, καταδικάστηκαν για διεύθυνση της Οργάνωσης.

Πρόκειται για τους: Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Από τους υπόλοιπους 43 που αντιμετωπίζουν μόνο το αδίκημα της ένταξης, αθώοι κρίθηκαν οι 15 και ένοχοι οι 30.

Επίσης, μεταξύ των καταδικασθέντων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι οι δολοφόνοι του 25χρονου Σ. Λούκμαν, δύο εκ των εμπλεκόμενων στην επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια», ένας από την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» και ο φερόμενος ως πυρηνάρχης της ΧΑ στην Ιεράπετρα που έχει καταδικαστεί για επίθεση σε πακιστανούς εργάτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου να μετατρέψει την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη όσον αφορά στην επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ, το εν λόγω αδίκημα παραγράφεται τον Σεπτέμβριο του 2021.

Από τη στιγμή που οι δικαστές αποφάσισαν ενοχή για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης η όλη διαδικασία όσον αφορά τις ποινές αναμένεται να διαρκέσει ημέρες καθώς θα πρέπει να λάβουν το λόγο οι συνήγοροι των κατηγορουμένων για να ζητήσουν ελαφρυντικά, να αγορεύσει η εισαγγελέας και το δικαστήριο να αποσυρθεί για να αποφασίσει αν θα τα χορηγήσει.
.
« Προηγουμενη
Επομενη »