Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αρμένιος αναλυτής: Σοβαρή απειλή για τη διεθνή ασφάλεια οι φιλοδοξίες της Τουρκίας

Με κοινές προσπάθειες το Μπακού και Άγκυρα προσπαθούν να αντισταθούν στις παγκόσμιες γεωπολιτικές τάσεις που «σφίγγουν δυνατά τη θηλιά» γύρ...


Με κοινές προσπάθειες το Μπακού και Άγκυρα προσπαθούν να αντισταθούν στις παγκόσμιες γεωπολιτικές τάσεις που «σφίγγουν δυνατά τη θηλιά» γύρω από τις νεο-Οθωμανικές φιλοδοξίες του Ερντογάν.




Το Μπακού έγινε ο μοναδικός «σύμμαχος» της Άγκυρας. Σύμφωνα με την Liana Manukyan για το el.armradio.am ο Έρντογάν γίνεται γρήγορα ο πιο δηλητηριώδης ηγέτης στον κόσμο, τον οποίο υποστηρίζουν ακόμα και οι πρώην σύμμαχοί του. Αμφισβητείται η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που ανοίγει παντού τα μέτωπα του πολέμου και απειλεί τους γείτονές της αν θέλουν οι τελευταίοι να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους. Η Γερμανία και άλλοι εταίροι παραδέχονται το γεγονός ότι η τρέχουσα ατζέντα της Τουρκίας είναι προβληματική. Η κατάσταση στην Τουρκία σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτάται και από την πολιτική των ΗΠΑ.

Τον Δεκέμβριο του 2019, το Κογκρέσο των ΗΠΑ αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά μετά από αυτό φαίνεται να έχει δώσει χρόνο στον Ερντογάν να σκεφτεί.

Η ειδικός Χρατσιά Αρζομανιάν πιστεύει ότι τον 21ο αιώνα η Δύση θέτει και πάλι το «τουρκικό ζήτημα» ως μέρος του μεγάλου παιχνιδιού. Ο Αρζουμανιάν σημειώνει, ότι η Αρμενία πρέπει να πάρει τη θέση της και να αρθρώσει με σαφήνεια την αρμενική απάντηση στον συνασπισμό από τα κρατή που σχηματίστηκε γύρω από τις διαδικασίες στη Μεσόγειο. Πρέπει να αφήσουμε τη σοβιετική αφήγηση, και να επιστρέψουμε στη δική μας – τη χιλιετή Αρμενική, να θυμόμαστε, ότι είμαστε πολιτισμός και έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε τη θέση μας στο τραπέζι των αρχαίων πολιτισμών. Στον 21ο αιώνα, η Αρμενία μπορεί να είναι μόνο πολιτισμένο κράτος, πιστεύει ο Αρζουμανιάν και συνεχίζει:

«στον 20ο αιώνα η συμμαχία μπολσεβίκων και κεμαλιστικών προγραμμάτων επέτρεψε να αναβληθούν οι εκλογές εις βάρος της Ρωσίας, η οποία έπαψε να υπάρχει. Να παίξει το ίδιο παιχνίδι, για άλλη μια φορά, δεν θα είναι δυνατόν, πιστεύει. Στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του CSTO, της ΛΔ της Κίνας και της ΚΑΚ στη Μόσχα, ο Υπουργός Άμυνας της Αρμενίας Ταβίντ Ντονογιάν επεσήμανε ρητά τις φιλοδοξίες της Τουρκίας που παρουσιάζουν σοβαρή απειλή για τη διεθνή ασφάλεια. Η Αρμενία είναι έτοιμη να συνεργαστεί σε διάφορες μορφές για την πρόληψη αυτής της απειλής. Πρόκειται για το CSTO, το ΛΔ της Κίνας, για τη μορφή συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος-Αρμενία καθώς και για Γαλλο-αρμενική συνεργασία.

Η Αρμενία πρέπει επίσης να ξεκινήσει διάλογο με τη Γεωργία, για την οποία η Τουρκία επίσης έχει φιλοδοξίες. Η Αρμενία έχει επανειλημμένα αποδείξει την ικανότητά της που μπορεί να προστατεύσει την ασφάλεια της περιοχής και να συμβάλλει στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Ωστόσο, είναι καιρός να βγει το Ερεβάν από την «αμυντική» του θέση και να σκεφτεί για τη θέση του στο μέλλον, όπου η Τουρκία και η περιοχή θα είναι διαφορετικές, διότι τα όρια έχουν ιδιότητα να αλλάξουν.pentapostagma.gr