Tελευταια Νεα

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 23, 2020

Κεραυνοί από τον Σισί...!! Ο πρόεδρος της Αιγύπτου κατηγόρησε την Τουρκία στον ΟΗΕ για υποστήριξη τρομοκρατών...!!Κριτική στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο άσκησαν από το βήμα της 75ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι Πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, αν και δεν κατονόμασε την Τουρκία, ήταν σαφές ότι τουλάχιστον σε μία στιγμή της ομιλίας του, εννοούσε την πολιτική της Άγκυρας στη Λιβύη, αλλά και τον μη σεβασμό στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Ο πρώτος πυλώνας, σε σχέση με τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, έχει καταστεί απαραίτητο για όλους μας να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση που να εγγυάται την εφαρμογή των ψηφισμάτων που εκδίδονται εντός πολυμερών πλαισίων, δίνοντας προτεραιότητα στην εφαρμογή των σταθερών και συνεπών κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου.

»Ως εκ τούτου, οι χώρες πρέπει να έχουν πολιτική βούληση να εφαρμόσουν και να συμμορφωθούν με τα ψηφίσματα και να εκπληρώσουν τα καθήκοντα των Ηνωμένων Εθνών με δύο τρόπους.

»Ένας από αυτούς είναι μέσω της στενής παρακολούθησης της εφαρμογής των συμφωνηθέντων και της λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για να βοηθηθούν τα κράτη να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους και να αναπτύξουν τις ικανότητές τους, λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της εθνικής ιδιοκτησίας.

»Ο άλλος, να τηρούνται υπόλογα κράτη που παραβιάζουν σκόπιμα το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ιδίως εκείνα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Φωτογραφίζοντας την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου υπογράμμισε ότι σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι πλέον αποδεκτό να μην εφαρμόζονται αποτελεσματικά τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, δεδομένου ότι παρέχουν το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση αυτής της θανατηφόρας επιδημίας.

Και ότι ορισμένες χώρες δεν έχουν δεσμευτεί πλήρως, πιστεύοντας ότι για πολιτικούς λόγους δεν θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να κλείνει τα μάτια στην υποστήριξη που παρέχουν λίγες χώρες στους τρομοκράτες είτε παρέχοντάς τους χρήματα και όπλα, είτε ασφαλείς παραδείσους και μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολιτικές πλατφόρμες.

»Βοηθούν επίσης στη διευκόλυνση της μετακίνησης τρομοκρατών μαχητών σε περιοχές συγκρούσεων, ιδίως στη Λιβύη και πριν στη Συρία» είπε.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στη Λιβύη και στην υποστήριξη από μέρους της χώρας του στις προσπάθειες για διευθέτηση της σύγκρουσης.

«Η Αίγυπτος είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τους Λίβυους αδελφούς για να απαλλάξουν τη χώρα τους από τρομοκρατικές οργανώσεις και πολιτοφυλακές και να θέσουν τέρμα στην κατάφωρη παρέμβαση ορισμένων περιφερειακών μερών που φέρνουν ξένους μαχητές στη Λιβύη για να πραγματοποιήσουν τις γνωστές φιλοδοξίες και να ξαναζήσουν αποικιακές ψευδαισθήσεις.

»Επομένως, έχουμε δηλώσει στο παρελθόν και επαναλαμβάνουμε εδώ ότι η Αίγυπτος θα αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη μάχη και το πέρασμα της κόκκινης γραμμής που εκπροσωπείται στη γραμμή Sirte – Jufra για την υπεράσπιση της εθνικής της ασφάλειας και της ασφάλειας του λαού της» συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Αλ Σίσι επανέλαβε την έκκληση προς όλες τις πλευρές και τα μέρη να επιστρέψουν στον πολιτικό δίαυλο προκειμένου να επιτύχουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα που αξίζει ο αδελφικός λαός της Λιβύης.
« Προηγουμενη
Επομενη »