Tελευταια Νεα

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 23, 2020

Αμερικανός πρώην Α/ΓΕΑ: Η Ελλάδα πρέπει να εξοπλιστεί με σοβαρά οπλικά συστήματα - Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τουρκία και Ρωσία!Ο πρωην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Thomas Trask, (πρώην επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ) σε άρθρο του μαζί με τον Jonathan Ruhe του ινστιτούτου JINSA, αναφέρουν ναι μεν την πιθανότητα σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας, κυρίως λόγω της αδιαλαξίας του Ερντογάν, αλλά ουσιαστικά μας λένε ότι Ρωσία και Τουρκία έχουν εισέλθει ανεπιστρεπτί στο στόχαστρο της δύσης.


Οι ίδιοι κατηγορούν τη νυν πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ για ασταθή πολιτική στην ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που αποτελεί και πεδίο της ευρύτερης κόντρας με την Ρωσία.Για τον λόγο αυτόν θα επεκταθεί η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα, ενώ οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα εξοπλιστούν με σημαντικά οπλικά συστήματα.

Οι δύο κίνδυνοι που έχουν εντοπίσει και έχουν στοχοποιήσει αφορούν την Τουρκία, ο πρώτος είναι ο μετασχηματισμός της χώρας υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν σε πολύ πιο ισλαμιστική, εθνικιστική και αυταρχική.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό αυτής της νέας Τουρκίας είναι ο παρεμβατισμός της στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια τουρκική εκδοχή της διπλωματίας των Οθωμανών.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η ανακάλυψη μεγάλων υποθαλάσσιων αποθεμάτων ενέργειας σε Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ και ενδεχομένως αλλού.

Για αυτό και οι εντάσεις θερμαίνονται ξανά και ξανά.Αυτά τα κοιτάσματα αποτελούν σήμερα τα μεγαλύτερα υπεράκτια ευρήματα φυσικού αερίου οπουδήποτε στον κόσμο την τελευταία δεκαετία.

Η Τουρκία, λειτουργώντας αυτοβούλως έστειλε πλοία εξερεύνησης, συνοδεία πολεμικών στην Κύπρο και στα ελληνικά ύδατα.

Το τελευταίο διάστημα, Ρωσία, Γαλλία, ΗΑΕ, Ελλάδα και Κύπρος έχουν ενισχύσει την παρουσία του ναυτικού τους στην περιοχή.

Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο προσπάθησαν να εξουδετερώσουν αυτές τις εντάσεις χωρίς όμως κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ακόμα και όταν μιλάει με μια φωνή, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει αξιόπιστα ισχυρά αντικίνητρα για να αποτρέψει την Άγκυρα, ειδικά τώρα καθώς η οικονομική κρίση εντός της Τουρκίας επιδεινώθηκε από τον κορονοϊό, αυξάνοντας τον πειρασμό του Ερντογάν να χρησιμοποιήση ακόμη περισσότερο την εθνικιστική ρητορική και να αναζητήσει δράση.

Μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν σε μεγάλο βαθμό την επιδείνωση της κατάστασης παραμένοντας στην άκρη, τονίζουν οι δύο ειδικοί.

Όπως έχει παρουσιάσει το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA) σε αρκετές πρόσφατες εκθέσεις, η Ουάσιγκτον πρέπει να επιβεβαιώσει τον σταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων.

Ένα κρίσιμο βήμα θα είναι ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ένας ειδικός απεσταλμένος θα πρέπει επίσης να τερματίσει την συμμαχία Τουρκίας και Ρωσίας στην Λιβύη, όπου φαίνεται να δημιουργούνται μόνιμα προπύργια και να συντονίζονται οι δύο πλευρές, με σκοπό να διαμορφώσουν το μέλλον της χώρας, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές της σύγκρουσης.Αυτός ή αυτή θα πρέπει να συνεργαστεί με τον οργανισμό πλέον Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, Κύπρος, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστινιακή Αρχή, (Γαλλία), για να δημιουργηθεί ένα σαφές αντίβαρο στην κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας.pentapostagma.gr
« Προηγουμενη
Επομενη »