Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κορονοϊός: Μάσκες παντού και στην Αττική – Τα νέα μέτρα αν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων

Τι απαντά ο Νίκος Σύψας σε αυτούς που αρνούνται τη μάσκα στα σχολεία. Οι οδηγίες στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες για το άνοιγμα...


Τι απαντά ο Νίκος Σύψας σε αυτούς που αρνούνται τη μάσκα στα σχολεία. Οι οδηγίες στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες για το άνοιγμα των σχολείων. Η μεταδοτικότητα του ιού είναι πρωτόγνωρη λέει ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.






Ειλημμένη φαίνεται πως είναι η απόφαση της κυβέρνησης για γενικευμένη χρήση μάσκας στον νομό Αττική σύμφωνα με το MEGA, στην περίπτωση που δεν υπάρξει δραματική μείωση των κρουσμάτων που επιφέρει ο κορονοϊός τις προσεχείς ημέρες.

Σύμφωνα με το MEGA το επόμενο μέτρο που θα ληφθεί στην Αττική για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός είναι η χρήση μάσκας παντού. Τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους στην Περιφέρεια στην οποία καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα σε ολόκληρη των χώρα.




Το μέτρο της μάσκας έχει πέσει στο τραπέζι και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η σχετική απόφαση ενώ ενδιαφέρον θα έχει το πότε θα ενεργοποιηθεί, κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί από τους επιδημιολογικούς δείκτες τους οποίους βλέπουμε καθημερινά και την πορεία που διαγράφει ο κορονοϊός.

Ουσιαστικά αν δεν υπάρξει δραματική μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, τότε το μέτρο αυτό θα μπει σε εφαρμογή από την κυβέρνηση. Όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι ένα θέμα που εξετάζει η κυβέρνηση και αναμένονται και εκεί αποφάσεις.

Οι ιθύνοντες περιμένουν ότι ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα αυξηθεί την εβδομάδα που θα ξεκινήσουν τα σχολεία και θα επιστρέψουν

Μ.Μ.Μ θα ενταθεί την εβδομάδα που ανοίξουν τα σχολεία και θα επιστρέψουν όλοι στις δουλειές τους. Ενώ θα υπάρχει ενδεχομένως και αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας του δημοσίου προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Τι απαντά ο Σύψας στους αρνητές της μάσκας
Πολλοί είναι αυτοί που αντιδρούν στη χρήση μάσκας, ειδικά στα σχολεία, ενώ είχαμε και πορείες στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές από αρνητές της, οι οποίοι αμφισβητούν την σοβαρότητα του κορονοϊού.

Ο Νίκος Σύψας απαντά μέσω του κεντρικού δελτίου του ΑΝΤ1 και τονίζει πως “ όσον αφορά την αλλαγή της γνώμης της επιτροπής όσον αφορά τη χρήση μάσκας θέλω να ξέρετε πως αυτό εξαρτάται από δυο παράγοντες. Πρώτος είναι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και ο δεύτερος είναι τα δεδομένα από τις μεγάλες μελέτης που γίνονται παγκοσμίων.
Θέλαμε επίσης να προστατεύσουμε τις ιατρικές μάσκες αλλά θα μπορούσαμε να προτείνουμε τις μη ιατρικές. Ο λόγος που δεν το κάναμε είναι γιατί πιστεύαμε ότι τότε όταν είχαμε την απαγόρευση κυκλοφορίας, το λεγόμενο lockdown, τα οφέλη από τη μάσκα ήταν πολύ λιγότερα σε σχέση με τώρα που ο άνθρωπος κυκλοφορεί ελεύθερα έξω. Επομένως όταν άνοιξε η κοινωνία μας τον Μάιο ζητήσαμε σε πολλά σημεία και κυρίως όταν δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση δυο μέτρων, τη χρήση μάσκας. Και όταν τον Αύγουστο είχαμε τη μεγάλη έξαρση κάναμε υποχρεωτική τη μάσκα σε πολλά σημεία”.



Για τα παιδιά ο κ. Σύψας σημείωσε ότι “τα σχολεία είναι κλειστές δομές και μπορεί να υπάρξει πολύ εύκολα διασπορά του ιού. Επομένως ένα παιδάκι το οποίο είναι ασυμπτωματικό ή λίγο συμπτωματικό θα μπορούσε εύκολα να διασπείρει τον κορονοϊό. Άρα η μάσκα προστατεύει την τάξη και τη λειτουργία του σχολείου. Αν είναι ασφαλές ένα παιδί να φοράει μάσκα έχει αποδειχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάνω από 2 ετών μπορούμε να χρησιμοποιούμε με ασφάλεια τη μάσκα”.

“Πρέπει ο παππούς, η γιαγιά και τα ευπαθή άτομα να κάνουν το σωστό. Δηλαδή να αφήσουν το παιδί να πάει στο σχολείο και οι ίδιοι να πάρουν μέτρα προφύλαξης. Δηλαδή όχι αγκαλιές, όχι φιλιά, ξεχωριστό δωμάτιο, καλός εξαερισμός. Να φοράνε μάσκα όταν είναι παρών το παιδί και όταν πλησιάζει από το σχολείο. Δυστυχώς πρέπει να επιλέξουμε. Θέλουμε να πάνε τα παιδιά μας στο σχολείο ή όχι; Θα κάνουμε μερικές θυσίες για να πάει το παιδί στο σχολείο ή όχι; Είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί η τηλεκπαίδευση δεν λειτουργεί πάντα και όταν λειτουργεί είναι υπέρ των ακριβών σχολείων και όχι στις φτωχογειτονιές”, ξεκαθάρισε ο κ. Σύψας.

Βασιλακόπουλος: Η μεταδοτικότητα του ιού είναι πρωτόγνωρη
Για τα κρούσματα κορονοϊού μίλησε στο κεντρικό δελτίο του Alpha ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τονίζοντας πως : «Η μεταδοτικότητα του ιού είναι πρωτόγνωρη γι’ αυτό και έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις η πανδημία. Γι ‘ αυτό θα ήθελα να πω σε όσους αντιδρούν στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί να το σκεφτούν διπλά και τριπλά. Έχουμε 42 διασωληνωμένους, δηλαδή το 40% όσων είχαμε την άνοιξη βεβαίως με την κοινωνία ανοιχτή. Αν συνεχίσουμε να μην προσέχουμε δυστυχώς γρήγορα το σύστημα θα φτάσει στα όριά του».


Για τις αντιδράσεις επαγγελματιών της εστίασης αναφορικά με το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ τα μεσάνυχτα τόνισε: «Το συγκεκριμένο μέτρο έχει αποδώσει καθώς ο δείκτης R έχει πέσει σαφώς κάτω από τη μονάδα και αντί να έχουμε 280 ή 290 κρούσματα την ημέρα και έχουμε κάτω από 200. Δεν θα χρειαζόταν ωστόσο να ληφθεί το συγκεκριμένο μέτρο αν είχαμε πειθαρχήσει στο προηγούμενο. Είχαν πει ελεύθερο ωράριο, αλλά όχι όρθιοι να χορεύετε συνωστισμένοι. Δεν πειθαρχήσαμε και αναγκαστήκαμε να πάρουμε το επόμενο μέτρο το οποίο είναι δυσβάστακτο. Δηλαδή να μην προλαβαίνει κάποιος να πιει πολύ, να χαλαρώσει και να βγει αγκαλιασμένος και να κινδυνεύει. Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα δεν θα χρειάζεται η λήψη άλλων».


Τα κρούσματα δείχνουν μια σταθερότητα τις τελευταίες ημέρες και στην ερώτηση αν βρισκόμαστε κοντά στην άρση κάποιων μέτρων ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε. «Αν συνεχιστεί αυτή η θετική πορεία νομίζω ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να άρει σιγά σιγά καθένα από τα μέτρα. Βέβαια πρέπει να περιμένουμε και τα σχολεία με την ελπίδα αυτό το άνοιγμα δεν θα επηρεάσει την επιδημία».