Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΡΕ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ...;;; Οι Τούρκοι... Γκρέμισαν και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα...!!!

Οι τουρκικές αρχές προέβησαν σε άλλο ένα έγκλημα κατά της Ορθοδοξίας, γκρεμίζοντας τον ναό του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα, γνωστού και ω...


Οι τουρκικές αρχές προέβησαν σε άλλο ένα έγκλημα κατά της Ορθοδοξίας, γκρεμίζοντας τον ναό του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα, γνωστού και ως η «Αγιά Σοφιά της Μπούρσα».




Ο ναός, αναφέρει το ahvalnews.com είχε περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου της Προύσας το 2006 και είχε ανοίξει ως μουσείο με την ονομασία Özlüce Cultural House όμως διαπιστώθηκαν δομικά προβλήματα και εγκαταλείφθηκε.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία εκτιμάται ότι χτίστηκε το 1896, είχε μετατραπεί σε τζαμί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, αλλά εγκαταλείφθηκε, επειδή δεν χρησιμοποιήθηκε μετά την κατασκευή του τζαμιού Yeni Özlüce. Ο Δήμος Nilüfer, ο οποίος ανέλαβε το ιστορικό κτίριο το 2006, το αποκατέστησε στο πλαίσιο έργου που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Διατήρησης Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς και το άνοιξε ως πολιτιστικό σπίτι Özlüce (Özlüce Kultürevi) το 2009.

Το ιστορικό κτίριο, του οποίου η πόρτα ήταν κλειδωμένη μετά τη μεταβίβαση, δεν συντηρήθηκε και άρχισαν να εμφανίζονται ρωγμές επάνω του.

Σημειώνοντας την κατάσταση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ιδρυμάτων και εφιστώντας την προσοχή στον κίνδυνο κατεδάφισης, ο Δήμος Nilüfer προσπάθησε ξανά το 2016 να ελέγξει την εκκλησία και ζήτησε να διατεθεί το κτίριο στον δήμο για ανακαίνιση. Ωστόσο, τονίστηκε ότι το κτίριο δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός από τη λατρεία και ότι ο τόπος αυτός ήταν τζαμί!

Ο Δήμος Nilüfer είχε προειδοποιήσει για κατεδάφιση ξανά το 2019, ζητώντας να νοικιάσει το κτίριο του ναού. Ωστόσο, το αίτημά του απορρίφθηκε. Το ιστορικό κτίριο, που έμεινε χωρίς επίβλεψη για 7 χρόνια, κατεδαφίστηκε προχθες το βράδυ.