Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πομπέο προς Άγκυρα: «Να απομακρυνθούν τα πλοία και να ξεκινήσει ο διάλογος»

O ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με αφορμή την επίσκεψή του στην Κύπρο έστειλε το δικό του μήνυμα προς την Τουρκία και ξεκαθάρισε ότι για να...

Ξεκάθαρο μήνυμα Μ.Πομπέο προς Άγκυρα: «Να απομακρυνθούν τα πλοία και να ξεκινήσει ο διάλογος»

O ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με αφορμή την επίσκεψή του στην Κύπρο έστειλε το δικό του μήνυμα προς την Τουρκία και ξεκαθάρισε ότι για να ξεκινήσει ο διάλογος θα πρέπει να αποχωρήσουν τα πλοία από την Μεσόγειο.




Σε διάλογο που είχε με δημοσιογράφους ο Πομπέο είπε κατ' αρχάς για την επίσκεψή του στην Κύπρο, ότι «τα πράγματα, που λαμβάνουν χώρα σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντικά και θέλω να έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τους ηγέτες εκεί στην Κύπρο για την δική τους οπτική, τους στόχους τους και τα πράγματα που θα ήθελαν να κάνουν. Ο πρόεδρος είναι πολύ ξεκάθαρος και έχει ζητήσει (έχει μιλήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν, έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και το έχει επισημάνει σε κάθε περίσταση) οι διαμάχες, οι θαλάσσιες διαμάχες να επιλυθούν με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο.

Και επομένως θα εργαστώ και για αυτό, να διασφαλίσω ότι κατανοώ τους κινδύνους από την οπτική των ανθρώπων της Κύπρου και να το έχω κατά νου καθώς θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι κάτι στο οποίο εστιάζουμε πραγματικά. Οι Γερμανοί έχουν κάνει καλή δουλειά στο να προσπαθήσουν διπλωματικά να τους πείσουν να αρχίσουν συνομιλίες για το πώς θα προχωρήσουν. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πραγματικές συνομιλίες και ελπίζουμε ότι τα πολεμικά πλοία που υπάρχουν εκεί θα αποσυρθούν ώστε να λάβουν χώρα οι συνομιλίες».

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέθεσε με νόημα για την μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο ότι «το waiver ερχόταν εδώ και καιρό. Εργαζόμασταν για αυτό κάποιο διάστημα. Συνάδει με την αμερικανική πολιτική για πολύ μεγάλο διάστημα. Ήταν απλώς η σωστή στιγμή να λάβουμε την απόφαση. Ολοκληρώσαμε λοιπόν την ανάλυσή μας, διασφαλίσαμε ότι έχουμε λάβει υπόψη κάθε πιθανό κίνδυνο και κινηθήκαμε γρήγορα».