Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πώς θα καταβληθεί στους εργαζόμενους με αναστολή το δώρο Χριστουγέννων

Στους λογαριασμούς των εργαζομένων θα πιστωθεί νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά φέτος, το δώρο Χριστουγέννων για τους μήνες που οι εργαζόμε...


Στους λογαριασμούς των εργαζομένων θα πιστωθεί νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά φέτος, το δώρο Χριστουγέννων για τους μήνες που οι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή.




Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θέλοντας να τονωθεί η αγορά εν μέσω των εορτών, θα επιδιώξει να γίνει φέτος νωρίτερα η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων. Μάλιστα, για το τμήμα του δώρου που αναλογεί στις αναστολές των συμβάσεων εργασίας και θα καταβληθεί απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζομένων, σχεδιάζεται να καταβληθεί στις 15 Δεκεμβρίου.




Όσον αφορά το κομμάτι που αναλογεί στον εργοδότη, πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους και εννοείται ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα.

Στο υπουργείο Εργασίας μελετούνται διάφορα σενάρια, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ώστε το δώρο Χριστουγέννων να καταβληθεί στην ώρα του στους εργαζόμενους για να καλύψουν τις ανάγκες τους αλλά και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί να μπορέσουν να το καταβάλλουν.

Παράλληλα, φέτος οι εποχικοί εργαζόμενοι που κατέθεσαν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις, δικαιούνται το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα για το οποίο λαμβάνουν την προβλεπόμενη αποζημίωση ειδικού σκοπού και θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Ωστόσο το δώρο Χριστουγέννων θα είναι μειωμένο για τους εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Μαίου μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Σύμφωνα με την σχετική διάταξη του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή, στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σύμβαση των απασχολουμένων τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, εξαιρουμένων των διαστημάτων αναστολής, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από την 1η Μαϊου έως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται μειωμένο, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του τον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σύμβασης έως την αναστολή της.

Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σύμβαση των απασχολουμένων τίθεται σε αναστολή, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σύμβασης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Οι εποχικοί εργαζόμενοι δικαιούνται το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα για το οποίο λαμβάνουν την προβλεπόμενη αποζημίωση ειδικού σκοπού και καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Παράλληλα, για τους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ή που θα ενταχθούν, αφού θα ισχύσει μέχρι τέλος του έτους, τότε πάλι το δώρο Χριστουγέννων θα βγει πάλι αναλογικά το ποσό από τον εργοδότη και το κράτος. Το δώρο θα υπολογιστεί με βάση την μισθοδοσία του εργαζόμενου από την 1η Μαΐου μέχρι 31.12.2020.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπολογιστεί ο μισθός πριν τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, η αναστολή της σύμβασης εργασίας του εργαζομένου και ο μισθός με την ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για να βγει το τελικό ποσό του δώρου που πάλι θα καταβληθεί από τον εργοδότη ένα μέρος και από το κράτος το υπόλοιπο μέρος.

Ο μισθός που θα υπολογιστεί κατά την διάρκεια της αναστολής της σύμβασης εργασίας θα είναι το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ. Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.