Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η εξήγηση για τις σαρδέλες που πηδούσαν έξω από την θάλασσα της Θεσσαλονίκης

O λόγος που οι σαρδέλες πηδούσαν στην προκυμαία της Θεσσαλονίκης. Σε απέλπιδα προσπάθεια να ξεφύγουν από κάποιο θηρευτή τους, πιθαν...


O λόγος που οι σαρδέλες πηδούσαν στην προκυμαία της Θεσσαλονίκης.




Σε απέλπιδα προσπάθεια να ξεφύγουν από κάποιο θηρευτή τους, πιθανότατα δελφίνι, αποδίδει καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το μαζικό «πήδημα θανάτου» από δεκάδες σαρδέλες στην προκυμαία της παλιάς παραλίας, στη Θεσσαλονίκη!

Το περιστατικό, που είναι το δεύτερο το οποίο γίνεται αντιληπτό στην παραλία της πόλης, χαρακτηρίζεται από επιστήμονες «φυσιολογικό και αρκετά συνηθισμένο» και αφορά κυρίως μικρά πελαγικά ψάρια που προσπαθούν να ξεφύγουν από θηρευτές.




Οι σαρδέλες ζουν σε πολύ μεγάλα και πυκνά κοπάδια. Προφανώς λοιπόν, στριμώχτηκε ένα κοπάδι από δελφίνια ή κάποιον άλλο θηρευτή και ένα πολύ μικρό ποσοστό του κοπαδιού, αποπροσανατολίστηκε και πήδηξε στη προκυμαία για να ξεφύγει», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκάνιας.

Όπως συμπληρώνει, μάλιστα, τα δελφίνια αφθονούν στον Θερμαϊκό κόλπο καθώς βρίσκουν τροφή και ζουν είτε κυνηγώντας κοπάδια ψαριών είτε προκαλώντας ζημιές στα γεμάτα δίχτυα των ψαράδων.

«Οι σαρδέλες που βγήκαν «στρεσαρισμένες» στην προκυμαία, είναι ένα ελάχιστο μέρος του κοπαδιού που κυνηγούσε πιθανότατα κάποιο δελφίνι, είδος που χρειάζεται πολλά κιλά σαρδέλας για να χορτάσει. Άλλωστε οι σαρδέλες και γενικότερα τα μικρά πελαγικά ψάρια, αποτελούν την καλύτερη τροφή στους μεσαίους και ανωτέρου επιπέδου, θηρευτές στα θαλάσσια οικοσυστήματα», προσθέτει ο κ.Γκάνιας. «Πάντως», τονίζει, «ο αριθμός των μικρών πελαγικών ψαριών έχει αυξηθεί στο Θερμαϊκό κόλπο γιατί εκλείπουν οι ενδιάμεσοι θηρευτές τους που υπεραλιεύονται, όπως είναι το σκουμπρί, ο τόνος ή το μαγιάτικο».