Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την αδερφική Τουρκία»... Αζερμπαΐτζάν: Ανθελληνικό παραλήρημα Αλίγιεφ – Ο Έλληνας πρέσβης τον άκουγε «ψυχρός εκτελεστής» (βίντεο)

Από εχθρικό έως πολύ εχθρικό ήταν το κλίμα που αντιμετώπισε ο νέος πρεσβευτής της Ελλάδας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, Νικόλαος Πιπερίγκ...


Από εχθρικό έως πολύ εχθρικό ήταν το κλίμα που αντιμετώπισε ο νέος πρεσβευτής της Ελλάδας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, Νικόλαος Πιπερίγκος, ο οποίος κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο της χώρας, Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Στις δηλώσεις του, παρουσία του Έλληνα πρεσβευτή, ο Αλίγιεφ, ούτε λίγο ούτε πολύ αντιμετώπισε και την Ελλάδα και την Κύπρο ως εχθρικές χώρες.

Τις κατηγόρησε ότι συνεργάζονται στρατιωτικά με την Αρμενία.




Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι η ευθυγράμμιση της πολιτικής του Μπακού με την Άγκυρα είναι απόλυτη σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης και της τρέχουσας κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία αμφισβητεί με πειρατικό τρόπο ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Υπενθυμίζουμε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι τουρκικό κράτος, οι Αζέροι είναι τουρκική φυλή. Τα αζερικά είναι αμοιβαία κατανοητά με τα τουρκικά.

Όπως μεταδίδει το Azernews, ο Αλίγιεφ έκανε τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια της παράδοσης των διαπιστευτηρίων του Έλληνα πρέσβη στις 2 Σεπτεμβρίου.

Οι δηλώσεις του είναι σαν να έλεγε «τι ήρθες να κάνεις εδώ εσύ»! Σταχυολογούμε:

«Δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία δεν είναι μόνο ο φίλος και εταίρος μας, αλλά μια αδερφική χώρα για μας.

»Υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Τουρκία χωρίς κανέναν δισταγμό σε όλες τις περιστάσεις.

»Αυτοί υποστηρίζουν το Αζερμπαϊτζάν σε όλα τα ζητήματα και τους υποστηρίζουμε [κι εμείς] σε όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων πληροφοριών [intelligence] στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Αλίγιεφ.

Απευθυνόμενος πάντα στον Έλληνα πρέσβη Νικόλαο Πιπερίγκο, πρόσθεσε:

«Θέλω να γνωρίζετε τη θέση μας. Η θέση αυτή έχει επισήμως γίνει γνωστή από την αζερική κυβέρνηση με δικές μου οδηγίες».

Ο Αλίγιεφ, όμως, σχολίασε και τις διμερείς ελληνο-αζερικές σχέσεις, περιγράφοντάς τις με εξαιρετικά αρνητικό τρόπο:

«Θα ήθελα να βρω κάτι θετικό, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το βρω.

»Ίσως ελπίζουμε ότι η καινούργια κυβέρνηση της Ελλάδας που ήρθε στην εξουσία σχετικά πρόσφατα, θα αναθεωρήσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης έναντι του Αζερμπαϊτζάν».

Ο Αλίγιεφ πρόσθεσε ότι Μπακού και Αθήνα «μπορούν να αποκαταστήσουν τις επαφές» και να συζητήσουν θέματα που δημιουργούν θετική δυναμική, ξεκαθαρίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

Δεν ξέχασε ασφαλώς να αναφερθεί και στην ανησυχία που προκαλεί στην κυβέρνησή του η αμυντική συνεργασία της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Αρμενία.

Είπε ότι είναι δικαίωμα κάθε χώρας να αποφασίζει την πολιτική της σε κάθε ζήτημα, αλλά η Αρμενία είναι χώρα που έχει καταλάβει περιοχές που ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν.

Βεβαίως, ο Αζέρος πρόεδρος δεν είπε κουβέντα για την τουρκική κατοχή στη βόρεια Κύπρο, όπως και ότι απειλεί καθημερινά ακόμα και με κατάληψη ελληνικών εδαφών.

Ήταν αρκετά ειλικρινής ωστόσο, παραδεχόμενος ότι αποδέχεται άκριτα τις θέσεις της Τουρκίας σε όλα τα ζητήματα, όποιες κι αν είναι αυτές, οπότε θα ήταν άδικο να αναμένει η Ελλάδα και η Κύπρος κάτι διαφορετικό.

Επειδή ο Αλίγιεφ κατηγόρησε την Αρμενία για «γενοκτονία», θα ήταν σκόπιμο να του υπενθυμίσει κάποιος ότι αυτή η λέξη είναι πολύ βαριά και στις γενοκτονίες έχουν ιστορικά διαπρέψει τα αδέλφια του οι Τούρκοι τόσο με τη γενοκτονία των Αρμενίων όσο και των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.




Ο Αλίγιεφ κατηγόρησε την Αρμενία και για καταστροφή της ιστορικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς των Αζέρων στις «κατεχόμενες περιοχές» του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Φυσικά δεν βρήκε κουβέντα να πει για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, δύο εμβληματικών μνημείων της Ορθοδοξίας σε τζαμιά.

Ούτε, βέβαια, για τη μαζική καταστροφή της μακραίωνης πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού και των Αρμενίων στη Μικρά Ασία.

Τέλος, ο Αζέρος ηγέτης σχολίασε ενώπιον του Έλληνα πρεσβευτή την τροφοδοσία με όπλα της Αρμενίας από τη Ρωσία, ως ένα ακόμα παράδειγμα ανησυχίας του Αζερμπαϊτζάν απέναντι σε όποιον διατηρεί στρατιωτικές σχέσεις με την Αρμενία.

Όταν ο ίδιος είχε ζητήσει την αποδέσμευση ρωσικών οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, πέραν όσων έχουν ήδη προμηθευθεί οι αζερικές ένοπλες δυνάμεις δεν υπήρχε πρόβλημα;

Η όλη στάση που επέδειξε ο Αζερος ηγέτης με τις δηλώσεις του, δίνει μια ιδέα για τη στάση του Κρεμλίνου στο αρμενοαζέρικο μέτωπο.

Πηγή: Defence Point

Σε βίντεο που έδωσαν οι Αζέροι στη δημοσιότητα, βλέπουμε τον πρόεδρο Αλίγιεφ να λέει το ανθελληνικό του ποίημα, με τον Έλληνα πρέσβη να παρακολουθεί ατάραχος, βυθισμένος στην πολυθρόνα, μη βγάζοντας τα μαύρα γυαλιά ηλίου, απαξιώνοντας το αζεροτουρκικό παραλήρημα: