Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Όταν ο Ερντογάν πυροβόλησε την τουρκική αεροπορία

slpressΗ πολεμική αεροπορία δεν είναι φτηνή υπόθεση, όχι μόνο στο κόστος των εξοπλισμών. Όπως αναφέρει άρθρο του National Interest, η εκ...


slpressΗ πολεμική αεροπορία δεν είναι φτηνή υπόθεση, όχι μόνο στο κόστος των εξοπλισμών. Όπως αναφέρει άρθρο του National Interest, η εκπαίδευση μόνο ενός πιλότου F-35 στις ΗΠΑ, μπορεί να φτάσει το κόστος των 11 εκατομμυρίων δολαρίων! Σημειώνει ταυτόχρονα πως το αμερικανικό Πεντάγωνο είναι διατεθειμένο να δώσει παχυλά bonus, προκειμένου να έχει έμπειρους πιλότους πολεμικών αεροσκαφών.




Επομένως, ένα καθεστώς που φυλακίζει τους ίδιους του τους πιλότους δεν σπαταλάει μόνο χρήματα, αλλά στερεί από τις ένοπλες δυνάμεις του ένα πολύτιμο έμψυχο υλικό. Αυτό είναι το πρόβλημα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που αναγκάζεται να πετάει τα F-16 της με "δανεικούς" πιλότους από το Πακιστάν! Η τουρκική πολεμική αεροπορία αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, η οποία έχει μέχρι και σήμερα πολλά ερωτηματικά.





Σε αντίθεση με τα άψογα ενορχηστρωμένα πραξικοπήματα του τουρκικού στρατού στο πρόσφατο παρελθόν (με τελευταίο το "μεταμοντέρνο" πραξικόπημα του 1997, που οδήγησε στην παραίτηση τον τότε πρωθυπουργό Νετσμεττίν Ερμπακάν, πολιτικό μέντορα του Ερντογάν), το πραξικόπημα του 2016 περισσότερο θύμιζε "οπερέτα" με τα αναρίθμητα επιχειρησιακά λάθη που είχε.

Το "ξήλωμα" του δικτύου Γκιουλέν
Όλο και περισσότερο διεθνή μέσα ενημέρωσης και think tanks εξετάζουν το τουρκικό πραξικόπημα να ήταν στημένο από τον ίδιο τον Ερντογάν, προκειμένου να αποκτήσει εξουσίες σουλτάνου, που θα του επέτρεπαν να εκκαθαρίσει το "παράλληλο κράτος" του ιμάμη Γκιουλέν, ενός παλιού του συμμάχου και νυν ορκισμένου εχθρού του. Ο ίδιος ο Ερντογάν αποκάλεσε το πραξικόπημα «δώρο θεού».

Το δίκτυο Γκιουλέν είχε επιρροή στην δικαιοσύνη, στα μέσα ενημέρωσης, ακόμα και στις ένοπλες δυνάμεις. Χιλιάδες άνθρωποι απολύθηκαν, φυλακίστηκαν, κατέφυγαν στο εξωτερικό, ορισμένοι από αυτούς μόνο γιατί είχαν λογαριασμούς σε τράπεζες συνδεόμενες με τον Γκιουλέν, ή είχαν εγγράψει τα παιδιά τους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του δικτύου του ιμάμη.


Ανάμεσα σε αυτούς πολλοί πιλότοι της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας (μεταξύ άλλων ο πιλότος που είχε καταρρίψει το ρωσικό μαχητικό το 2015 στην Συρία). Όταν ο Ερντογάν αποκατέστησε τις σχέσεις του με την Μόσχα, απέδωσε αυτό το πολεμικό επεισόδιο σε «προβοκάτσια γκιουλενιστή»!

"Δανεικούς" πιλότους ψάχνει η Τουρκία
Η τουρκική κυβέρνηση ψάχνει "δανεικούς" πιλότους στο εξωτερικό, αλλά εκτός του Πακιστάν, βρήκε κλειστές πόρτες στις ΗΠΑ. Το National Interest σημειώνει ότι η Ουάσιγκτον απέρριψε την πρόταση της Άγκυρας να στείλει Αμερικανούς πιλότους, ως εκπαιδευτές, στη Τουρκία. Παραθέτει διάταγμα της τουρκικής κυβέρνησης, με το οποία απειλούνται 330 πρώην πιλότοι με την ανάκληση της άδειας τους, εκτός εάν επιστρέψουν στο καθήκον της πολεμικής αεροπορίας για τέσσερα ακόμη χρόνια!

Παραθέτει επιπλέον σχόλιο του Τούρκου στρατιωτικού αναλυτή Verda Ozer, σύμφωνα με τον οποίο η Τουρκία οδηγήθηκε στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, προκειμένου να ενισχυθεί η αντιαεροπορική της άμυνα, που είναι πλέον έκθετη μετά τις εκκαθαρίσεις της τουρκικής αεροπορίας. Σε αυτό αυτό συνηγορεί και η πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με την γαλλο-ιταλική Eurosam, για την προμήθεια αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλης εμβελείας.


Όσον αφορά τους S-400, η προμήθεια τους οδήγησε σε ένταση της αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα είναι δύσκολο επιχειρησιακά να ενσωματωθεί ένα ρωσικό οπλικό σύστημα, με τον νατοϊκό εξοπλισμό που διαθέτει η Τουρκία. Όπως καταλήγει δηκτικά το National Interest, τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα για την γείτονα, αν δεν είχε φυλακίσει τους πιλότους της!