Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΧΗ... Αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει παιδόφιλο να ξυλοκοπείται από τον θείο υποψήφιου θύματος

Κυκλοφορεί σε ελληνικές ιστοσελίδες ένα βίντεο που, σύμφωνα με τον ισχυρισμό, δείχνει έναν παιδόφιλο να γρονθοκοπείται από τον θείο ενός 1...



Κυκλοφορεί σε ελληνικές ιστοσελίδες ένα βίντεο που, σύμφωνα με τον ισχυρισμό, δείχνει έναν παιδόφιλο να γρονθοκοπείται από τον θείο ενός 13χρονου κοριτσιού – υποψηφίου θύματος, σε ραντεβού με το οποίο αντί της ανιψιάς του εμφανίστηκε εκείνος. Ωστόσο, πρόκειται για διήγηση χωρίς καμία πραγματική βάση.

Το βίντεο που κοινοποιείται στα υπό εξέταση άρθρα προέρχεται από ανάρτηση ανώνυμου χρήστη του Twitter, που το ανάρτησε με τον ίδιο ισχυρισμό. Δείχνει έναν άνδρα να γρονθοκοπεί και να κτυπά με μανία έναν άλλον, χωρίς πληροφορίες για τον τόπο και χρόνο του συμβάντος.

.

Στιγμιότυπο από ανάρτηση που αποτελεί την πηγή των ελληνικών δημοσιευμάτων. Ο λογαριασμός αυτός αναρτά όχι σπάνια συνωμοσιολογικό περιεχόμενο.
Το βίντεο περιέχει σκληρές και βίαιες εικόνες, αν επιθυμείτε να το παρακολουθήσετε πατήστε εδώ.

Όχι για δειλούς. Ο τύπος νόμιζε ότι θα συναντούσε ένα 13χρονο κορίτσι. Τελικά γνώρισε τον θείο της.

ανώνυμος χρήστης του Twitter – 14/09/2020

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διατύπωση αυτού του ισχυρισμού επιχειρείται αυθαίρετα, χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο ή τεκμήριο, ούτε βάσει κάποιας πηγής.

Το συγκεκριμένο βίντεο κυκλοφορεί σε σερβικές ιστοσελίδες ήδη από τις προηγούμενες ημέρες του Σεπτεμβρίου 2020, και κανένα από τα ρεπορτάζ, που μεταφέρουν δηλώσεις, ανακοινώσεις αστυνομικών αρχών και αξιωματούχων, δεν περιέχει πληροφορίες ότι το θύμα του ξυλοδαρμού είχε οποιαδήποτε σχέση με παιδοφιλία ή υπήρχε κάποιο ραντεβού με 13χρονο κορίτσι. Η συγκεκριμένη υπόθεση, μάλιστα, απασχόλησε αρκετά την εγχώρια ειδησεογραφική επικαιρότητα και οι σερβικές αρχές διερευνούν την υπόθεση, με βασικό ύποπτο έναν 30χρονο άνδρα.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας για την αναζήτηση του υπόπτου. [πηγή]

“Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει ότι αναζητεί εντατικά τον Ιβάν Κόντιτς (γεν. 1990), ύποπτο για τον ξυλοδαρμό 28χρονου νεαρού άνδρα στην οδό Jevrejska στο Νόβι Σαντ και την πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών σε αυτόν.”

Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας – 12/09/2020

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Νόβι Σαντ,


“Η Ανώτερη Εισαγγελία του Νόβι Σαντ διεξάγει έρευνα κατά του δραπέτη Ivan Kontić (30) ως ύποπτο για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά 28χρονου νεαρού άνδρα με σκληρό ξυλοδαρμό στην οδό Jevrejska στο Νόβι Σαντ στις 24 Αυγούστου. Οι έτεροι δύο ύποπτοι για την υπόθεση […] συνελήφθησαν την Κυριακή και θα προσέλθουν για απολογία εντός της νόμιμης προθεσμίας 48 ωρών. […] Ο ένας είναι κατηγορούμενος για το ποινικό αδίκημα της συμμετοχής σε συμπλοκή, και ο άλλος για υπόθαλψη εγκληματία.”

Ανώτερη Εισαγγελία Νόβι Σαντ – 14/09/20, πηγή

Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις και όσα μεταφέρουν τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, για τον σοβαρό τραυματισμό του 28χρονου θύματος αναζητείται ως ύποπτος ο 30ετής Ivan Kontić, με καταγωγή από το Nikšić του Μαυροβουνίου, απόφοιτος νομικής σχολής και πρώην διεθνής αθλητής πολεμικών τεχνών, που είχε και στο παρελθόν απασχολήσει τις αρχές για ποινικές υποθέσεις. Πρόσφατα εργαζόταν [απολύθηκε ήδη] σε διευθυντική θέση εταιρίας ονόματι “Ju-krijkos”, θυγατρική ή ιδρυτική του ομίλου MaxBet που ασχολείται με τυχερά παίγνια, ενώ ορισμένα μέσα ανέφεραν ότι εργαζόταν σε υπηρεσίες ασφάλειας και φύλαξης που σχετίζονται με την τελευταία εταιρία, χωρίς αυτό να έχει πλήρως διευκρινιστεί. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3] [πηγή 4]

Το θύμα προσήλθε στις 24ης Αυγούστου 2020 στα επείγοντα και νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομειακό Κλινικό Κέντρο της Βοϊβοντίνα για τα τραύματά του, και παραμένει πλέον κατ’ οίκον. Σύμφωνα με τις εγχώριες αρχές, η αστυνομία είχε μεν ενημερωθεί άμεσα για το περιστατικό, ο εν λόγω άνδρας, όμως, φέρεται να έδωσε αναλυτική μαρτυρία για το περιστατικό εκ των υστέρων, μια βδομάδα αργότερα. [πηγή 1] [πηγή 2]

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θύμα του ξυλοδαρμού λέγεται Miljan Mandić, είναι θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος και έχει αποφοιτήσει από την Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ. Αναφέρθηκε ότι συγγενής του θύματος είχε απολύσει τον Kontić, ωστόσο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, η Biljana Ivković Popović, γενική γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:


“Πρόσφατα, ένα φρικώδες βίντεο εμφανίστηκε στα μέσα, και κανέναν δεν αφήνει αδιάφορο. Θα ήθελα να σας εξηγήσω το χρονικό του περιστατικού που έλαβε χώρα στις 24 Αυγούστου, ώρα 00:30. Μετά την τέλεση του εγκλήματος, το θύμα πήγε σπίτι. Εμφανίστηκε μόλις το πρωί στο KC Vojvodina [σ.σ. το παραπάνω νοσηλευτικό ίδρυμα], όταν και ειδοποιήθηκε η αστυνομία. Υπάρχει επίσημη έκθεση από τις 24 Αυγούστου ότι […] αστυνομικοί πήγαν στην κλινική για να μιλήσουν στο θύμα. Έπειτα, στις 27 Αυγούστου, ξεκινά η έρευνα.

Ακριβώς εκείνη την ημέρα, αστυνόμος μίλησε με το θύμα για πάνω από πέντε λεπτά, προσπαθώντας να τον πείσει ότι θα ήταν σημαντικό να καταθέσει και να εισφέρει περισσότερα στοιχεία για το συμβάν. Το θύμα, ασφαλώς, δεν συμφωνούσε. Ο τραυματίας μίλησε μόλις στις 2 Σεπτεμβρίου, δηλώνοντας ότι γνώριζε τους επιτιθέμενους και ότι η συμπλοκή ήταν απόρροια της εργασίας παροχής ασφαλείας (security). Τέτοιες προστριβές είχαν συμβεί και στο παρελθόν, επίσης.”

Γενική Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας, 16/09/20 – πηγή: telegraf.rs

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Ενώ δεν έχουν γίνει ευρέως γνωστές όλες οι τυχόν προηγηθείσες προστριβές ή άλλες διαπροσωπικές σχέσεις των εμπλεκομένων στο βίαιο περιστατικό, δεν έχουν προκύψει πληροφορίες για κάτι περισσότερο από τα παραπάνω (που αφορούν την παροχή προστασίας και ασφάλειας (υπηρεσίες ασφαλείας-φύλαξης) και τα κίνητρα του δράστη δεν έχουν γίνει γνωστά.

Επιπρόσθετα, δεν εντοπίσαμε καμία επίσημη ανακοίνωση ή δήλωση εκπροσώπου δημόσιας αρχής, ούτε ανεπίσημη ή δημοσιογραφική πληροφορία στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης που να προσφέρει έστω ενδείξεις ότι η υπόθεση αφορά ξυλοδαρμό παιδόφιλου ή ότι με κάποιον τρόπο εμπλέκεται ανήλικο κορίτσι.

Τις πληροφορίες που μεταφέρει ο προαναφερθείς χρήστης του Twitter, και μόνον αυτός, δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε στην εγχώρια ή διεθνή ειδησεογραφία.


Επικοινωνήσαμε, μάλιστα, για το θέμα και με τη σερβική ιστοσελίδα ελέγχου και διασταύρωσης ειδήσεων, και πιστοποιημένο μέλος του IFCN, istinomer.rs.


“Υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις για την υπόθεση [i, ii, iii, iv, v], πλην όμως καμία δεν αναφέρθηκε σε παιδοφιλία. Ούτε τα μέσα ενημέρωσης στη Σερβία ανέφεραν οτιδήποτε σχετικό με παιδοφιλία. Επομένως, η λεζάντα στο βίντεο που μας αποστείλατε είναι παραπλανητική.

Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι ο Ivan Kontić έχει χτυπήσει έναν 28χρονο άνδρα την 24η Αυγούστου στην οδό Jevrejska στο Νόβι Σαντ. Αν και τα μέσα ενημέρωσης κάνουν υποθέσεις σχετικά με τα κίνητρα της πράξης του, επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση.

Επιπρόσθετα, καμία αναφορά για 13χρονο κορίτσι δεν εντοπίζεται πουθενά.”

Istinomer – 18/09/2020

Συνοψίζοντας, από τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός πως το βίντεο δείχνει “έναν παιδόφιλο να ξυλοκοπείται από τον θείο ενός 13χρονου κοριτσιού – υποψηφίου θύματος, που εμφανίστηκε στο ραντεβού αντί της ανιψιάς του” είναι αυθαίρετος και αναληθής.

www.ellinikahoaxes.gr