Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Yeni Safak: Οι Αμερικανοί θέλουν από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να ελέγχουν τα Δαρδανέλια... Η αλήθεια είναι ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ για την τουρκία...!!!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα αγοράσουν» το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και από αυτό «θα ελέγχουν τα τουρκικά Στενά», δηλαδή τα Δαρδανέλια,...

Yeni Safak: Οι Αμερικανοί θέλουν από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ...

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα αγοράσουν» το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και από αυτό «θα ελέγχουν τα τουρκικά Στενά», δηλαδή τα Δαρδανέλια, τιτλοφορείται ανάρτηση «Yeni Safak», η οποία εκφράζει κάποια μεγάλη -προφανώς- αγωνία του τουρκικού καθεστώτος.

Δύο αμερικανικές εταιρείες, η «ONEX» (του Πάνου Ξενοκώστα) και η «Black Summit Financial Group» προσφέρθηκαν να αγοράσουν το 67% του στρατηγικού λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και το λιμάνι της Καβάλας, γράφει η τουρκική εφημερίδα επικαλούμενη ως πηγή την «Καθημερινή».




Η ερντογανική εφημερίδα επισημαίνει ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται μόλις 60 χλμ από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και αναφέρει ότι οι Αμερικανοί θέλουν αυτό το λιμάνι για τους σχεδιασμούς τους ενάντια σε Ρωσία και Κίνα, η οποία έχει αγοράσει το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι (Πειραιάς).

Ωστόσο, τονίζει η «Yeni Safak», ένας από τους στόχους των Αμερικανών είναι να επιβλέπουν τα Στενά από την Αλεξανδρούπολη.

Η τουρκική εφημερίδα προσθέτει ότι οι Αμερικανοί θα εγκαταστήσουν στην Αλεξανδρούπολη και ένα ραντάρ νέας γενιάς.

Τι λένε οι Αμερικανοί

Όπως είχε μεταδώσει μέσα Ιουλίου το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο «Black Summit Financial Group» φέρεται έτοιμο να δηλώσει «παρών» στον επικείμενο διαγωνισμό αξιοποίησης των λιμανιών της Αλεξανδρουπολης και της Καβάλας, σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές, γεγονός που υπογραμμίζει το γεωπολιτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα για την Αλεξανδρούπολη, βασικός γνώμονας είναι -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- να μην καταλήξει το λιμάνι και τα στρατηγικής σημασίας περιουσιακά του στοιχεία «σε λάθος χέρια», ενώ αναφορικά με τη διπλή στόχευση για Αλεξανδρούπολη και Καβάλα χαρακτηριστική είναι η φράση ανώτατου Αμερικανού διπλωμάτη ότι «δεν μπορείς να μπαίνεις σ’ ένα κατάστημα παπουτσιών και να αγοράζεις μόνο το αριστερό παπούτσι».

Το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τον Έβρο αποτυπώνεται στη υποστήριξη των ενεργειακών έργων του FSRU, του αγωγού TAP και του υπό κατασκευή IGB, με στόχο, όπως τονίζεται, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, ενώ στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής ανάδειξης της περιοχής εντάσσεται και η χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για την αμερικανική συμμετοχή στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, που επικαλούνταν τον ΑΠΕ, το τρίπτυχο του αμερικανικού ενδιαφέροντος αυτή τη στιγμή, πέραν του επιτυχημένου μοντέλου της Ελευσίνας και του δίπολου Αλεξανδρούπολης- Καβάλας συμπληρώνει ο αγωγός Θεσσαλονίκης- Σκοπίων καθώς, όπως τονίζεται, αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην ενεργειακή διαφοροποίηση όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής.

Μάλιστα, τα τρία αυτά πρότζεκτ -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- προτίθεται να στηρίξει η αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία αναπτυξιακής χρηματοδότησης DFC (Development Finance Corporation).