Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οι Τούρκοι δημιουργούν πάρκο οθωμανικής βαλκανικής κληρονομιάς στην Προύσα: Στην πρώτη πρωτεύουσα των Οθωμανών

Η Προύσα δεν είναι μια τυχαία τουρκική πόλη καθώς πριν την Κωνσταντινούπολη αποτελούσε την πρώτη πρωτεύουσα της υπό επέκταση τότε, Οθωμανικ...

Οι Τούρκοι δημιουργούν πάρκο οθωμανικής βαλκανικής κληρονομιάς στην Προύσα: Στην πρώτη πρωτεύουσα των Οθωμανών (φωτό)

Η Προύσα δεν είναι μια τυχαία τουρκική πόλη καθώς πριν την Κωνσταντινούπολη αποτελούσε την πρώτη πρωτεύουσα της υπό επέκταση τότε, Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.




Έτσι οι Τούρκοι θέλοντας να αναβιώσουν το οθωμανικό τους παρελθόν ξεκινούν την κατασκευή ενός θεματικού πάρκου – μουσείου, με αντίγραφα σε κλίμακα χαρακτηριστικών οθωμανικών μνημείων των βαλκανικών χωρών όπως ανακοίνωσε ο τουρκικός δήμος Νίλουφερ της Προύσας.

Το πάρκο αυτό έχει συγκεκριμένους σκοπούς: Να δημιουργήσει στους Τούρκους ανάμνηση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με σκοπό να θέλουν να την ξαναδούν να αναβιώνει.
Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Tουργάν Ερντέμ, στόχος του έργου είναι η ανάδειξη και η προώθηση της… οθωμανικής κληρονομιάς στα Βαλκάνια. «Θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την αιώνια κοινή μας κουλτούρα με τη βαλκανική γεωγραφία» σχολίασε ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό.

Θα πρόκειται για ένα πάρκο 1500 τμ, που οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν σε σμίκρυνση κλασσικά μνημεία της οθωμανικής κατοχής των βαλκανικών χωρών, ανάμεσά τους και της Ελλάδας με το σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τις μακέτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα θα κατασκευαστούν πιστά μικρά αντίγραφα του Πύργου – Ωρολογίου στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, το Κάστρο της Σκόδρας στην Αλβανία, το Μαυσωλείο ( τουρμπές ) του Σουλτάνου Μουράτ Α΄στην Πρίστινα του Κοσόβου, το Τέμενος του Ιμπραήμ Πασά στο Ράζογκραντ της Βουλγαρίας, την οθωμανική γέφυρα Τασκόπρου στα Σκόπια, το χαμάμ της Βοϊβοντίνα στην Σερβία, το Τέμενος στο Μεσιντγιέ της Ν.Α. Ρουμανίας κ.α. Επίσης θα παρουσιάζεται αντίγραφο του «Τουρκικού Πολιτιστικού Σπιτιού» που εγκαινίασε το 2018 ο Ταγίπ Ερντογάν στην πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής της Γκαγκαουζίας στη νότια Μολδαβία.

Λίγοι γνωρίζουν ότι οι Γκαγκαούζοι είναι τουρκόφωνοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, διότι πριν κάποιους αιώνες για να γλιτώσουν την βαριά οθωμανική φορολόγηση υπήρχαν δύο επιλογές:

Είτε κάποιος άλλαζε πίστη, είτε άλλαζε την γλώσσα. Οι Γκαγκαούζοι επέλεξαν το δεύτερο. Στην Ελλάδα ζουν περίπου 10.000. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν χάνει ευκαιρία να προσεγγίσει ακόμα και αυτούς παρά το γεγονός ότι είναι Ορθόδοξοι.

Όταν τον συμφέρει, του αρκεί η γλώσσα...