Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΕ ΛΙΓΗ ΩΡΑ... Live: Έκτακτη Συνεδρία των ΥΠΕΞ ΕΕ στη σκιά των απειλών Ερντογάν

Σε διπλωματική κούρσα ενημέρωσης όλων των εταίρων της, καθώς και των στρατηγικών «παικτών» στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει επιδοθεί τα τελευτ...


Σε διπλωματική κούρσα ενημέρωσης όλων των εταίρων της, καθώς και των στρατηγικών «παικτών» στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα η Αθήνα για την προτεινόμενη τουρκική παραβατικότητα, εν όψει της συνεδρίασης, μέσω τηλεδιάσκεψης, του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί, μετά από αίτημα της Αθήνας, στις 16.00 το απόγευμα, αλλά και των συναντήσεων του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Αυστρίας στη Βιέννη.




Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και με τη συμμετοχή του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου για προετοιμασία του έκτακτου Συμβουλίου.

Προηγουμένως τον πρωθυπουργό ενημέρωσε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή.

Ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Δένδιας είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-ιβ Λε Ντριάν, τον οποίο ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα έναντι της τουρκικής παραβατικότητας.

Προηγήθηκαν συνομιλίες με τον Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Δένδιας είχε, επίσης, συνομιλία με τον ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, στο πλαίσιο των τακτικών τους επαφών, ενώ επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τους Αμερικανούς γερουσιαστές, Μπομπ Μενέντεζ και Κρις βαν Χόλεν.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε, εξάλλου, τηλεφωνικές συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τους οποίους ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία και των δύο αξιωματούχων με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία δηλώνει ότι επιθυμεί το δρόμο του διαλόγου, αλλά ταυτόχρονα το ερευνητικό της σκάφος πλέει και πάλι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή προκαλείται από την Ελλάδα.

Yψηλού συμβολισμού χαρακτηρίστηκε η χθεσινή άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας, εντός της περιοχής της παράνομης navtex για έρευνες του Oruc Reis, ώρες μετά τη συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ενισχύεται προσωρινά η γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε επικοινωνήσει με την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί.