Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Το «καυτό» ημερολόγιο των επόμενων συναντήσεων που όμωε δεν θα έχουν ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ...!!!

ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΑΚΑΡΠΟΣ ΓΥΡΟΣ -ΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ- ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΑ, ΚΑΝΕΙΣ Δ...

oruc-reis1

ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΑΚΑΡΠΟΣ ΓΥΡΟΣ -ΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ- ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΑ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΤΑ ΔΩΣΕΙ. ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΗΘΕΛΕ...

Σε μια περίοδο που η Τουρκία συντηρεί κλίμα οξυμμένης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα στέλνει σαφές μήνυμα σχετικά με την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και η ΕΕ επικρίνει την εμπρηστική πολιτική της Άγκυρας, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και Τουρκίας, Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Κυριακή 16 Αυγούστου, στη Δομινικανή Δημοκρατία, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε ο Πομπέο με τον Νίκο Δένδια.




Ειδική σημασία θα έχει και η λήξη της παράνομης NAVTEX της Τουρκίας, στις 23 Αυγούστου, ενώ από την επόμενη ημέρα, στις 24 Αυγούστου, ανοίγει ξανά η Βουλή, επομένως θα υπάρχει δυνατότητα κύρωσης της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, με την οποία επιβεβαιώνεται η πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, από τις 23 έως τις 28 Αυγούστου η Άνγκελα Μέρκελ έχει προτείνει την έναρξη επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι ημέρες εκείνες είναι κρίσιμες και λόγω του άτυπου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο θα διεξαχθεί το διήμερο 27 - 28 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι στις ελληνικές καλένδες αποφάσισαν να παραπέμψουν το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίζοντας να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους στην άτυπη μεν, αλλά με διάσταση μίνι- συνόδου κορυφής σύνοδο του Γκίμνιχ.

Οι διαφορές ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ αναφορικά με την στάση που θα έπρεπε να λάβει το Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ ήταν δύσκολο να ξεπεραστούν, καθώς τόσο η Ελλάδα και η Γερμανία ξεκίνησαν από διαφορετικές αφετηρίες, με το Βερολίνο να εκφράζει τη δυσφορία του για τη στιγμή που επέλεξε η Ελλάδα να υπογράψει συμφωνία με την Αίγυπτο και την Αθήνα να ζητεί σκληρότερη στάση κατά της Τουρκίας, ενώ κράτη – μέλη όπως η Ιταλία και η Ισπανία κράτησαν εκκωφαντική σιωπή.

Παράλληλα η Αθήνα φαίνεται ότι αρνήθηκε να συνυπογράψει την κοινή ανακοίνωση για τα γεγονότα στην Λευκορωσία, επιβεβαιώνοντας αυτό χάσμα που υφίσταται ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Ορισμένα κράτη – μέλη της ΕΕ παρόλο που κατανοούν ότι οι ενέργειες της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο υπονομεύουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν δικά τους συμφέροντα, κυρίως στη Βόρειο Αφρική και την ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις πρωτοβουλίες της Γαλλίας τόσο ως προς τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αποχώρησε από την περιοχή ερευνών του Oruc Reis η τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις»

Αποχώρησε η τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» από τον στολίσκο που συνοδεύει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis στις κινήσεις του εντός της περιοχής που έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Άγκυρα.




Πρόκειται για την φρεγάτα που συγκρούστηκε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» με το ελληνικό πολεμικό πλοίο να μην καταγράφει ζημιές ενώ αντίθετα το τουρκικό πλοίο υπέστη τρύπα στο πρυμναίο τμήμα.

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο αν η φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» επιστρέφει στον ναυσταθμο του Ακσαζ ή αν έλαβε οδηγίες για κάποια άλλη αποστολή.

Ερντογάν: Θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο το Oruc Reism, να αλλάξει τη στάση της η Ελλάδα

Εμπρηστικός εμφανίστηκε ξανά σε ομιλία του το Σάββατο στη Ριζούντα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι «το Oruc Reis θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του μέχρι τις 23 Αυγούστου. Δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε στην παραμικρή παρενόχληση»

Ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στον ισχυρισμό του ότι η χώρα του επικαλείται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας προσθέτοντας ότι «θα το υπερασπιστούμε με κάθε μέσο που έχουμε στην διάθεσή μας».

Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, εκτόξευσε και ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας λέγοντας στην ομιλία του ότι «έχουμε δείξει ότι έχουμε αμβλύνει τη στάση μας. Ωστόσο η Ελλάδα δεν απαντά σε αυτή την προσέγγιση. Αν συνεχίσουν έτσι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

«Δεν θα υποχωρήσομε μπροστά σε αεπιλές ή κυρώσεις» συνέχισε στους ίδιους υψηλούς τόνους ο κ. Ερντογάν προσθέτοντας ότι «θα υπερασπιστούμε την "Γαλάζια Πατρίδα" με την ίδια αποφασιστικότητα όπως κάναμε όταν σκίσαμε την Συνθήκη των Σεβρών».