Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΧΑΡΤΕΣ... Τμηματική η οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο στα Νότια της Κρήτης... Σφάζει μόνο το τουρκολιβυκό μνημόνιο...!!!

ΑΥΤΟ ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΟΖ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΑΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΣΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑ...

Αυτός είναι ο χάρτης με την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου: Πώς ...

ΑΥΤΟ ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΟΖ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΑΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΣΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΗΡΕΙΑΣ ΤΟΥ... ΑΝ ΛΕΜΕ... (Ο παραπάνω χάρτης είναι πρόταση και δεν απεικονίζει -ΙΣΩΣ- τη σημερινή συμφωνία, σίγουρα όμως αν δεν ταυτπιζεται βρίσκεται κοντά στην πραγματικότητα, όπως διαμορφώθηκε)




Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, πρόκειται για μία αποτελεσματική ενέργεια της Κυβέρνησης, που “ενταφιάζει” το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο. Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους, καθώς και οκτ΄β μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.

Πλέον, αναφέρουν πως «πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές».

«Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθέτηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας», υπογραμμίζεται.

Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή.

«Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων», συμπληρώνουν, καθώς:

Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος, εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο

Πηγή: ANT1