Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ... Τραπεζούντα: Μεγάλες οι καταστροφές στην Παναγία Σουμελά (φώτο)

Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα άνοιξε ξανά τις πύλες του, αλλά η εικόνα που βλέπουν όσοι το επισκέπτονται είναι θλ...

Τραπεζούντα: Μεγάλες οι καταστροφές στην Παναγία Σουμελά (φώτο)

Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα άνοιξε ξανά τις πύλες του, αλλά η εικόνα που βλέπουν όσοι το επισκέπτονται είναι θλιβερή.




Η ιερά μονή, η οποία περιλαμβάνεται στη λίστα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, είχε κλείσει για εργασίες ενδυνάμωσης και επισκευής της τα τελευταία πέντε χρόνια. Άνοιξε πρόσφατα ξανά, ως μουσείο, με τους επισκέπτες να παρατηρούν πως υπάρχουν εκτεταμένες καταστροφές στις τοιχογραφίες.

Η καταστροφή είναι μεγάλη. Όλα τα πρόσωπα των τοιχογραφιών στα οποία θα μπορούσε να φθάσει κάποιος άνθρωπος έχουν κομματιαστεί, μουτζουρωθεί ή καλυφθεί. Ανέπαφα έχουν μείνει μόνο τα πρόσωπα των τοιχογραφιών που βρίσκονται στο ταβάνι του μοναστηριού.

Μάλιστα, ένας χρήστης στο Twitter ανέλαβε την ευθύνη για τις καταστροφές στις τοιχογραφίες, γράφοντας: «Ομολογώ έχω αναλάβει αυτό το ιερό καθήκον»! Η κατασκευή της Παναγίας Σουμελά ξεκίνησε το 386 μ.Χ., αλλά το μοναστήρι έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές στο πέρασμα του χρόνου. Δεν έγινε γνωστό πόσες από τις καταστροφές είναι πρόσφατες και πόσες προϋπήρχαν. Δείτε, ενδεικτικά, εικόνες μέσα από την Παναγία Σουμελά...