Tελευταια Νεα

Σάββατο, Αυγούστου 01, 2020

Και η Κύπρος επαναφέρει περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού...


ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Συμπληρωματικά μέτρα, στο πλαίσιο των ενεργειών για περιορισμό της διασποράς του ιού, αποφασίστηκαν σε σύσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων, τα μέτρα, που ενεργοποιούνται από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, προβλέπουν υποχρεωτική χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους.
Σε ό,τι αφορά τη Λεμεσό και μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, τίθενται σε ισχύ ειδικά μέτρα, όπως η επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων των 10 ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις.

Αναλυτικότερα, αποφασίστηκαν τα πιο κάτω μέτρα:

* Καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους (π.χ. εμπορικά κέντρα, τράπεζες, υπεραγορές, νοσηλευτήρια, εκκλησίες, κοκ) με ποινή €300.

* Αυξάνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια από 600 την ημέρα σε 1,000, με έμφαση σε Κύπριους που επιστρέφουν από ταξίδια αναψυχής (διακοπές), αφού έχει διαφανεί ότι μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων προέρχεται από Κύπριους με ταξιδιωτικό ιστορικό.

* Σύσταση στα νοσηλευτήρια, ιδιωτικά και δημόσια, και στους οίκους ευγηρίας για αυστηρή τήρηση των επισκεπτηρίων και εάν είναι εφικτό περιορισμός τους στο ελάχιστο δυνατό.

* Επαναφέρεται ο περιορισμός της πληρότητας στο 50% στα Μέσα Μαζικών Μεταφορών (λεωφορεία).

* Εντατικοποιείται ο έλεγχος από την Αστυνομία των ατόμων που οφείλουν να τίθενται σε αυτοπεριορισμό όταν έρχονται από χώρες της Categoryς Γ, ή όταν είναι στενές επαφές κρουσμάτων. Σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές θα πραγματοποιείται καθημερινά έλεγχος συμμόρφωσης στα άτομα αυτά.

* Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και η επιτήρηση σε επιχειρήσεις, χώρους εστίασης και άλλα υποστατικά από τις αρμόδιες Αρχές με ρητές οδηγίες για μηδενική ανοχή.

Επιπρόσθετα των πιο πάνω, συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στην Λεμεσό και μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, στην προσπάθεια περιορισμού των εστιών και διάσπασης των αλυσίδων μετάδοσης που εντοπίστηκαν, αποφασίστηκαν και τίθενται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο και τα ακόλουθα μέτρα:

* Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων των 10 ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις.

* Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων στα υποστατικά εστίασης σε 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων.

* Στις εκκλησίες καθορίζεται η παρουσία ατόμων στη βάση των τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με το πρωτόκολλο, η οποία ανεξαρτήτως αυτού δεν θα υπερβαίνει τα 75 άτομα.

Τα μέτρα όσον αφορά στην Λεμεσό θα έχουν ισχύ τρεις εβδομάδες.

Ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, έκαμε ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των κρουσμάτων στη Λεμεσό. Κληθείς να πει εάν αυτό αναμενόταν εξήγησε ότι ο ιός είναι απρόβλεπτος και δεν μπορεί κανείς να περιμένει κάτι, «είναι ύπουλος, είναι αόρατος, μπορεί αν συμβεί σε οποιαδήποτε πόλη. Δεν συμβαίνει κάτι άλλο στη Λεμεσό. Ο εφησυχασμός και η χαλάρωση των μέτρων έφερε μια δραματική χαλάρωση». Σημείωσε, επίσης, πως όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε όλη την ΕΕ και στην Κύπρο υπάρχει έξαρση σε άτομα νεαρής ηλικίας μέχρι 40 ετών. «Οι πλείστοι δεν αναπτύσσουν συμπτώματα, δεν λαμβάνουν τα μέτρα αυτοπροστασίας και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ωρολογιακή βόμβα και συμβαίνει σε όλη την Κύπρο και όχι μόνο στη Λεμεσό», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

« Προηγουμενη
Επομενη »