Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Νέα μέτρα «ασπίδα» στους εργαζομένους - Αναστολή συμβάσεων, έξτρα «επίδομα ανεργίας» και άδεια ειδικού σκοπού

Έρχονται παράταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας, άδεια ειδικού σκοπού, ενίσχυση της αποζημίωσης των 534 ευρώ και πρόγραμμα κατάρτισης γι...


Έρχονται παράταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας, άδεια ειδικού σκοπού, ενίσχυση της αποζημίωσης των 534 ευρώ και πρόγραμμα κατάρτισης για εποχικούς. Τα νέα μέτρα που έρχονται για τους εργαζόμενους από τον Σεπτέμβριο




Μία σειρά μέτρων για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι από τον Σεπτέμβριο και μέχρι τέλους του έτους εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.




Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News εξετάζεται ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων πέραν της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, η χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού για όσους εργαζόμενους γονείς δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία λόγω του ότι ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων μέχρι τέλος του έτους, επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ και επέκταση της μείωσης του ενοικίου κατά 40%.



Επίσης το οικονομικό επιτελείο επεξεργαζεται ένα πρόγραμμα κατάρτισης για τους εποχικούς εργαζόμενους οι οποίοι όταν θα μπουν στην ανεργία να έχουν ένα έξτρα εισόδημα.

Ειδικότερα η κυβέρνηση μελετά νέα μέτρα 4 δισ. για τις ζημιές από κορωνοϊό σε νοικοκυριά, επαγγελματίες – εργαζόμενους.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και παράταση του μειωμένου ΦΠΑ.

Για τους μισθωτούς, εκτός από την παράταση του προγράμματος των αναστολών και του "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" μελετάται και ένα νέο πρόγραμμα επιδοτούμενης κατάρτισης το οποίο θα απευθύνεται κυρίως στους εποχικούς υπαλλήλους. Στόχος, οι εργαζόμενοι αυτοί να έχουν πρόσβαση σε ένα πλαίσιο επιμόρφωσης το οποίο εκτός από την ενίσχυση του βιογραφικού τους, θα τους εξασφαλίσει και ένα καλύτερο εισόδημα από τα 360 ευρώ του επιδόματος ανεργίας.

Τα μέτρα αυτά προβλέπεται ότι θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην ΔΕΘ και θα προστεθούν στα μέτρα που ήδη τρέχουν αυτή τη στιγμή. Αναλυτικότερα σήμερα καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά ποσοστό 60% οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι δεν απασχολούνται, για το χρονικό διάστημα από 15.6.2020 έως 30.6.2020. Για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 15.10.2020 καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά ποσοστό 100%, το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι δεν απασχολούνται.



Επιπλέον, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα βάσει ΚΑΔ, υποκείμενες σε ΦΠΑ που έλαβαν άνω του 50% των ακαθάριστων εσόδων τους, κατά το 3ο τρίμηνο του έτους 2019, καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 30.09.2020.
Για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 15.10.2020.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα του κλάδου του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία, λιανικού εμπορίου τουριστικών ειδών καθώς και σε κάθε είδους καταστήματα και επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων και σε επιχειρήσεις του κλάδου των μεταφορών όπως επιχειρήσεις αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών και χερσαίων μεταφορών επιβατών, να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους που πραγματοποιήθηκε κατ' εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού ή να θέσουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση του παρόντος για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.