Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ...!! Μπλόκο Γερμανίας- Μπορέλ στη Κοινή Δήλωση κατά της τουρκίας που πρότεινε η Ελλάδα...!!!

Την αρνητική στάση της Γερμανίας αλλά και του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ...

Μπλόκο Γερμανίας- Μπορέλ

Την αρνητική στάση της Γερμανίας αλλά και του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ συνάντησε χθες η Ελλάδα στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ως εκ τούτου, το προσχέδιο κοινής δήλωσης της ΕΕ που πρότεινε η Ελλάδα για τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο δεν έτυχε της απαιτούμενης στήριξης, με αποτέλεσμα τελικά να μην περάσει.




Ουσιαστικά, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ παρέπεμψαν τη συζήτηση του θέματος για το άτυπο Συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για τις 27 και 28 Αυγούστου, κατά το οποίο θα γίνει παρουσίαση από τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ Εγγράφου Επιλογών για περαιτέρω μέτρα από πλευράς ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη αρκέστηκε στην επιβεβαίωση προηγούμενων σχετικών συμπερασμάτων της ΕΕ για τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την Αλληλεγγύη τους αλλά και τη θέληση τους για συνέχιση του διαλόγου βάσει διεθνούς δικαίου, αφού προηγηθεί αποκλιμάκωση.

Ασφαλώς η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να αφήνει ικανοποιημένη την Αθήνα, ιδιαίτερα από τη στάση της Γερμανίας. Η τελευταία λόγω της προηγούμενης πρωτοβουλίας της φαίνεται να ενοχλήθηκε από την ανακοίνωση της συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου, πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς η πρόθεση για διάλογο μεταξύ των δύο χωρών είχε επιτευχθεί με δική της πρωτοβουλία.

Την ίδια ώρα ωστόσο, οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται αμείωτες. Το Oruc Reis συνεχίζει να κάνει κύκλους στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου μπαινοβγαίνοντας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας παρουσιάστηκε ακόμα μια φορά προκλητικός χθες σε δηλώσεις του. «Ακόμα και την πιο μικρή επίθεση που μπορεί να γίνει σε ένα πλοίο μας, δεν θα την αφήσουμε αναπάντητη», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, σε δηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής σε τζαμί σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει τις εργασίες του μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Σχολιάζοντας είδηση πως κάποιοι γάζωσαν με σφαίρες νεκροταφείο της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ο Τούρκος Πρόεδρος ανάφερε ότι αυτό δεν είναι θετικό σημάδι και πρόσθεσε ότι «τα αδέρφια μας δεν θα τα αφήσουμε μόνα, ούτε στη ζωή, ούτε στο θάνατο. Αυτό που χρειάζεται όταν έρθει η ώρα θα το πράξουμε».

Επίσης σε δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι τυχόν παρενόχληση του Ορούτς Ρέις θα έχει την απάντησή της. «Η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί λογικά. Να μην προβούν σε ενέργειες παρενόχλησης του Ορούτς Ρέις. Θα πάρουν την απάντησή τους».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, ο κ. Τσαβούσογλου μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ελβετό ομόλογό του στη Βέρνη.

Και η Γαλλία, πρόσθεσε, θα πρέπει να αποφύγει βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.




ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΜΙΣΙΕΛ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ.

Κατά τη συνομιλία τους, ο κ. Μισιέλ ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την τηλεφωνική επικοινωνία και τις συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα ήγειρε το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό το φως και των δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων και εκπροσώπων του παράνομου κατοχικού καθεστώτος για εποικισμό της Αμμοχώστου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι τυχόν προώθηση του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης θα αποτελούσε καταλυτικό ανασταλτικό παράγοντα σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών για επίτευξη συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Τέλος, ο κ. Μισιέλ ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και προβαίνει στις ανάλογες ενέργειες. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή.