Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ.... Λίστα κυρώσεων κατά της Άγκυρας επεξεργάζονται οι ΥΠΕΞ της ΕΕ - Την καλούν να σταματήσει τις προκλήσεις

Τόσο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας εξέφρασαν αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο και κά...

sinodos1

Τόσο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας εξέφρασαν αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο και κάλεσαν την Τουρκία να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες, προκειμένου να υπάρξουν προϋποθέσεις διαλόγου - Ποιες κυρώσεις εξετάζονται - Μέρκελ: Όλα τα κράτη της ΕΕ έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα

Την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (Gymnich).




Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που ακολούθησε τη δεύτερη και τελευταία ημέρα του άτυπου Συμβουλίου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Συμβουλίου της ΕΕ, τόνισαν ότι συντάσσουν ήδη τον κατάλογο με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν σταματήσεις τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπορέλ, είχαμε μια πολύ σημαντική συζήτηση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και συμφωνήσουμε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, συνεπώς τα ελληνικά και τα κυπριακά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυρώσεις τις οποίες μπορεί να υποστεί η Τουρκία θα είναι ευρείες και ενδέχεται να περιλαμβάνουν περιοριστικά μέτρα σε μεμονωμένα άτομα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων, στην καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας, σε κυρώσεις που θα αφορούν στις πωλήσεις τις και τις προμήθειες υλικού αναφορικά με τις έρευνες στον τομέα της ενέργειας, καθώς και «πάγωμα» δανεισμού από ευρωπαϊκές τράπεζες σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες της Τουρκία, αλλά και απαγόρευση ταξιδιών («travel ban») σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μας δήλωσε ότι οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας έχουν γίνει πολύ δύσκολες λόγω των γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο και βασικός σκοπός είναι να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία θα συνεχίσει τις προσπάθειες μεσολάβησης ανάμεσα σε όλες τις πλευρές τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες.

«Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην περιοχή και θα συζητήσουμε στο επόμενο Συμβούλιο εάν χρειαστεί να λάβουμε περαιτέρω μέτρα κατά της Άγκυρας, σε περίπτωση που δεν σημειωθεί πρόοδος» σημείωσε.

Ηχηρή παρέμβαση έκανε νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στην ετήσια θερινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, στην οποία τοποθετήθηκε εφ΄όλης της ύλης. Ερωτώμενη για την κρίση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, είπε: «Πιστεύω ότι είναι καθήκον μας ως κράτη μέλη της ΕΕ να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων φίλων μας».

Για πρώτη φορά δηλαδή χρησιμοποίησε κατηγορηματική φρασεολογία υπέρ της Ελλάδας, στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόσθεσε πάντως ότι είναι στοιχειώδες οι δύο πλευρές (δηλαδή Ελλάδα και Τουρκία) να συνεχίσουν τον διάλογο.