Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κορονοϊός: Έως και 15.000 ασυμπτωματικοί κυκλοφορούν αναμεσά μας - Εξετάζονται νέα μέτρα

Μεγάλη είναι η ανησυχία των επιστημόνων για την σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στους νέους το τελευταίο διάστημα. Με βάση τα ...


Μεγάλη είναι η ανησυχία των επιστημόνων για την σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στους νέους το τελευταίο διάστημα. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο μέσος όρος της ηλικίας των νοσούντων έχει πέσει στα 40 έτη. Από την αρχή της πανδημίας, έχουν καταγραφεί συνολικά 7.222 κρούσματα και οι 4 στους 10 ήταν νέοι από 18 έως 39 ετών σε ποσοστό 42,1%. Σημαντική είναι και η νέα παρατήρηση του Μανώλη Δερμιτζάκη, καθηγητή Γενετικής, ο οποίος τονίζει ότι αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην Ελλάδα έως και 15.000 ασυμπτωματικοί, αρκετοί από τους οποίους είναι νέοι άνθρωποι. Ποια τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση.




«Έως 15.000 κυκλοφορούν στην Ελλάδα και δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι»
«Έως 15.000 κυκλοφορούν στην Ελλάδα και δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το άνοιγμα των σχολείων.

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ συμπλήρωσε πως το καλό νέο είναι ότι μειώθηκαν τα κρούσματα και πήγαμε στα 150, ότι εχουμε μια σταθεροποίηση από 150 – 250 κρούσματα την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αυξημένη μετάδοση αλλά σταθερή μετάδοση.






Ο ίδιος σημείωσε ότι φαίνεται τα πρώτα μέτρα όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους να άφησαν αποτύπωμα με την μείωση των κρουσμάτων.

Παράλληλα, κατήγγειλε του συνωμοσιολόγους που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού λέγοντας τους χαρακτηριστικά «να μη βλέπουν και πολλές ταινίες» ενώ εκτίμησε πως αν τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα δεν θα υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών lockdown.

Δερμιτζάκης: Τι λέει για την επιστροφή στα μεγάλα αστικά κέντρα και το άνοιγμα των σχολείων
Ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε πως κάποιος που έρχεται από ταξίδι θα πρέπει τις πρώτες μέρες να είναι πολύ προσεχτικός με κάποια σχετική απομόνωση για κάποιες ημέρες. Ενώ τονίζει πως το σημαντικό είναι να χτιστεί ένα βιώσιμο μοντέλο συμπεριφοράς το οποίο να μας κρατήσει μέσα στο φθινόπωρο και το χειμώνα

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής υπογράμμισε πως αν συνεχιστεί αυτή η πορεία με τα κρούσματα, «αρχίζω να βλέπω μια καλύτερη εικόνα αλλά θα ήθελα να υπάρξει σοβαρή μείωση στα κρούσματα και ειδικά στην κοινότητα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία διευκρινίζοντας πως δεν πρέπει να είναι τριψήφιος ο αριθμός και ιδανικά τα κρούσματα να έιναι 40, 50 ή 60»

Σχετικά με το αν ο κορωνοιος θα μπορούσε να μεταλλαχθεί σε κάτι πιο δυνατό ο ίδιος απάντησε πως «θεωρητικά μπορεί».

Διαβάστε επίσης: Καταγγελία νοσοκομειακών γιατρών: Αποκρύπτονται επιβεβαιωμένα κρούσματα
Κορονοϊός: Στα 40 έτη η μέση ηλικία των κρουσμάτων
Τα 40 έτη είναι πλέον η μέση ηλικία των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. 150 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα. Συνολικά 230 οι νεκροί.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι πλέον τα 40 έτη κάτι που δείχνει και την ανησυχητική πορεία που ακολουθεί ο νέος κορονοϊός. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις πριν από περίπου 15 ημέρες η μέση ηλικία ήταν τα 46 έτη.Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι ειδικοί πια προειδοποιούν τους νέους ανθρώπους να μην χαλαρώνουν και να δείχνουν τη δέουσα προσοχή, τόσο για τους υπόλοιπους πολίτες όσο και για τον εαυτό τους. “Ο κορονοϊός δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις”, είναι το μήνυμα που στέλνουν συνεχώς.



Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, 17 Αυγούστου 2020, 150 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι δύο, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 230 νεκροί. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 77 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 23 (69.6% άνδρες).

Tα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
Κρίσιμη θα είναι αυτή η εβδομάδα για το αν ληφθούν από την κυβέρνηση και νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξετάστηκε μια σειρά από έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν εάν και εφόσον υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης.

Δόθηκαν οι σχετικές κατευθύνσεις στην επιτροπή των λοιμοξιολόγων που θα συνεδριάσει την Τετάρτη, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από τον πρωθυπουργό.
Όπως έγινε γνωστό, συγκεκριμένα πρωτόκολλα για την επιστροφή των εκδρομέων στις δουλειές τους αναμένεται να ανακοινωθούν ακόμη και εντός της αυριανής μέρας, μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η κυβέρνηση κρίνει πως όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους, πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες ώστε να μην μεταδώσουν τον ιό – σε περίπτωση που έχουν μολυνθεί. Επίσης, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι παρεμβάσεις που θα εξεταστούν από την επιτροπή των λοιμοξιολόγων είναι:

Αξιολόγηση μέτρων προηγούμενων ημερών με βάση την πορεία των κρουσμάτων και τα επιδημιολογικά δεδομένα για να δουν αν αυτά έχουν αποδώσει.
Αν θα γίνει η χρήση μάσκας υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους.
Τηλεργασία και πόσοι κλάδοι μπορούν να συνεχίσουν με αυτόν τον τρόπο.
Στοχευμένα τεστ (ηλικιακές ομάδες – περιοχές).
Τοπικά lockdown.
Μέτρα τύπου «Πόρου» σε μεγάλα αστικά κέντρα αν υπάρχει εξάπλωση του κορονοϊού.
Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε το κλείσιμο των κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, ταβέρνες, εστιατόρια κ.τ.λ.) σε όλη την περιφέρεια Αττικής (νησιά Αργοσαρωνικού - Κύθηρα) μετά τις 12 το βράδυ από τις 17 έως 24 Αυγούστου, ενώ η απαγόρευση ισχύει για Κρήτη και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Επίσης, μέχρι τις 24 Αυγούστου, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές μπαίνει όριο 50 ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις, μέτρο που δεν ισχύει για εστιατόρια, θέατρα, σινεμά.



Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως θα γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός στρατοπέδων και σε δομές μεταναστών, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν από άδειες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στρατόπεδα και δομές μεταναστών θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ με ευθύνη των εργοδοτών τους.

Παράλληλα, τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου.