Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Από χθές το λέμε... Λιβύη: Σηκώθηκαν από Κάϊρο ή από το Γαλλικό Αεροπλανοφόρο; – «Γαλλικά ή Αιγυπτιακά Rafale πίσω από την επίθεση»

Λίγα 24ωρα μετά την καταστροφική εναέρια επίθεση στην τουρκική βάση Αλ Ουατίγια της Λιβύης και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν ως προς ...


Λίγα 24ωρα μετά την καταστροφική εναέρια επίθεση στην τουρκική βάση Αλ Ουατίγια της Λιβύης και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν ως προς το ποιος κρύβεται από πίσω. Οι τελευταίες πληροφορίες «δείχνουν» Αίγυπτο και Γαλλία.


Η αναγνώριση του τύπου των μαχητικών που βομβάρδισαν την τουρκική βάση περιορίζει τη λίστα των «ενόχων». Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι στην επιχείρηση συμμετείχαν Rafale όλα τα δάχτυλα πέφτουν σε Γαλλία και Αίγυπτο.




Σύμφωνα με αραβική ιστοσελίδα, «The Arab Weekly», η επίθεση αποτελεί μια γρήγορη απάντηση στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ στην Τρίπολη, που επιμένει σθεναρά να επεμβαίνει στη δυτική Λιβύη.

«Η τουρκική παρουσία στη Λιβύη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική τόσο για το Κάιρο όσο και για το Παρίσι, ωθώντας τους να αυξήσουν τους τόνους προς την Άγκυρα. Το Κάιρο έχει απειλήσει να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη εάν οι τουρκικές υποστηριζόμενες πολιτοφυλακές της Τρίπολης προσπάθησαν να προχωρήσουν προς τη Σερτ, ενώ το Παρίσι χαρακτήρισε τις τουρκικές κινήσεις ως απαράδεκτες τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει αυτό να συνεχιστεί», γράφει ο αναλυτής Jemai Guesmi

Η πρόσφατη αεροπορική επίθεση στην αεροπορική βάση της Αλ Ουάτιγια αποδεικνύει ότι οι κόκκινες γραμμές στον εναέριο χώρο διαφέρουν από τις κόκκινες γραμμές στην ξηρά που σχεδίασε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. «Πράγματι, η τοποθέτηση μαχητικών αεροσκαφών στη συγκεκριμένη βάση αποτελεί άμεση απειλή για κάθε στρατιωτική μονάδα που αναπτύσσεται στη Σύρτη και στην ανατολική Λιβύη», σημειώνει στην ιστοσελίδα.

Άλλωστε, ο Σίσι εξέφρασε τη δυνατότητα της χώρας του να παρέμβει άμεσα στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος «δεν θα επιτρέψει στη σύγκρουση στη Λιβύη να διασχίσει τη γραμμή της Σύρτης», ενώ πρόσθεσε ότι «όσον αφορά στην ασφάλεια της Αιγύπτου, η βάση al-Jufra είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε να διασχίσει καμία δύναμη».

ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) είχε αποσυρθεί από την εν λόγω βάση μετά από συνεχείς τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις, επιτρέποντας στις πολιτοφυλακές της Τρίπολης που υποστηρίζονται από την Άγκυρα να αναλάβουν τον έλεγχο της βάσης. Έκτοτε, υπήρξαν αρκετές αναφορές για ένα σχέδιο μετατροπής του τόπου σε τουρκική βάση, εξέλιξη στην οποία αντιτίθεται έντονα η Γαλλία. Σύμφωνα με ορισμένες ειδήσεις, το Παρίσι είχε προτείνει τη μετατροπή της σε βάση του ΝΑΤΟ.

Πηγή: The Arab Weekly