Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ...!! Στην Λάρνακα αγκυροβόλησε το πλωτό γεωτρύπανο της ΤΟΤΑL... Γαλλική πολεμική φρεγάτα ανοιχτά της Πάφου

Αίσθηση προκάλεσε σε όλους όσους πέρασαν το πρωί από τον παραλιακό δρόμο Πάφου προς Πέγεια η πολεμική φρεγάτα που βρίσκεται στα ρηχά ...


Αίσθηση προκάλεσε σε όλους όσους πέρασαν το πρωί από τον παραλιακό δρόμο Πάφου προς Πέγεια η πολεμική φρεγάτα που βρίσκεται στα ρηχά της περιοχής Χλώρακας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σίγμα στην Πάφο Μάριο Ιγνατίου, το πολεμικό πλοίο που βρίσκεται λιγότερο από 200 μέτρα από την ακτή με αποτέλεσμα να δημιουργήσει αναστάτωση σε αρκετούς περαστικούς ανήκει στο πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας.




Η Γαλλική φρεγάτα όπως σημειώνει, έχει εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες από τη Διεύθυνση Ναυτικού της Κυπριακής Δημοκρατίας και διεξάγει άσκησης ρουτίνας και εκπαίδευσης στην περιοχή.

Μετά από μήνες αδράνειας και υποχωρητικότητας απέναντι στην Τουρκία από ΕΕ και ΗΠΑ, η Γαλλία δείχνει να θέλει να «κοντράρει» την Άγκυρα πρώτα καταγγέλλοντας τη στο ΝΑΤΟ με την αποχώρησή της από τις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις στην Μεσόγειο και με την επιστροφή της γαλλικής ΤΟΤΑL στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο λιμάνι της Λάρνακας αγκυροβόλησε το πλωτό γεωτρύπανο Tungsten Explorer, το οποίο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από τις εταιρείες ENI-TOTAL. Αν και οι εν λόγω γεωτρήσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν την περασμένη άνοιξη, εντούτοις τα γεωτρητικά προγράμματα έχουν μεταφερθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2021, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο απερχόμενος υπουργός Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπης πριν από λίγες ημέρες.

Αν και οι πληροφορίες έκαναν λόγο για σχέδιο να μετακινηθεί το γεωτρύπανο από τον Λίβανο όπου και βρισκόταν για άλλη γεώτρηση, στον Τρινιντάντ, εντούτοις, ιδιοκτήτρια εταιρεία και κοινοπραξία αποφάσισαν από κοινού αυτό να παραμείνει στην Κύπρο για τους επόμενους μήνες, ούτως ώστε να εξοικονομηθούν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που θα κόστιζε η μετακίνησή του από το Τριτιντάντ στην Κύπρο.

Η είδηση αναζωπύρωσε τις ελπίδες για έναρξη γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις περί καθυστερήσεων και αναβολών, τόσο λόγω της πανδημίας όσο και γενικότερης αναταραχής στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Σημειώνεται πως χθες το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής των γαλλικού Ναυτικού στις ναυτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο Θάλασσα, λόγω της παρενόχλησης του γαλλικού πολεμικού πλοίου από τουρκικά πολεμικά στις 10 Ιουνίου!

Την αναστολή της συμμετοχής του Παρισιού στις ναυτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο Θάλασσα ανακοίνωσε και επισήμως η Γαλλία, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης με την Τουρκία, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του Τούρκου πρέσβη στο Παρίσι.