Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη: Το «λουκέτο» - φάντασμα και το άγνωστο παρασκήνιο με τις απολύσεις

dikaiologitikaΣαν «βόμβα» έσκασε η είδηση για το «λουκέτο» στα εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη». Περισσότεροι από 100 εκπαιδευτικοί είναι σ...

Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη: Το «λουκέτο» - φάντασμα και το άγνωστο παρασκήνιο με τις απολύσεις

dikaiologitikaΣαν «βόμβα» έσκασε η είδηση για το «λουκέτο» στα εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη». Περισσότεροι από 100 εκπαιδευτικοί είναι στον αέρα, εκ των οποίων οι μισοί υπέγραψαν συναίνεση παραίτησης. Διαδικασία, που σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά και αντισυναδελφική για όσους περιμένουν χρόνια στην ουρά το ΑΣΕΠ. Την ίδια στιγμή με το που άνοιξε μετά την καραντίνα το εκπαιδευτήριο έχασε πάνω από 500 μαθητές με το «καλημέρα» σας.




Η είδηση για «λουκέτο» στα εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη» ακούστηκε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ωστόσο, για το κλείσιμο των ιστορικών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη, οι παροίκουντες την Ιερουσαλήμ, είχαν το φόβο –κι ειδικά την περίοδο του κορονοϊού- ότι αυτό κάποια στιγμή θα συνέβαινε. Οι φόβοι τους, επιβεβαιώθηκαν...




Όπως μας είπε ο γενικός γραμματέας της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος, τα σχολεία δεν κλείνουν εν μια νυκτί κι οι διεργασίες στην προκειμένη περίπτωση κράτησαν καιρό. Για να κλείσει ένα ιδιωτικό σχολείο πρέπει σύμφωνα με τον ίδιο να προηγηθεί αίτηση της ιδιοκτησίας για αναστολή ή κατάργηση.

Το «λουκέτο» - φάντασμα στα εκπαιδευτήρια Ζηρίδη
ζηριδη κλείνει λουκέτο

«Όπως ξέρουμε από το Υπουργείο Παιδείας τέτοια αίτηση δεν έχει κατατεθεί ακόμα. Άρα κλείσιμο δεν υφίσταται πριν από τον πλήρη έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας και σχετική απόφαση του Υπουργού. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν τις 31/8» μας είπε χαρακτηριστικά ο κος Χρστόπουλος.

Το πιο προβληματικό όμως κομμάτι αυτής της διαδικασίας σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι στελέχη του εκπαιδευτηρίου, κυρίως του Γυμνασίου και του Λυκείου, οι οποίοι πήραν μόνοι τους την πρωτοβουλία, μεθοδεύουν την αποχώρηση των εκπαιδευτικών με τον λάθος τρόπο και μέσα από εργατική νομοθεσία που δεν είναι η ενδεδειγμένη. Η σωστή διαδικασία είναι η απόλυση να γίνει βάση της εκπαιδευτικής νομοθεσίας.



Γιατί γίνεται με αυτό τον τρόπο; Γιατί σύμφωνα με τον κο Χριστόπουλο… τάζουν στους εκπαιδευτικούς ότι θα κανονιστεί να μπουν στον ΑΣΕΠ (ο οποίος έχει «κλείσει» για τα επόμενα δύο χρόνια) παραγκωνίζοντας και υπέρ πηδώντας συναδέλφους τους, με την δικαιολογία ότι πρόκειται για ιστορικό σχολείο με καθηγητές που δουλεύουν εκεί επί σειρά ετών.

Όπως εξηγεί ο κος Χριστόπουλος: « Η καταγγελία των συμβάσεων τους που έχουν υπογράψει ήδη οι μισοί εκπαιδευτικοί, είναι επί της ουσίας παραίτηση από τους ήδη 3 μήνες που τους χρωστάνε, κι οι οποίοι θα φτάσουν τους 5 μαζί με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μαζί με τους χρωστούμενους μισθούς θα πετάξουν στα σκουπίδια και όλη την αποζημίωση βάση της προϋπηρεσία τους.

Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι η πλειονότητα των περισσότερων από 100 δασκάλων και καθηγητών που δουλεύουν σε όλες τις βαθμίδες των εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη, δουλεύουν εκεί για περισσότερα από 10 χρόνια, αρκετοί και 15 χρόνια. Με την υπόσχεση του ΑΣΕΠ, τους ζητάνε λοιπόν να αποποιηθούν όλων των παραπάνω δικαιωμάτων. Φυσικά οι καθηγητές δεν φταίνε- υπάρχει φόβος και κλίμα τρομοκρατίας για το αύριο κι έτσι παρασέρνονται στο γκρεμό. Όμως αυτό που συμβαίνει είναι ανήθικο- 30.000 εκπαιδευτικοί που περιμένουν να μπουν στον ΑΣΕΠ είναι δηλαδή παιδιά ενός κατώτερου Θεού;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.

ΟΙΕΛΕ: Κακοδιαχείριση και οικονομικά προβλήματα
Η ΟΙΕΛΕ πάντως, σύμφωνα με την οποία στο συγκεκριμένο εκπαιδευτήριο υπήρχε κακοδιαχείριση και χρόνια οικονομικά προβλήματα με τις καθυστερήσεις μισθών να είναι μόνιμο θέμα, ζήτησε μέσα από επιστολή της στο Υπουργείο Παιδείας την πειθαρχική δίωξη όλων των νόμιμων εκπροσώπων αλλά και των διευθυντών του εκπαιδευτηρίου, για τυχόν εμπλοκή τους στην παραβίαση της νόμιμης εκπαιδευτικής διαδικασίας στο θέμα των απολύσεων.

Όσον αφορά τους γονείς, οι τελευταίοι, σύμφωνα με τον κο Χριστόπουλο είναι παντελώς ανενημέρωτοι για το τι συμβαίνει στο σχολείο γι’ αυτό και από χθες που έσκασε η είδηση, «σπάνε» τα τηλέφωνα της ΟΙΕΛΕ μήπως οι γονείς μάθουν από εκεί κάτι περισσότερο για το σχολείο των παιδιών τους.

500 μαθητές έφυγαν
Καλά πληροφορημένες πηγές μας από το χώρο των ιδιωτικών σχολείων, μας είπαν πως είτε έχει κάνει αίτηση το εκπαιδευτήριο είτε όχι, το γεγονός είναι ότι βάζει λουκέτο. Αυτό που όλοι αναμένουν είναι μια ανακοίνωση από την οικογένεια Ζηρίδη, η οποία για την ώρα τηρεί σιγή ιχθύος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχολείο που αντιμετώπιζε για χρόνια οικονομικά προβλήματα, έχασε τις τελευταίες δυνάμεις του την περίοδο των κλειστών σχολείων και του κορονοϊού, τότε που οι εκπαιδευτικοί έκαναν απεργία απέχοντας από την διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.



Οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να το κάνουν αυτό, δεδομένων των προβλημάτων που είχαν με την μισθοδοσία τους. Έτσι, σε αυτό το εκπαιδευτήριο, κατά βάση δεν έγινε τηλεκπαίδευση την περίοδο της καραντίνας, γεγονός που δυσαρέστησε έντονα πολλούς γονείς. Με το άνοιγμα του σχολείου τον Ιούνιο, πάνω από 500 μαθητές (περίπου οι μισοί) έφυγαν από το εκπαιδευτήριο. Οι γονείς τους έχουν ήδη εγγράψει αυτά τα παιδιά σε άλλα ιδιωτικά σχολεία.