Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Σπέτσες 2021, στο Σταυροδρόμι της Ιστορίας»: Το νησί τιμά την Επανάσταση και την Ιστορία

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του '21 οργανώνουν οι Σπέτσες, το πρώτο νησί που ύψησε το Λά...

navmaxia

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του '21 οργανώνουν οι Σπέτσες, το πρώτο νησί που ύψησε το Λάβαρο του Αγώνα

Το πρώτο νησί που ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης του 1821, οι Σπέτσες επιθυμεί να μη χάσει ούτε σπιθαμή από την Ιστορία της και να το γιορτάσει με μια σειρά δράσεων που φέρουν τον τίτλο «Σπέτσες 2021 -Σταυροδρόμι της Ιστορίας».




Στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, στις 3 Απριλίου 1821, ανήμερα των Βαΐων, οι Σπετσιώτες καραβοκύρηδες, πριν αναχωρήσουν για τις πολεμικές επιχειρήσεις, ορκίστηκαν στο Ευαγγέλιο ν’ αγωνιστούν μέχρι θανάτου για την Ελευθερία της πατρίδας. Ετσι, οι Σπέτσες, πρώτες από όλα τα νησιά ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης και άρχισαν τις πολεμικές επιχειρήσεις , σηματοδοτώντας την έναρξη του κατά θάλασσαν αγώνα.

Στο ίδιο σημείο, σχεδόν 200 χρόνια μετά, οι Σπετσιώτες μαζεύτηκαν για να ανακοινώσουν ότι θα γιορτάσουν με τον ολόδικό τους τρόπο και με όχημα την μοναδική ιστορία τους την Επανάσταση, με μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων που έχει τον τίτλο «Σπέτσες 2021, στο Σταυροδρόμι της Ιστορίας». Για το λόγο αυτό συγκροτήθηκε οργανωτική αλλά και συμβουλευτική επιτροπή με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων. Θα πρέπει να αναμένουμε ακόμα για την ανακοίνωση συγκεκριμένων δράσεων και συνεργασιών, αλλά και έργων υποδομής που δεσμεύθηκε ότι θα γίνουν με αφορμή των εορτασμό ο δήμαρχος του νησιού Παναγιώτης Λυράκης.

Στην εκδήλωση, ο Δήμαρχος Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης παρουσίασε την οργανωτική και συμβουλευτική επιτροπή. Η Αντιδήμαρχος Σπετσών και Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Δήμου, κυρία Ευγενία Φραγκιά, έκανε μικρή ιστορική αναφορά για τους Σπετσιώτες και τις επαναστατικές δράσεις τους, ο καθηγητής φιλολογίας κύριος Παύλος Παρασκευαΐδης παρουσίασε την ιστορικό κυρία Μαρία Ευθυμίου η οποία έδωσε μια από τις γνωστές, χειμαρρώδεις, πλούσιες ιστορικών στοιχείων αλλά και παρασκηνιακών διεργασιών που σημάδεψαν τον Αγώνα ομιλίες της. Με την ίδια λίγο πριν το τέλος να εστιάζει στην πραγματική έννοια της Επανάστασης, που με ευκολία ευτελίζουμε σήμερα χρησιμοποιώντας την εμφατικά σε φραστικά σχήματα.

Το 1821 ο Αγώνας είχε χαρακτηριστικά Επανάστασης διότι δεν ήταν μόνο ένας αγώνας για την ανεξαρτησία, αλλά είχε στοιχεία απόλυτης πολιτικής ανατροπής, στα πρότυπα μάλιστα των πιο εξελιγμένων δυτικών χωρών, όπως τόνισε η κυρία Ευθυμίου. Οι Σπετσιώτες που βρέθηκαν στην εκδήλωση, κούνησαν το κεφάλι ακούγοντας την, κατανοώντας απολύτως, κυτταρικά θα έλεγε κανείς τι εννοούσε. Παράλληλα ξεκινούν στις 20 Ιουλίου τα γυρίσματα της ταινίας υψηλών προδιαγραφών «Σπέτσες ‘21, Στο σταυροδρόμι της ιστορίας», τα οποία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η ταινία κάνει μια αναδρομή 200 χρόνων, από την επανάσταση του 1821 έως σήμερα, και ξαναδιαβάζει την ιστορία, όπως οι Σπετσιώτες θέλουν να την αφηγηθούν. Παραγωγός είναι η Λιλέτ Μπόταση/Inkas Films, σε συμπαραγωγή Cosmote TV – History Channel με την Μάνια Ξένου (Reliant Communications) στην στρατηγική και την επικοινωνία. Σκηνοθετεί ο Πάνος Θωμαϊδης, μουσική γράφει ο Μίνως Μάτσας.