Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κορωνοϊός Covid-19: «Είναι σαφές ότι θα υπάρξει κίνδυνος με τους τουρίστες»

Το επερχόμενο άνοιγμα των ελληνικών συνόρων για τουρίστες στις 15 Ιουνίου ανησυχεί αρκετούς Έλληνες, οι οποίοι θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος...

Κινέζοι και Αμερικανοί οι καλύτεροι τουρίστες για τα καταστήματα ...

Το επερχόμενο άνοιγμα των ελληνικών συνόρων για τουρίστες στις 15 Ιουνίου ανησυχεί αρκετούς Έλληνες, οι οποίοι θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος να εισαχθούν κρούσματα κορωνοϊού από το εξωτερικό, καταστρέφοντας έτσι την προσπάθεια που έγινε τους δύο μήνες της καραντίνας.


Η πτήση από την Ντόχα του Κατάρ που έφτασε στην Αθήνα ήταν αρκετή για να χτυπήσουν ξανά καμπανάκια στις ελληνικές Αρχές.




Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει τα μέτρα για τον τουρισμό με άνοιγμα για συγκεκριμένες χώρες και δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Από ποιες χώρες ανοίγουν στις 15 Ιουνίου οι πτήσεις
Σημειώνεται πως από τις 15 Ιουνίου ανοίγουν οι πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, χωρίς καραντίνα για τους επιβάτες, από τις εξής χώρες:

Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία.

Ξενοδοχεία

Την ίδια ημερομηνία θα μπορούν να ανοίξουν και τα καταλύματα εποχικής λειτουργίας.

Την ίδια ώρα, προχωρούν οι διαδικασίες για την επιλογή των ξενοδοχείων που θα χρησιμοποιηθούν για τη διαμονή ασθενών με κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν.

600 κλίνες Covid-19 στα νησιά

Σύμφωνα με το σχέδιο «Restart Tourism» που παρουσίασε η Κυβέρνηση για το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, θα εξασφαλιστούν 600 κλίνες Covid-19 στα νησιά και θα εγκατασταθούν 20 νέοι αναλυτές για τεστ.

Παρόλο που δεν αναμένεται η ίδια προσέλευση τουριστών που σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, ερωτηματικά δημιουργούνται για την επάρκεια αυτών των μέτρων.

Παράλληλα, διχογνωμία φαίνεται ότι υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα για το αν οι τουρίστες θα φέρουν μαζί τους τον κορωνοϊό στην Ελλάδα ή όχι.

Δερμιτζάκης: 6.000 – 10.000 ασυμπτωματικοί τουρίστες θα έρθουν στην Ελλάδα

Αναπόφευκτη είναι η έλευση τουριστών με κορωνοϊό στην Ελλάδα το καλοκαίρι, σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλη Δερμιτζάκη στον ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα, για τον κ. Δερμιτζάκη, είναι δεδομένο ότι ακόμα και για τις 29 πρώτες χώρες -που θεωρούνται οι πλέον ασφαλείς- αναπόφευκτα θα υπάρξει ένας αριθμός τουριστών, που θα έρθει με κορωνοϊό στη χώρα μας, χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα.

Όταν αναμένεται να έρθουν 6 με 10 εκατομμύρια κόσμος, οπωσδήποτε κάποιοι θα είναι κρούσματα.

Επομένως πρέπει να έχουμε τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε, τονίζει και προσθέτει πως ακόμη κι αν αυτές οι χώρες ήταν στα ίδια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα- που είναι λίγο χειρότερα σε σχέση με εμάς- θα υπήρχε ένα ποσοστό κρουσμάτων.

Με έναν πολύ πρόχειρο υπολογισμό του καθηγητή, 6 με 10.000 τουρίστες που θα επισκεφθούν την χώρα μας θα είναι ασυμπωματικοί και περίπου 600- 700, θα νοσήσουν με συμπτώματα κορωνοϊού.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Δερμιτζάκης είναι καθησυχαστικός ξεκαθαρίζοντας πως το παραπάνω μέγεθος κρουσμάτων είναι αντιμετωπίσιμο από την στιγμή που οι συμπεριφορές της κοινότητας θα είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Με τον Μανώλη Δερμιτζάκη, συμφωνεί και ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «είναι σαφές ότι θα υπάρξει κίνδυνος με τους τουρίστες».

Μόσιαλος: Δεν περιμένουμε πολλά εισαγόμενα κρούσματα το καλοκαίρι

«Η πανδημία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με ορισμένες εξαιρέσεις είναι υπό σημαντικό έλεγχο» τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν αναμένονται στη χώρα μας πολλά εισαγόμενα κρούσματα το καλοκαίρι.

Στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ο κ. Μόσιαλος δήλωσε πως παίρνουμε «ένα μεγάλο ρίσκο που ανοίγουμε τα σύνορα και ενθαρρύνουμε την τουριστική περίοδο.

»Δεν είμαστε μόνο εμείς που το κάνουμε αυτό, το κάνουν σχεδόν όλες οι χώρες στη νότια Ευρώπη που μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από τον τουρισμό».

Πρόσθεσε, πάντως πως η πανδημία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με ορισμένες εξαιρέσεις, είναι υπό σημαντικό έλεγχο.

«Δεν έχει εξαλειφθεί, υπάρχουν κρούσματα αλλά έχουν μειωθεί οι θάνατοι στην ευρωπαϊκή ένωση.




»Όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν μάθει πλέον να προστατεύονται.

»Παίρνουν τα μέτρα τους. Αυτό ήταν κάτι που σημαντικό που πήραμε τους προηγούμενους μήνες».

«Τώρα την ελέγχουμε περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο με δυο εξαιρέσεις.

»Τη Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία όπου ο αριθμός των θανάτων είναι μεγάλος ακόμα» ανέφερε ο κ. Μόσιαλος.

Συνέχισε λέγοντας τα εξής:

«Πρακτικά αυτό σημαίνει πως να μας έρθει κρούσμα από χώρα που ελέγχει την πανδημία έχει μικρή πρακτικά πιθανότητα.

»Δεν περιμένουμε πάρα πολλά κρούσματα να μας έρθουν το επόμενο διάστημα εκτός φυσικά άμα σταματήσει ο έλεγχος από τις άλλες χώρες και αρχίσουμε και βλέπουμε ένα σημαντικό αριθμό κρουσμάτων.

»Κάτι τέτοιο όμως δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή», επεσήμανε ο κ. Μόσιαλος.

Τι θα γίνει αν κάποιος τουρίστας είναι θετικός στον κορωνοϊό

Οι τουρίστες θα δίνουν στο αεροδρόμιο το τηλέφωνό τους και τη διεύθυνση διαμονής, θα αναχωρούν για το νησί των διακοπών τους και θα ειδοποιούνται την άλλη μέρα για το αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση που κάποιος είναι θετικός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα εξετάζεται όλη η οικογένεια και ο ασθενής θα μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών.

Αν είναι σε μεγάλο νησί ο ασθενής θα μπαίνει σε καραντίνα σε ξενοδοχείο Covid-19 που θα υπάρχει, ενώ αν βρίσκεται σε μικρό νησί στο ξενοδοχείο που μένει αλλά σε διαφορετικό δωμάτιο.

H οικογένεια του ασθενούς θα μπορεί να επιστρέφει στην πατρίδα της, όποτε τελειώσουν οι διακοπές.

Όποιος νοσεί, όμως, θα φεύγει μόλις τελειώσει η 14μερη καραντίνα του.

Τέλος, αν ο αριθμός των κρουσμάτων σε μια περιοχή αυξηθεί επικίνδυνα, δε θα υπάρχει lock down, αλλά οι Αρχές θα ζητήσουν να απομονωθούν ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες.