Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αναθεωρημένη εκδοχή: Η ψευδής ιστορία σύλληψης πράκτορα του FBI

Συγκεντρώνοντας εκατομμύρια θεάσεων, βίντεο στο οποίο διαδραματίζεται σύλληψη ενός αφροαμερικανού άνδρα έγινε viral. Μάλιστα, σύμφων...

Η ψευδής ιστορία σύλληψης πράκτορα του FBI - ELLINIKA HOAXES

Συγκεντρώνοντας εκατομμύρια θεάσεων, βίντεο στο οποίο διαδραματίζεται σύλληψη ενός αφροαμερικανού άνδρα έγινε viral. Μάλιστα, σύμφωνα με τους τίτλους των δημοσιεύσεων που έχουν κατακλείσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρόκειται για πράκτορα του FBI. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στο υπό εξέταση βίντεο βλέπουμε τη διαδικασία σύλληψης ενός Αφροαμερικανού άνδρα με κόκκινη μπλούζα. Κατά τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο, ένας αστυνομικός τον προσεγγίζει. Ο άνδρας αντιδρά και δηλώνει πως παρενοχλείται. Τότε, ένας δεύτερος αστυνομικός τον πλησιάζει. Λίγες στιγμές αργότερα, και ενώ δείχνει να μην είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμος, του περνούν χειροπέδες ενώ προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, επρόκειτο για πράκτορα του FBI.
Αληθεύει;

Σύμφωνα με ανακοίνωση αστυνομικού τμήματος του Ρότσεστερ, καθίσταται σαφές πως: Αφενός το βίντεο δεν είναι τωρινό αλλά η ημερομηνία λήψης του είναι η πρώτη Ιουνίου του 2019. Αφετέρου, ο άνδρας που εμφανίζεται στο βίντεο να είναι υπό σύλληψη, δεν είναι πράκτορας του FBI. Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση διαβάζουμε:

“The officers believed they recognized a person known to have an arrest warrant for assault. The individual was roughly the same height, weight and age of the individual the officer believed to have a warrant. Officers approached the male and asked him his name. The individual was not cooperative in identifying himself to officers. The officers determined they had reasonable suspicion to detain the individual and determine his identity. During the brief detention, identification was located showing he was not the individual the officers knew had a warrant. The individual was immediately released. Contrary to social media rumors, the individual was not a Federal Bureau of Investigations (FBI) agent.”

– Rochester Police Department, June 1, 2020

Μετάφραση: Ο αστυνόμοι θεώρησαν πως αναγνώρισαν άνθρωπο για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για επίθεση. Το άτομο, είχε το ίδιο ύψος, βάρος και ηλικία με τον άνθρωπο για τον οποίο εκδόθηκε το ένταλμα. Οι αστυνομικοί τον πλησίασαν και του ζήτησαν το όνομά του. Ο ίδιος δεν συνεργάστηκε ώστε να τους αποκαλύψει την ταυτότητά του. Οι αστυνομικοί αποφάσισαν να κρατήσουν τον ύποπτο για εξακρίβωση στοιχείων. Κατά τη διάρκεια της σύντομης κράτησης, διαπιστώθηκε πως δεν επρόκειτο για τον άνδρα για τον οποίο είχαν το ένταλμα σύλληψης. Το άτομο απελευθερώθηκε αμέσως. Σε αντίθεση με τις φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το άτομο δεν ήταν πράκτορας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI).”

– Αστυνομικό τμήμα Ρότσεστερ, 1 Ιουνίου, 2020

Πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην πλατφόρμα του Twitter, υποστηρίζουν πως ο άνδρας ονομάζεται “Atter” και εργάζεται ως διασώστης κέντρου άμεσης βοήθειας. Το ακόλουθο tweet επαληθεύει την παραπάνω δήλωση.

This is one of my friends Atter. He is not an FBI agent but a Paramedic EMT. Atter is one of the most down to earth person know and is an extremely generous and kind friend. He is also a very patient person. This is the city of Rochester, Mn and the cops do this a lot. https://t.co/zKHkfb4A9q

— ☽( عَبْدُ اَلْلَّهِ ) Abdullahi (@ajprotege) June 1, 2020

Σύμφωνα με την σελίδα διασταύρωσης ειδήσεων, Snopes, το υπό εξέταση βίντεο ξεκίνησε από την πλατφόρμα του Instagram και πιο συγκεκριμένα από τον χρήστη @thisisnike1 στις 31 Μαϊού του 2020 χωρίς, ωστόσο, να υπονοείται ουδεμία σχέση του άνδρα με το FBI.


Κατόπιν το βίντεο δημοσιεύθηκε στο YouTube με τον τίτλο “A black male almost died dealing with police“.



Αργότερα, έλαβε νέο τίτλο “Rochester Minnesota Police encounter with black male FBI agent?“. Έκτοτε, το βίντεο με τον παραπλανητικό τίτλο διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω συνάγουμε το συμπέρασμα πως στο υπό εξέταση βίντεο διαδραματίζονται γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα την πρώτη Ιουνίου του 2019 ενώ ο ισχυρισμός ότι οι αστυνομικοί συνέλαβαν “πράκτορα του FBI” είναι αναληθής.www.ellinikahoaxes.gr