Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σύψας: Με ανησυχεί ο συνωστισμός στα νησιά - Δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα φαινόμενα συνωστισμού σε περιοχές της Ελλάδας αναφορικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού έκρουσε ο καθηγητής...


Τον κώδωνα του κινδύνου για τα φαινόμενα συνωστισμού σε περιοχές της Ελλάδας αναφορικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού έκρουσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου, λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.





Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, ο Νίκος Σύψας ανέφερε ως παράδειγμα τον συνωστισμό ανθρώπων στην Κατεχάκη, έξω από την υπηρεσία ασύλου, τονίζοντας πως η Πολιτεία θα πρέπει λάβει μέτρα για να αποφεύγονται παρόμοια φαινόμενα.


«Δεν είναι ακόμη στιγμή για πανικό, αλλά σίγουρα δεν είναι μια καλή εξέλιξη» σχολίασε ο Νίκος Σύψας για τα φαινόμενα συνωστισμού, που έρχονται να επιδεινώσουν την εικόνα της επιδημίας του κορωνοϊού.

Όπως είπε, το Μάρτιο και τον Απρίλιο ο κόσμος ακολουθούσε τις οδηγίες της πολιτείας, όμως ξαφνικά πιστεύει θεωρίες ότι ο ιός χάθηκε, ότι όλα αυτά είναι υπερβολές και άλλα fake news. «Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η συμπεριφορά του πολίτη. Εκεί κινδυνεύουμε στην πανδημία και όχι από τα υπόλοιπα» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.

Τι είπε ο λοιμωξιολόγος για τα κρούσματα κορωνοϊού σε Λαμία και Ξάνθη
Ο Νίκος Σύψας έκρινε πως τα κρούσματα στη Λαμία δεν θα πρέπει να μας ανησυχούν ιδιαίτερα. «Μάλλον είναι ελεγχόμενο γιατί ξέρουμε το κρούσμα, γίνεται ιχνηλάτηση, ελέγχονται οι επαφές» είπε.

«Εκείνο που μας ανησυχεί και το οποίο θα φανεί τις επόμενες μέρες είναι αυτό που γίνεται στα νησιά, στα μπαρ. Αυτά μας ανησυχούν γιατί σε δυο εβδομάδες ενδεχομένως να δούμε ακόμη πιο άσχημα νούμερα από αυτά που βλέπουμε τώρα» σημείωσε για τα φαινόμενα συνωστισμού σε Μύκονο και άλλα μπαρ το τελευταίο Σαββατοκύριακο.

Τέλος, για την Ξάνθη, όπου χρειάστηκε να κλείσουν σχολεία, ο λοιμωξιολόγος υποστήριξε πως «αυτό που βλέπουμε τώρα είναι τα αποτελέσματα του Ραμαζανίου όπου υπήρξε συνωστισμός». Ο κ. Σύψας σχολίασε πως παρατηρούμε μια τοπική επιδημία και διασπορά του κορωνοϊού. Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, είναι μια γεωγραφική περιοχή και υπάρχει η πιθανότητα του τοπικού lockdown, πρόσθεσε.


Ο λοιμωξιολόγος όμως κλήθηκε να σχολιάσει και το ζήτημα της μετάδοσης κρουσμάτων κορωνοϊού από επισκέπτες που θα επισκεφτούν την Ελλάδα. «Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός, αναλαμβάνουμε σαν κοινωνία έναν κίνδυνο για λόγους οικονομικούς και αυτό το γνωρίζουν όλοι» είπε ο κ. Σύψας για τους κινδύνους μετάδοσης του κορωνοϊού από επισκέπτες στη χώρα μας το καλοκαίρι. «Από εκεί και πέρα το βάρος των ελέγχων πέφτει κυρίως στην περιοχή όπου θα φτάσει ο τουρίστας ώστε να απομονώσουμε γρήγορα το κρούσμα» του κορωνοϊού, συνέχισε.

Ο λομωξιολόγος σημείωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με τα αεροπορικά ταξίδια εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Νίκος Σύψας τόνισε ωστόσο πως η επιλογή του δειγματοληπτικού ελέγχου κατά την άφιξη παραμένει. Όπως είπε οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι «δεν θα μας καλύψουν απολύτως, αυτό είναι απολύτως βέβαιο και είναι σίγουρο ότι θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα» κορωνοϊού είπε. «Είναι ένα ρίσκο το οποίο παίρνουμε» συνέχισε.

«Οι αποφάσεις που αφορούν τους τουρίστες είναι αποφάσεις που συνεχώς εξελίσσονται και μπορεί να αναθεωρηθούν ανάλογα με τις εξελίξεις» συνέχισε για τη διαχείριση του κορωνοϊού ο λοιμωξιολόγος που τόνισε πως πρωταρχικό μέλημα των αρχών είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνωμένοι. Επίσης, οι Αρχές παρακολουθούν τον δείκτη «Ρ0» που δεν πρέπει να έχει ανοδική τάση.

Ο ΠΟΥ έχει κάνει πολλά λάθη στον κορωνοϊό
«Δυστυχώς ο ΠΟΥ έχει κάνει πολλά λάθη, αυτό ήταν το τελευταίο γιατί την επόμενη μέρα βγήκαν και το αναθεώρησαν» σχολίασε επίσης ο λοιμωξιολόγος για την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πως οι ασυμπτωματικοί δεν μεταδίδουν τον ιό. «Ισχύει λοιπόν η αρχική μας γνώση ότι οι ασυμπτωματικοί και οι προσυμπτωματικοί μεταδίδουν, το γνωρίζουμε, ισχύει και αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τον κορωνοϊό» είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.