Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Ο αιγυπτιακός στρατός έχει το στρατηγικό πλεονέκτημα στην περιοχή»... Αναλύτρια: Ο Ερντογάν θα χάσει αν συγκρουστεί με την Αίγυπτο στη Λιβύη

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη και το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης μεταξύ Αιγύπτου-Τουρκίας, μίλησε η εκπαιδευτικός και ερευνη...


Για την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη και το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης μεταξύ Αιγύπτου-Τουρκίας, μίλησε η εκπαιδευτικός και ερευνητής Hamide Yiğit, που παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στη Συρία, τη Λιβύη και στον Αραβικό Κόσμο
ΗHamide Yiğit ανέφερε συνοπτικά τα εξής:





Ενώ συνεχίζονται οι κινήσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, η ένταση έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με τις προετοιμασίες της Τουρκίας να διεξάγει επιχείρηση κατάληψης της στρατηγικής σημασίας πόλης Σύρτη και των πετρελαιοφόρων περιοχών της Τζούφρα.

Αυτή η στάση της Τουρκίας ανάγκασε τους Ρώσους υπουργούς να ακυρώσουν το ταξίδι τους στην Άγκυρα, ενώ ακολούθησε η σκληρή αντίδραση της Αιγύπτου, όπως αναφέρει το infognomonpolitics.gr

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Abdel-Fattah El-Sisi, δήλωσε ότι ο στρατός της Αιγύπτου είναι έτοιμος να επέμβει στη Λιβύη και ότι η επέμβαση αυτή θα γίνει με όλους τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας.

Ο Σίσι κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη τον Αραβικό Σύνδεσμο, χωρίς να στείλει πρόσκληση στον Πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Τρίπολης, Mustafa El Sarrac.

Ο Σίσι τόνισε ότι είναι νόμιμη η επέμβαση στη Λιβύη, επικαλούμενος το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας της χώρας του που πηγάζει από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, η οποία απειλείται από τις εξελίξεις, ενώ διευκρίνησε ότι η επέμβαση θα γίνει μετά την έκκληση που έκανε προς την Αίγυπτο ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, που εδρεύει στο Τομπρούκ.


Όσον αφορά την Τουρκία, χωρίς να την κατονομάσειευθέως, ο Σίσι την κατηγόρησε ότι παραβιάζει την κυριαρχία αραβικών χωρών, όπως η Συρία, το Ιράκ και η Λιβύη και ότι θέτει σε κινδυνο την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Επίσης την κατηόρησε ότι υποστηρίζει τους τρομοκράτες.

Τέλος, η Χαμιντέ Γιγίτ, αφού αναφέρθηκε στη δήλωση του Σίσι ότι η “Σύρτη και η Αλ Τζούφρα είναι οι κόκκινες γραμμές” για την Αίγυπτο, σημείωσε ότι σε περίπτωση σύγκρουσης στη Λιβύη της Αιγύπτου και της Τουρκίας, ο Ερντογάν θα χάσει, γιατί ο αιγυπτιακός στρατός έχει το στρατηγικό πλεονέκτημα στην περιοχή, κυρίως λόγω εγγύτητας.