Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Πήραμε ήδη τον Ασβέστη...» (Για τις εικόνες) Ισλαμιστές Τουρκία: «Δεν περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για την Αγιά Σοφιά»

Η αντιπαράθεση για την Αγία Σοφία στο εσωτερικό της Τουρκίας έχει πάρει φωτιά με το μελάνι του τουρκικού τύπου να συνεχίζει να χύνεται, κατ...


Η αντιπαράθεση για την Αγία Σοφία στο εσωτερικό της Τουρκίας έχει πάρει φωτιά με το μελάνι του τουρκικού τύπου να συνεχίζει να χύνεται, καταγράφοντας τις απόψεις εκατοντάδων πολιτικών, βουλευτών, καθηγητών, ιστορικών, μέχρι και σεισμολόγων για το αν πρέπει το ιστορικό μνημείο να μετατραπεί σε τζαμί ή όχι. Οι φωνές που υπερτερούν είναι υπέρ της μετατροπής της σε τέμενος, αλλά υπάρχουν κι εκείνες –αν και χαμηλότερες- που ζητούν να μην πειραχτεί ο πολυ-πολιτισμικός χαρακτήρας του μνημείου




Δεν πρέπει να χαθεί η πολυ-πολιτισμικότητα της Αγίας Σοφίας

Ο πολύ γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος και πρώην διευθυντής της «Χουριέτ», Ερτουγρούλ Οζκιόκ, υποστηρίζει σήμερα σε άρθρο του ότι «εδώ και χρόνια καυχιόμαστε σε όλον τον κόσμο ότι στην Κωνσταντινούπολη ζουν μαζί πολλοί πολιτισμοί και πεποιθήσεις» και τάσσεται ανοιχτά υπέρ της διατήρησης του χαρακτήρα του μουσείου. «Ως χώρα, όπου διαβάζεται πέντε φορές την ημέρα προσευχή σε 100 χιλιάδες τζαμιά, πάντα σκεφτόμουν πόσο ωραίο είναι να προστατεύω το ναό μίας άλλης πίστης ως πολιτιστικό και ιερό αγαθό», αναφέρει ο Οζκιόκ, που επισημαίνει ότι η Αγία Σοφία έχει αλλάξει δύο φορές καθεστώς μέχρι σήμερα. Μία το 1453 από τον Μωάμεθ τον Πορθητή που έγινε τζαμί, και μία το 1934 από τον Ατατούρκ που έγινε μουσείο.

«Κάθε φορά αλλάζει καθεστώς ανάλογα με το "πνεύμα των καιρών"», όπως το αποκαλεί. Ο Τούρκος δημοσιογράφος αναφέρει ότι ούτε και οι Χριστιανοί θεωρούν την Αγία Σοφία «εκκλησία τους» και ανασύρει στη μνήμη του την επίσκεψη του Πάπα στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία το 2006, όπου είχε αποκαλέσει την Αγία Σοφία «μουσείο» κι όχι «εκκλησία», παρόλο που χτίστηκε και λειτούργησε ως χριστιανικός ναός πολύ περισσότερο διάστημα, όπως γράφει για το ethnos.gr η Μαρία Ζαχαράκη.