Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οι νέοι ΕΝΟΠΛΟΙ μπράβοι του Ερντογάν... Το τούρκικο Κοινοβούλιο ενέκρινε μεγαλύτερες εξουσίες στην Πολιτική Φρουρά

Το τούρκικο κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα το αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης με το οποίο δίνει στα μέλη της Πολιτικής Φρουράς, σ...


Το τούρκικο κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα το αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης με το οποίο δίνει στα μέλη της Πολιτικής Φρουράς, σχεδόν, τις ίδιες εξουσίες με τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας.




Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του συμμάχου του, παρά τις ανησυχίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης «ότι ο νόμος θα δώσει εξουσίες σε υποανάπτυκτες δυνάμεις και θα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την περαιτέρω διάβρωση των ελευθεριών».

Ο νόμος εγκρίθηκε μετά από ημέρες έντονης συζήτησης, με αποκορύφωμα τη βία την Τρίτη, όταν ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι ξυλοκοπήθηκε από ένα βουλευτή του Εθνικιστικού Κόμματος.

Οι φρουροί, γνωστοί ως «μπεκτσί», παραδοσιακά φρουρούν χώρους και πάρκα και έχουν μαζί τους κλομπ και σφυρίχτρες.

Οι δυνάμεις αυτές είχαν διαλυθεί και προσχώρησαν στην αστυνομική διεύθυνση το 2008, αλλά αποκαταστάθηκαν από την κυβέρνηση του Ερντογάν, μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ο νόμος επιτρέπει στα περισσότερα από 21 χιλιάδες μέλη, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών, να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα, να σταματούν οχήματα, να ελέγχουν ταυτότητες και να ερευνούν άτομα. Ωστόσο, δεν μπορούν να συλλάβουν ή να ανακρίνουν υπόπτους.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της κύριας αντιπολίτευσης και δύο άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νόμο, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί απόπειρα της κυβέρνησης να σχηματίσει πιστή αστυνομική δύναμη.
--
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος