Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη εξευτελίζουν τον Μωάμεθ Β’ Πορθητή

Το 1480 ο Μωάμεθ Β΄Πορθητής φάνταζε απόλυτος κυρίαρχος στην Ανατολική Μεσόγειο. Είχε συντρίψει τους Βενετούς και είχε κυριεύσει την Χαλκ...


Το 1480 ο Μωάμεθ Β΄Πορθητής φάνταζε απόλυτος κυρίαρχος στην Ανατολική Μεσόγειο. Είχε συντρίψει τους Βενετούς και είχε κυριεύσει την Χαλκίδα. Στα Δωδεκάνησα έδρευε, εκείνη την εποχή, το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη. Το Τάγμα είχε συγκροτηθεί στους Αγίους Τόπους και είχε γράψει τη δική του ιστορία εκεί. Κατόπιν έδρασε στην Κύπρο, αλλά και στη ηπειρωτική Ελλάδα, κατά των Οθωμανών (αρχές 15ου αι.).









Τελικά οι ιππότες είχαν κατακτήσει τα Δωδεκάνησα δημιουργώντας ένα μικρό ναυτικό κράτος που συνέχιζε πάντα τον πόλεμο κατά των μουσουλμάνων. Ο Μωάμεθ είχε επιτεθεί για πρώτη φορά κατά των ιπποτών το 1454. Νέα επίθεση έγινε το 1467 χωρίς αποτέλεσμα. Μετά τη νίκη του κατά των Βενετών όμως ο Μωάμεθ φάνηκε αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει την ροδιακή “σφηκοφωλιά” αντλώντας την αφορμή από τη βοήθεια που οι ιππότες πρόσφεραν στους Βενετούς κατά τον αγώνας τους κατά των Τούρκων.









Τον Μωάμεθ επηρέαζαν επίσης και τρεις “Έλληνες”, ο μεγάλος βεζίρης Μεζίχ Παλαιολόγος, ο Δημήτριος Σοφιανός από τη Χαλκίδα και ο Αντώνιος Μελίγαλος από τη Ρόδο. Ήδη από το 1478 ο σουλτάνος είχε πειστεί και άρχισε τις προετοιμασίες.

Οι Τούρκοι φθάνουν



Στις 4 Δεκεμβρίου 1479 τουρκική μοίρα επιτέθηκε στη Ρόδο αλλά αποκρούστηκε. Την ίδια τύχη είχε και τουρκική επίθεση κατά της Τήλου. Κατόπιν αυτού η τουρκική μοίρα αποσύρθηκε αναμένοντας την άφιξη του κύριου όγκου του τουρκικού στόλου. Στα τέλη Απριλίου 1480 60 τουρκικά πλοία απέπλευσαν από την Πόλη και ενώθηκαν με την πλησίον της Ρόδου μοίρας. Ο ενωμένος τουρκικός στόλος εμφανίστηκε στις 23 Μαΐου 1480 έξω από το λιμάνι της Ρόδου.

Επικεφαλής της εκστρατείας ήταν ο Μεζίχ Παλαιολόγος συνοδευόμενος από τους Σοφιανό και Μελίγαλο. Ο Σοφιανός όμως πέθανε κατά το ταξίδι ο δε Μελίγαλος σκοτώθηκε αμέσως μετά την αποβίβασή του στο νησί σε αψιμαχία με απόσπασμα ιπποτών υπό τον υποκόμη Μοντέλ.

Στο μεταξύ ο μεγάλος μάγιστρος Πιέρ ντ’ Ομπουσόν, έχοντας πληροφορίες, είχε προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα, συγκεντρώνοντας όσο πιο πολλούς ιππότες μπορούσε, μαζί με μισθοφόρους στρατιώτες και Ρόδιους πολιτοφύλακες. Συνολικά ο μεγάλος μάγιστρος μπορούσε να παρατάξει περί τους 7.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 5.000 ήταν Έλληνες. Οι πηγές δεν συμφωνούν για την ισχύ της τουρκικής στρατιάς και αναφέρουν ότι αριθμούσε 70 -100.000 άνδρες. Επίσης οι Τούρκοι διέθεταν 100-160 πλοία. Ο ντ’ Ομπουσόν είχε ζητήσει βοήθεια και από τη Δύση αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε.

Απόβαση και πρώτες μάχες

Οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν δυτικά της πόλης της Ρόδου στον λόφο του Αγίου Στεφάνου, το σημερινό Μόντε Σμιθ. Εκεί υπήρχε φρούριο των ιπποτών που κυριεύτηκε μετά από άγρια μάχη. Οι Τούρκοι επικράτησαν και δύο ημέρες μετά δημιούργησαν πυροβολοστάσιο στην κορυφή όπου έταξαν τρεις βαριές βομβάρδες και άρχισαν να βομβαρδίζουν τον πύργο του Αγίου Νικολάου, σημείο κλειδί που ήλεγχε το λιμάνι της πόλης. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr

https://www.history-point.gr/oi-ippotes-toy-agioy-ioanni-exeytelizoyn-ton-moameth-v-porthiti