Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Και ο Αν. Πρωθυπουργός της Κυρηναϊκής (Αν. Λιβύη) ζήτησε βοήθεια από το Ισραήλ ενάντια στον Ερντογάν

Ο Λίβυος αναπληρωτής πρωθυπουργός, της κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, δρ. Αμπντέλ Σαλάμ αλ Μπά...

Ο Αν. Πρωθυπουργός της Κυρηναϊκής (Αν. Λιβύη) ζήτησε βοήθεια από το Ισραήλ ενάντια στον Ερντογάν

Ο Λίβυος αναπληρωτής πρωθυπουργός, της κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, δρ. Αμπντέλ Σαλάμ αλ Μπάντρι, που εδρεύει στη Βεγγάζη της Κυρηναϊκής, απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ για υποστήριξη στον αγώνα που διεξάγει ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) ενάντια στον κοινό εχθρό Ερντογάν.




Σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «Makor Rishon», ο Λίβυος αναπληρωτής πρωθυπουργός κάλεσε το Ισραήλ να ενταχθεί σε μια νέα πολιτική πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τον Λίβανο. Μια πρωτοβουλία που θα υπογράψει μια κοινή συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες απέναντι στο ψευδομνημόνιο της Τουρκίας με την Τρίπολη, που αρπάζει τη μισή Μεσόγειο.

«Ο Ερντογάν», λέει ο Αμπντέλ Σαλάμ αλ Μπάντρι, «δεν είναι τρελός». Είναι του εμίρη του Κατάρ και προσέλαβε χιλιάδες Σύρους τζιχαντιστές για να θέσει υπό τον έλεγχό του τις πλούσιες πετρελαιοπηγές της Λιβύης.

Όπως επισημαίνει η ισραηλινή εφημερίδα, στην παρούσα φάση στη Λιβύη υφίστανται σχεδόν δύο ξεχωριστά κράτη. Ίσως στο μέλλον ανεξαρτοποιηθούν.

«Είμαστε ο λαός της Κυρηναϊκής», λέει ο Αλ Μπάντρι, χρησιμοποιώντας το ελληνικό όνομα για την περιοχή της Ανατολικής Λιβύης.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η Κυρηναϊκή ήταν πάντα καταφύγιο για όλες τις θρησκείες, έχει μακρά ιστορία σχέσεων με το Ισραήλ και την εβραϊκή κοινότητα.

«Χρειαζόμαστε έναν νέο οδικό χάρτη που θα συνδυάσει τα λιβυκά συμφέροντα με των χωρών της περιοχής και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη».

«Είναι οι αμερικανικές εταιρείες που δημιούργησαν και εγκατέστησαν την πετρελαϊκή μας βιομηχανία και τις καλούμε να επιστρέψουν», τόνισε.

Ο Αλ Μπάντρι έστειλε και το ακόλουθο μήνυμα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό:

«Δεν ήμασταν ποτέ εχθροί (με το Ισραήλ) και ελπίζουμε στην υποστήριξή σας».

Διευκρίνισε ότι η λιβυκή παράταξη που εκπροσωπεί υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών, Ισραήλ – Παλαιστίνης, ωστόσο, μέχρι τότε, υπάρχει ο κοινός εχθρός «ο τρομοκράτης» Ερντογάν, όπως τον χαρακτήρισε.