Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΟ... Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι: «Στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας» κάνουμε τις γεωτρήσεις»

Μέχρι τώρα έχουμε κάνει 6 γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος και μια ακόμη είναι σε εξέλιξη δυτικά της Κύπρου - Σύντομα θα πραγματοποιήσουμε και επ...

Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Έστειλε στον ΟΗΕ συντεταγμένες για την ...

Μέχρι τώρα έχουμε κάνει 6 γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος και μια ακόμη είναι σε εξέλιξη δυτικά της Κύπρου - Σύντομα θα πραγματοποιήσουμε και επαναληπτικές σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Φατιχ Ντονμέζ - Αποκάλυψε ότι έχουν περάσει πλέον στη β΄φάση των ερευνών - «Δεν είμαστε αποικιοκράτες, δεν θέλουμε τα πετρέλαια της Λιβύης» ισχυρίστηκε

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο προχωρούν οι αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας.




Την σκυτάλη των προκλήσεων έπιασε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Φατιχ Ντονμέζ, ο οποίος επιστράτευσε μια σειρά από έωλα επιχειρήματα και το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» για να δικαιολογήσει - νομικά και πολιτικά - τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και την ανατολική Μεσόγειο.

Εμείς κάνουμε γεωτρήσεις στα όρια της Οικονομικής Ζώνης της Γαλάζιας Πατρίδας (!) και σε τεμάχια που μας έχει παραχωρήσει η «ΤΔΒΚ» είπε ο Ντονμέζ αναφερόμενος στο ψευδοκράτος. Ο αρμόδιος για την ενέργεια υπουργός σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία έχει κάνει μέχρι τώρα 6 γεωτρήσεις μεγάλου βάθους, μια ακόμη είναι σε εξέλιξη και το επόμενο διάστημα σχεδιάζουν να τις επαναλάβουν!

Από τους προκλητικούς ισχυρισμούς Ντονμέζ - που εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Κανάλ 7» κρατώντας χάρτες στα χέρια του – ξεχώρισαν και οι διαβεβαιώσεις του ότι η Τουρκία δεν βλέπει ως προτεκτοράτο τη Λιβύη, ότι δεν θέλει να της υφαρπάξει τα πετρέλαια και όσα επεσήμανε για τον ΟΗΕ και το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα

«Η διαδικασία στα εθνικά κοινοβούλια ολοκληρώθηκε, εγκρίθηκε (η συμφωνία). Ωστόσο, επί του παρόντος, η διαδικασία σχετικά με την καταχώρηση της συμφωνίας στα Ηνωμένα Έθνη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», διευκρίνισε, ο Ντονμέζ σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ενημερωτικός ιστότοπος της Κύπρου sigmalive.com.

«Αυτό που κοιτάζουμε τώρα στη Λιβύη είναι πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας. Αλλά το κατεξοχήν ζήτημα και στόχος τώρα στη Λιβύη είναι –αναμφίβολα- να εγκαθιδρυθεί μια μόνιμη ειρήνη και να επέλθει ηρεμία», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, ενώ όσον αφορά τη συνεργασία Άγκυρας-Τρίπολης για την ανασύσταση του κράτους της Λιβύης, ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη συμβολή των τουρκικών εταιρειών στην εξόρυξη των πετρελαίων της χώρας, προκειμένου να τα καρπωθεί ο λαός της κι όχι η Τουρκία, όπως τόνισε.

Δεν είμαστε αποικιοκράτες

«Εμείς εκεί σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε μαζί με την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης. Εξάλλου και στο παρελθόν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο. Αλλά στο μεταξύ, μπορεί να υπάρξουν κι άλλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες με τις οποίες μπορούμε να κινηθούμε από κοινού. Αλλά αυτό ο καιρός θα το δείξει. Και να πούμε αυτό: Το πετρέλαιο και οι φυσικοί πόροι της περιοχής είναι για τη ευημερία και την ανάπτυξη του Λιβυκού λαού. Δεν είμαστε αποικιοκράτες. Δεν πηγαίνουμε εκεί έχοντας ιμπεριαλιστικά κίνητρα», δήλωσε εμφαντικά, αλλά με μία αντίληψη του καζάν-καζάν, δηλαδή όλοι να κερδίσουν και πάλι.

Θέλουμε να προχωρήσουμε στη συνεργασία μας με τη Λιβύη

Αυτή τη στιγμή στόχος της Τουρκίας είναι να υλοποιήσει τις συμφωνίες της με τη Λιβύη και να προχωρήσει σε ενίσχυσή τους, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτική δίκτυο Κανάλ 7, αναφερόμενος στα ενεργειακά σχέδια της Άγκυρας το αμέσως επόμενο διάστημα.





Οι 6 +1 γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Γαλάζιας Πατρίδας!

Ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο με τα πλωτά γεωτρύπανα και τα ερευνητικά σκάφη, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια πραγματοποιήθηκαν 6 μεγάλου βάθους γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και η έβδομη με το Γιαβούζ είναι σε εξέλιξη στα δυτικά της Κύπρου.

«Χρησιμοποιούμε συχνά αυτό το χάρτη, γιατί η περιοχή στην οποία αναφερόμαστε είναι μια πολύ ευρεία περιοχή, αν κοιτάξετε. Όπως είναι ο νέος όρος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά είναι τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας μας. Αυτός είναι ο χάρτης των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, της οικονομικής μας ζώνης. Η περιοχή με κόκκινο είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκικής Δημοκρατίας με βάση την υφαλοκρηπίδα της. Η περιοχή με πράσινο είναι η περιοχή, για την οποία η ΤΔΒΚ έχει παράσχει άδεια στην ΤΡΑΟ (Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων) για έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου.

Έως σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει 6 αναγνωριστικές γεωτρήσεις τόσο στα τεμάχια που μας έχει παραχωρήσει άδειες η ΤΔΒΚ όσο και εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδα. Και η έβδομη συνεχίζεται στα δυτικά του νησιού», εξήγησε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, παρουσιάζοντας πάλι τους χάρτες που η Άγκυρα έχει χαράξει μόνη της και βάσει των οποίων ενεργεί στην Ανατ. Μεσόγειο.

Θα γίνουν επαναληπτικές γεωτρήσεις

Ο Φατίχ Ντονμέζ εξήγησε ότι θα γίνουν επαναληπτικές γεωτρήσεις σε όλες τις περιοχές που έχουν ήδη πραγματοποιήσει «αναγνωριστικές» -όπως τις χαρακτήρισε- γεωτρητικές δραστηριότητες, καθώς οι σεισμικές έρευνες επίσης συνεχίζονται.

«Είμαστε στη δεύτερη φάση, δηλαδή των αναγνωριστικών γεωτρήσεων και των ερευνών», αποσαφήνισε, εξηγώντας ότι τα ερευνητικά πλοία τραβούν φιλμ από το βυθό, MRI, όπως διευκρίνισε, κι οι αναλύσεις των δεδομένων παίρνουν πολλούς μήνες.