Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πανελλήνιες 2020: Σε ξεχωριστες αίθουσες οι υποψήφιοι νέου και παλαιού συστήματος, πως θα επιλεγούν οι επιτηρητές

dikaiologitikaΤο υπουργείο Παιδείας εξέδωσε σήμερα την εγκύκλιο για τις Πανελλήνιες 2020 όπου γνωστοποιεί την αναλυτική διαδικασία για τους...


dikaiologitikaΤο υπουργείο Παιδείας εξέδωσε σήμερα την εγκύκλιο για τις Πανελλήνιες 2020 όπου γνωστοποιεί την αναλυτική διαδικασία για τους υποψηφίους ΓΕΛ με το ΝΕΟ σύστημα αλλά και με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα. Στην εγκύκλιο αναλύονται οι διθαδικασίες για την επιλογή επιτηρητών, εξεταστικών κέντρων πως θα διαχωριστούν στιες αίθουσες οι υποψήφιοι του παλαιού και του νέου συστήματος καθώς και το τί θα αναγράφουν τα αυτοκόλλητα του κάθε υποψηφίου





Με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή για τις Πανελλήνιες 2020 των ΓΕΛ με το ΝΕΟ σύστημα των ΓΕΛ με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα.Οι Πανελλήνιες εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ θα διενεργηθούν φέτος με διαδικασίες ΚΟΙΝΕΣ για το ΝΕΟ και το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα.

Όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις παραπάνω πανελλήνιες εξετάσεις έχουν ήδη υποβάλει Αίτηση - Δήλωση, με την οποία δήλωσαν όλα τα στοιχεία που αφορούν στη συμμετοχή τους στις εν λόγω εξετάσεις

Με δύο παλαιότερες εγκυκλίους, είχαν καθοριστεί οι διαδικασίες και οι δικαιούχοι συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ με το ΝΕΟ και το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα αντίστοιχα. Μετά την υποβολή των Αιτήσεων -Δηλώσεων των υποψηφίων δημιουργήθηκε το αρχείο των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή σε σχολές και τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρέπει ή να είναι ήδη κάτοχοι απολυτηρίου (απόφοιτοι) ή να αποκτήσουν το απολυτήριο τον Ιούνιο του 2020 (μαθητές-τελειόφοιτοι). Αλλιώς η συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις θεωρείται άκυρη και αποκλείονται από τις διαδικασίες επιλογής (μηχανογραφικό δελτίο κτλ.).

Γενικά, οι διατάξεις που αναφέρονται στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι αυστηρού δικαίου και απαιτούν συνεπή και αυστηρή εφαρμογή γιατί ΜΟΝΟ έτσι διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο του συστήματος επιλογής. Το Υπουργείο Παιδείας τηρεί αρχείο όλων όσων έχουν ενταχθεί στο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στο οποίο είναι καταγραμμένο ποιοι και πότε έδωσαν εξετάσεις στα μαθήματα της τελευταίας τάξης και τι βαθμούς έχει ο καθένας. Κατά συνέπεια δεν μπορεί κανένας να επωφεληθεί από βαθμολογικά δεδομένα που δεν δικαιούται.




Τα εξεταστικά κέντρα (Ε.Κ.) θα είναι κοινά για τις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ με το ΝΕΟ σύστημα και των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα. Εξυπακούεται ότι όσοι υποψήφιοι υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση στο ίδιο Λύκειο, θα εξεταστούν και στο ίδιο Ε.Κ., στο οποίο αντιστοιχεί το συγκεκριμένο Λύκειο, ανεξάρτητα από το αν οι υποψήφιοι είναι Παλαιό-Νέο σύστημα ή Ημερήσιο-Εσπερινό Λύκειο. Οι υποψήφιοι του Νέου και του Παλαιού συστήματος εξετάζονται σε κοινά Ε.Κ., σε κοινή ώρα εξέτασης, αλλά σε ξεχωριστή αίθουσα, αν είναι δυνατόν. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτός ο χωρισμός σε διαφορετική αίθουσα, λόγω μικρού αριθμού υποψηφίων, οι υποψήφιοι του Παλαιού συστήματος θα πρέπει με μεγάλη προσοχή να διαχωριστούν από τους υποψηφίους του Νέου συστήματος, και οι Ημερήσιοι να διαχωριστούν από τους Εσπερινούς, όπως και πέρυσι. Οι υποψήφιοι των ημερήσιων ή εσπερινών ΓΕΛ θα εξεταστούν στα ημερήσια ΓΕΛ όπως έχει οριστεί με την σχετική απόφαση κατανομής του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπ/σης, η οποία κοινοποιείται στο Διευθυντή του ΓΕΛ που έχει οριστεί ως Ε.Κ. Οι υποψήφιοι εσπερινών ΓΕΛ εξετάζονται στα ανωτέρω Ε.Κ. (των ημερήσιων ΓΕΛ) σε κοινή ώρα εξέτασης αλλά σε ξεχωριστή αίθουσα, αν είναι δυνατόν. Επισημαίνεται ότι στο ίδιο Ε.Κ. μπορεί να εξετάζονται υποψήφιοι από περισσότερα του ενός εσπερινού ΓΕΛ.

Γενικά, η κατανομή των υποψηφίων στις αίθουσες των Ε.Κ. θα γίνει πρώτα κατά ΝΕΟ-ΠΑΛΑΙΟ σύστημα, μετά κατά Λύκειο, μετά κατά μάθημα και τέλος αλφαβητικά και όπως θα καθοριστεί σε σχετική αναλυτική εγκύκλιο που θα ακολουθήσει. Για φέτος, λόγω διπλού συστήματος εξετάσεων, τα μαθήματα κατά την εξέτασή τους θα διακρίνονται σαφώς μεταξύ ΝΕΟΥ συστήματος και ΠΑΛΑΙΟΥ συστήματος. Η παραπάνω διάκριση των μαθημάτων θα γίνεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και θα είναι αναγεγραμμένη πάνω στις φωτοτυπίες των υποψηφίων, για να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι και οι ΛΕΕ.



Επιπλέον προσοχή πρέπει να δοθεί στους υποψηφίους εσπερινού ΓΕΛ με το ΝΕΟ σύστημα, καθώς αυτοί έχουν ήδη επιλέξει αν θα εξεταστούν με τα Ημερήσια ή με τα Εσπερινά ΓΕΛ. Άρα, ένας υποψήφιος εσπερινού ΓΕΛ που επέλεξε να εξεταστεί με τα εσπερινά, θα αντιμετωπιστεί όπως όλοι οι εσπερινοί, θα παρακαθίσει δίπλα στους εσπερινούς, θα πάρει θέματα εσπερινών ΓΕΛ και το γραπτό του θα πακεταριστεί με τα εσπερινά. Αντίθετα, ένας υποψήφιος εσπερινού ΓΕΛ που επέλεξε να εξεταστεί με τα ημερήσια, θα αντιμετωπιστεί σαν ημερήσιος, θα παρακαθίσει δίπλα στους ημερήσιους, θα πάρει θέματα ημερήσιων ΓΕΛ και το γραπτό του θα πακεταριστεί με τα ημερήσια.

ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ

Με απόφαση του οικείου Διευθυντή Δ.Ε ή σε περίπτωση κωλύματος, του νόμιμου αναπληρωτή του, ως Προέδρου της ΕΕΔΔΕ, επιτηρητές ορίζονται καθηγητές Δ.Ε. (κατά προτίμηση Γυμνασίου) δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης με τις εξής προϋποθέσεις :

-Οι οριζόμενοι επιτηρητές/τριες επιτηρούν σε Εξεταστικά Κέντρα διαφορετικά από εκείνα στα οποία εξετάζονται υποψήφιοι που ήταν μαθητές τους το τρέχον έτος.

- Στα ιδιωτικά Λύκεια ως επιτηρητές ορίζονται υποχρεωτικά καθηγητές μόνο της δημόσιας εκπαίδευσης. Κατά τον ορισμό των επιτηρητών λαμβάνεται μέριμνα ώστε σε κάθε αίθουσα εξετάσεων να υπάρχουν δύο επιτηρητές και ανά πέντε αίθουσες να ορίζεται και ένας αναπληρωματικός.

Δεν μπορεί να μετέχει στην οικεία ομάδα επιτηρητών όποιος έχει συγγένεια εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας μέχρι και του τρίτου βαθμού με εξεταζόμενο ή είναι σύζυγος υποψηφίου/ας που εξετάζεται στο συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο.

Οι καθηγητές των Γυμνασίων που θα ορισθούν ως επιτηρητές δεν απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους στο Γυμνάσιο. Με ευθύνη της Λυκειακής Επιτροπής οι επιτηρητές κατανέμονται στις αίθουσες εξετάσεων κατά τέτοιο τρόπο ώστε κάθε ημέρα εξέτασης να είναι σε διαφορετική αίθουσα.

Η απόφαση ορισμού των επιτηρητών εκδίδεται πέντε (5) ημέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων.



Σημειώνεται ότι η Λυκειακή Επιτροπή παραδίδει κάθε ημέρα το φάκελο της εξέτασης στους επιτηρητές οι οποίοι υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τη Λυκειακή Επιτροπή για όποιο πρόβλημα τυχόν προκύψει.

Οι επιτηρητές απαγορεύεται να παρέχουν οποιαδήποτε διευκρίνιση, πληροφορία ή επεξήγηση στους εξεταζόμενους εκτός των οδηγιών, διευκρινίσεων ή πληροφοριών που διαβιβάζονται σε αυτούς από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων δια των Λυκειακών Επιτροπών, τις οποίες διανέμουν ή ανακοινώνουν στους εξεταζόμενους, χωρίς να προβαίνουν σε δικές τους διευκρινίσεις.

Οι επιτηρητές απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο και οφείλουν να συμπεριφέρονται κατά τρόπο που να μη δημιουργεί πρόβλημα στους εξεταζόμενους αλλά και να ελέγχουν κατά τον αυστηρότερο τρόπο την πιθανότητα αντιγραφής ή συνεργασίας. Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των επιτηρητών ώστε κατά την είσοδο των εξεταζομένων να τους ενημερώνουν ότι δεν πρέπει να παίρνουν μαζί τους σημειώσεις ή κινητά τηλέφωνα ή άλλα αντικείμενα που δεν επιτρέπονται και τα οποία πρέπει να παραμένουν εκτός αίθουσας και να μην επιτρέπουν την είσοδο σε όποιον δεν συμμορφώνεται με τις οδηγίες αυτές.

Μετά την παραλαβή και του τελευταίου γραπτού, ελέγχουν και παραδίδουν αμέσως τα γραπτά στη Λυκειακή Επιτροπή, προκειμένου αυτή να τα προωθήσει στο Βαθμολογικό Κέντρο.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν επιτρέπεται στους εξεταζόμενους να βγουν από την αίθουσα εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή καλείται ο εφεδρικός/αναπληρωματικός επιτηρητής, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο έξω από την αίθουσα, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται για την αποφυγή περίπτωσης δολίευσης των εξετάσεων. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται ο συνοδός να είναι καθηγητής του ίδιου Λυκείου που μετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα στη Λυκειακή Επιτροπή. 10. Οι επιτηρητές μαζί με τη ΛΕΕ είναι υπεύθυνοι για τον διαχωρισμό των υποψηφίων και για τη σωστή διανομή των θεμάτων, ώστε κάθε υποψήφιος να πάρει τα θέματα που αντιστοιχούν στην περίπτωσή του (Παλαιό –Νέο & Ημερήσια-Εσπερινά).

Πριν την έναρξη των εξετάσεων αποστέλλονται στην κάθε ΕΕΔΔΕ για κάθε Λύκειο αρμοδιότητάς της αυτοκόλλητα αριθμητήρια, τα οποία επικολλούνται στα γραπτά των μαθητών κάθε λυκείου σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες. Η ΕΕΔΔΕ παραδίδει δύο μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων τα οικεία αριθμητήρια στον Πρόεδρο της κάθε Λυκειακής Επιτροπής. Στις περιπτώσεις που σε κάποιο ημερήσιο Γενικό Λύκειο εξετάζονται και υποψήφιοι άλλων ημερήσιων ΓΕΛ ή/και εσπερινών ΓΕΛ, η ΕΕΔΔΕ παραδίδει τα αυτοκόλλητα αριθμητήρια αυτών των ημερήσιων ή/και εσπερινών ΓΕΛ στον Πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής του ημερήσιου ΓΕΛ, στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι αυτοί, οι οποίοι τοποθετούνται στις αίθουσες κατά Λύκειο προέλευσης, κατά μάθημα και αλφαβητικά.



Διευκρινίζεται ότι τα αυτοκόλλητα αριθμητήρια που αποστέλλει η Δ/νση Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων περιλαμβάνουν την ένδειξη Ημερήσιο ή Εσπερινό ΓΕΛ, τη λέξη Νέο για τους υποψήφιους του Νέου Συστήματος και Παλαιό για τους υποψήφιους του Παλαιού συστήματος και δεκατέσσερα (14) ψηφία, από τα οποία τα τρία πρώτα αντιστοιχούν στον κωδικό της οικείας Διεύθυνσης, τα επόμενα επτά (7) αντιστοιχούν στον κωδικό Λυκείου και τα τέσσερα τελευταία αντιστοιχούν στον αύξοντα αριθμό των γραπτών. Επί πλέον αναφέρεται και το λεκτικό του ΓΕΛ προκειμένου να είναι εύκολη η επικόλληση των αυτοκόλλητων αριθμητηρίων ανάλογα με το ΓΕΛ προέλευσης κάθε υποψηφίου. Σημειώνεται ότι ο αύξων αριθμός των γραπτών είναι ενιαίος και συνεχόμενος για όλα τα μαθήματα π.χ. αν στην Γ΄ τάξη ενός Λυκείου φοιτούν 30 μαθητές τα αριθμητήρια που θα παραλάβει το σχολείο αυτό για τους μαθητές της Γ΄ τάξης θα αρχίζουν από το 0001 και θα λήγουν στο 0120 (30 μαθητές Χ 4 μαθήματα). Για πρακτικούς λόγους τα αριθμητήρια που εκτυπώνονται και αποστέλλονται είναι περισσότερα από 4 ανά υποψήφιο.




Για την ασφαλέστερη διάκριση των υποψηφίων, τα αυτοκόλλητα των Εσπερινών υποψηφίων θα αναφέρουν περισσότερα στοιχεία και συγκεκριμένα - την ένδειξη ΕΣ, για υποψήφιο Εσπερινού ΓΕΛ που θα εξεταστεί με τα Εσπερινά με το Νέο σύστημα. Ο υποψήφιος με την ένδειξη ΕΣ θα παρακαθίσει με τους υπόλοιπους υποψηφίους του Εσπερινού ΓΕΛ, θα πάρει θέματα Εσπερινού και το γραπτό του θα πακεταριστεί με τα εσπερινά. - ή την ένδειξη ΗΜ, για υποψήφιο Εσπερινού ΓΕΛ που θα εξεταστεί με τα Ημερήσια με το Νέο σύστημα. Ο υποψήφιος με την ένδειξη ΗΜ δεν θα παρακαθίσει με τους υπόλοιπους υποψηφίους του Εσπερινού ΓΕΛ, αλλά με τους υποψηφίους των Ημερήσιων ΓΕΛ, θα πάρει θέματα Ημερήσιου και το γραπτό του θα πακεταριστεί με τα ημερήσια. - ή την ένδειξη ΕΔ, για υποψήφιο Εσπερινού ΓΕΛ, που εξετάζεται με τα εσπερινά ΓΕΛ με το Παλαιό σύστημα. Το κάθε αυτοκόλλητο αριθμητήριο είναι τυπωμένο σε τρία αντίγραφα από τα οποία τα δύο επικολλούνται από τους επιτηρητές στον ειδικό χώρο του τετραδίου από την εξωτερική πλευρά και το τρίτο μένει στο στέλεχος του αριθμητηρίου. Τα αυτοκόλλητα αριθμητήρια πρέπει να επικολλώνται στο τετράδιο μετά την είσοδο των εξεταζομένων και πριν την έναρξη της εξέτασης και όχι κατά την παράδοση του γραπτού στο τέλος της εξέτασης. Ο χώρος που έχει επικολληθεί το αυτοκόλλητο αριθμητήριο επικαλύπτεται αμέσως μετά την επικόλληση με μαύρο αυτοκόλλητο με ευθύνη των επιτηρητών κάθε τάξης κατά τρόπο που να μην είναι αναγνωρίσιμο το Λύκειο προέλευσής του.

Στην περίπτωση απουσίας εξεταζόμενου, εκτός από τη σχετική σημείωση στην κατάσταση απουσιών, δημιουργείται από τους επιτηρητές απουσιολόγιο ως ακολούθως: Σε απόκομμα τετραδίου αναγράφονται τα ατομικά στοιχεία του απόντος στο εξεταζόμενο μάθημα και επικολλάται το τρίτο αυτοκόλλητο, το οποίο θα έμενε στο στέλεχος, αν ήταν παρών ο εξεταζόμενος, ενώ τα άλλα δύο παραμένουν στο στέλεχος. Το απουσιολόγιο αυτό παραδίδεται μαζί με την κατάσταση παρόντων και τα γραπτά στη Λυκειακή Επιτροπή με το τέλος της εξέτασης. Για τους εξεταζόμενους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται προφορικά, από τις οικείες επιτροπές θα σταλούν αντίστοιχα αυτοκόλλητα αριθμητήρια από τη Δ/νση Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων στα Βαθμολογικά Κέντρα και στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα προκειμένου να επικολληθούν στα αντίστοιχα γραπτά από την Επιτροπή Εξέτασης.

Στα αυτοκόλλητα αυτά οι τρεις πρώτοι αριθμοί θα αντιστοιχούν στον κωδικό αριθμό της Επιτροπής Εξέτασης ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ανεξάρτητα αν αυτή λειτουργεί σε Βαθμολογικό Κέντρο ή σε ειδικό εξεταστικό κέντρο και όχι στον κωδικό της Διεύθυνσης, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που θα σας αποσταλεί ειδικά για τα αυτοκόλλητα αριθμητήρια. Τη λέξη Νέο ή Παλαιό (διάκριση μεταξύ Νέου ή Παλαιού συστήματος) που εμφανίζεται στο αυτοκόλλητο αριθμητήριο, ο υποψήφιος θα πρέπει να την αντιγράφει μετά την αναγραφή του «ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ» (λίγο πιο πάνω από το πλαίσιο, στο εμπροσθόφυλλο), με επίβλεψη των επιτηρητών και πριν αυτοί επικαλύψουν το αριθμητήριο.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Όλοι οι εκπαιδευτικοί Δ.Ε., εφόσον ορισθούν αρμοδίως, υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων (επιτηρητές, εξεταστές, βαθμολογητές κτλ,). Σε οποιαδήποτε περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής τους, οι εκπαιδευτικοί θα προσκομίζουν στη ΔΔΕ γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο ή από Κέντρο Υγείας (στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει παραπλήσιο Δημόσιο Νοσοκομείο), όπου θα αναφέρεται ρητά ο λόγος και το διάστημα της αδυναμίας συμμετοχής.

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΓΡΑΠΤΩΝ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ

Για τη διακίνηση των γραπτών θα ακολουθήσει άλλη εγκύκλιος, όπου θα περιγράφεται επακριβώς η διαδικασία και ο τρόπος διακίνησης των γραπτών. Αντίστοιχα, για τη βαθμολόγηση και την καταχώριση της βαθμολογίας θα σταλούν αναλυτικές οδηγίες σε όλους τους εμπλεκόμενους.