Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κρίστιαν Μπρύκνερ: Τα εγκλήματα και οι καταδίκες του βασικού ύποπτου στην υπόθεση Μαντλίν -Από το 1994 μέχρι τη φυλακή

Ο Κρίστιαν Μπρύκνερ, ο άνδρας που ταυτοποιήθηκε ως ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν Μακκάν, είχε την πρώτη του καταδίκη ως έφηβος, ανα...


Ο Κρίστιαν Μπρύκνερ, ο άνδρας που ταυτοποιήθηκε ως ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν Μακκάν, είχε την πρώτη του καταδίκη ως έφηβος, αναφέρει o Guardian σε δημοσίευμα του στο οποίο παρουσιάζει όλα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής για τον 43χρονο.





Ειδικότερα το 1994, όταν ο Μπρύκνερ όταν ήταν ακόμα έφηβος καταδικάστηκε στη Γερμανία για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού, απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού, και σεξουαλικών πράξεων μπροστά σε παιδί.

Την επόμενη χρονιά, ως 18χρονος που μόλις είχε πάρει την άδεια οδήγησης έφυγε από τη Γερμανία για την Πορτογαλία με μία κοπέλα για να αποφύγει την ποινή που του είχε επιβληθεί, εγκαταλείποντας παράλληλα τις σπουδές του ως μηχανικός αυτοκινήτων. «Δεν γνωρίζαμε τίποτα για την Πορτογαλία», θα έλεγε αργότερα σε δικαστήριο. «Πήγαμε στο Λάγος [στην Αλγκάρβε] επειδή μας άρεσε το όνομα. Είχαμε μία σκηνή μαζί μας και κατασκηνώσαμε στο ύπαιθρο».
Η σχέση του με την κοπέλα τελείωσε, αλλά ανέλαβε μία σειρά από δουλειές στη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν, όπως σε εγκατάσταση πισίνων και σε επισκευές αυτοκινήτων. Ο Μπρύκνερ εγκαταστάθηκε σε ένα σπίτι στα σύνορα με την Πράια ντα Λουζ, το οποίο φίλος του περιέγραψε ως τυπικό σπίτι εργένη, στο οποίο επέστρεφε διαρκώς.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι σχέσεις του με τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης μία Αγγλίδας το 2004-2005, λέγεται ότι ήταν συχνές αλλά σύντομες σε διάρκεια. Για περισσότερα από 25 χρόνια, βρισκόταν μεταξύ των δύο χωρών, δραπετεύοντας συχνά από διάφορες ποινικές διαδικασίες εναντίον του για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, όπως και εμπόριο ναρκωτικών, πλαστογραφία εγγράφων και οδήγηση χωρίς δίπλωμα.

Βίασε 72χρονη Αμερικανίδα

Η πιο σοβαρή καταδίκη που του επιβλήθηκε αφορούσε στον βιασμό 72χρονης Αμερικανίδας, το διαμέρισμα της οποίας ήταν ανάμεσα στο σπίτι του και την παραλία στην οποία περπατούσε κάθε μέρα. Η επίθεση έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου του 2005 και σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που είδε ο Guardian, έχει σχεδιαστεί λεπτομερώς.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Μπρύκνερ μπήκε στο σπίτι της γυναίκας στις 10.30 μμ από την ανοιχτή πόρτα του καθιστικού της. Την έσυρε μέσα στο σπίτι, την έδεσε, τη χτύπησε, τη βίασε και στη συνέχεια την οδήγησε στην κουζίνα όπου την ανάγκασε να του δώσει χρήματα πριν φύγει περπατώντας, παίρνοντας μαζί και τον υπολογιστή της.

Το έγκλημα διερευνήθηκε από τις πορτογαλικές αρχές, αλλά η υπόθεση έκλεισε το επόμενο έτος. Η εμπλοκή του Μπρύκνερ ήρθε στο φως πολύ αργότερα, όταν ένας πρώην συνεργός του, με τον οποίο είχε προηγουμένως κλέψει καύσιμο ντίζελ, ανακάλυψε ένα βίντεο με τον βιασμό που προφανώς είχε βιντεοσκοπήσει ο 43χρονος και τελικά πήγε στην αστυνομία.


Στα τέλη του περασμένου έτους, 14 χρόνια μετά το έγκλημα, ο Μπρύκνερ καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης για βιασμό της Αμερικανίδας, η οποία είναι πλέον 86 ετών.

Παραμένει υπό κράτηση στη βορειοδυτική γερμανική πόλη Braunschweig και η καταδίκη του θα επανεξεταστεί αφού οι δικηγόροι υπεράσπισης ισχυρίστηκαν ότι εκδόθηκε - αυτή τη φορά από την Ιταλία, όπου είχε ταξιδέψει - με άλλη κατηγορία και, επομένως, σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να δικαστεί για άλλο έγκλημα.


Η Bettina Thoenes, δημοσιογράφος στην Braunschweiger Zeitung, η οποία παρακολούθησε τη δίκη για τον βιασμό, τον περιέγραψε ως «άντρα με έξυπνη εμφάνιση, ντυμένο με ένα απλό γκρι πουκάμισο και ελαφρώς oversized τζιν». Είπε ότι ήταν εύγλωττος, και συχνά έκανε αναφορές από νομικά βιβλία. Παράλληλα, μάρτυρες που έδωσαν αποδεικτικά στοιχεία στη δίκη ανέφεραν ότι οδηγούσε μία Jaguar και πρόσεχε την εμφάνισή του. «Κυκλοφορούσε πολύ περιποιημένος και πάντα φορώντας πουκάμισο και σακάκι».




Έκλεβε τουρίστες μπαίνοντας στα δωμάτιά τους
Το 1999, η αστυνομία συνέλαβε τον Μπρύκνερ για τα πρώτα του αδικήματα και επέστρεψε στη Γερμανία για να εκτίσει την ποινή του. Γύρισε όσο πιο γρήγορα μπορούσε στην Πορτογαλία, κερδίζοντας αρκετά χρήματα για να αγοράσει μία μεταχειρισμένη Jaguar XJR 6, η οποία έχει πλέον κατασχεθεί από τη γερμανική αστυνομία και αποτελεί ένα από τα αντικείμενα στο κέντρο της έρευνας για την εξαφάνιση της Μαντλίν.

Μάρτυρας που έδωσε στοιχεία στη δίκη βιασμού είπε ότι τον είδε να «σκαρφαλώνει σε ανοιχτά παράθυρα» δωματίων για διακοπές. Ο μάρτυρας είπε ότι ο Μπρύκνερ είπε σε στενούς φίλους του πώς αφαιρούσε πράγματα από τουρίστες όπως φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, διαβατήρια, πορτοφόλια, μπαίνοντας μερικές φορές στα διαμερίσματα ενώ οι τουρίστες κοιμόντουσαν το μεσημέρι ή το βράδυ.

Πού βρισκόταν όταν εξαφανίστηκε η Μαντλίν
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς της εξαφάνισης της Μαντλίν Μακκάν - δύο χρόνια μετά τον βιασμό - ζούσε στην Πράια ντα Λουζ και είχε σχέσεις με διάφορες γυναίκες, με καταγωγή από την Πορτογαλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου. Είχε επίσης σχέση και με μία Αγγλίδα μεταξύ 2004 και 2005, σύμφωνα με τα έγγραφα, το όνομά της όμως έχει διαγραφεί.

Ο Μπρύκνερ εργαζόταν ως σερβιτόρος και μπάρμαν σε διάφορες παμπ μέσα και γύρω από την περιοχή του Λάγος εκείνη την εποχή. Αλλά επειδή τα χρήματα δεν ήταν αρκετά, έψαχνε για άλλες δουλειές, όπως επισκευές αυτοκινήτων, πωλήσεις σε μπάλες γκολφ σε γήπεδο κοντά στο σπίτι του και πώληση πορτοκαλιών που μάζευε από διάφορα αγροκτήματα της περιοχής.

Το 2006, ενώ προσπαθούσε να κλέψει καύσιμα ντίζελ με ένα γνωστό του, συνελήφθησαν και αργότερα οδηγήθηκαν στη φυλακή. Μετά την απελευθέρωσή του, επέστρεψε στη Γερμανία και τελικά μετακόμισε στην Πορτογαλία, στο ίδιο απομακρυσμένο σπίτι στην Πράια ντα Λουζ, ταξίδευε ωστόσο τακτικά στην πατρίδα του.

Το 2012, μετακόμισε στο Braunschweig και ενοικίασε ένα περίπτερο και ένα διαμέρισμα, αρχικά με μια κοπέλα. Εγκατέλειψε το περίπτερο μετά από περίπου 18 μήνες, υποστηρίζοντας ότι είχε εξαντληθεί λέγοντας στο δικαστήριο ότι εργαζόταν από τις 7πμ έως τα μεσάνυχτα κάθε μέρα. Στη συνέχεια μετακόμισε σε ένα εξοχικό σπίτι σε έναν κοινόχρηστο κήπο, και ζούσε εκεί βασισμένος σε επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας. Επέστρεψε στην Πορτογαλία ενώ συνέχισε να είναι εγγεγραμμένος στο Braunschweig.

Το 2013, οι γονείς της Μαντλίν Μακκάν, η ιστορία των οποίων ήταν ήδη γνωστή στη Γερμανία, εμφανίστηκαν στο XY, ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα που αναφέρεται σε άλυτα μυστήρια, για να απευθύνουν έκκληση για την εμφάνιση μαρτύρων για την εξαφάνιση της κόρης τους. Ήταν τότε που άρχισε να εμφανίζεται το όνομα του Μπρύκνερ σε σχέση με την υπόθεση, αν και λήφθηκε σοβαρά υπόψη μετά τη 10η επέτειο της εξαφάνισης της Μαντλίν, το 2017.

Τον Ιούνιο του 2017 συνελήφθη ξανά και επέστρεψε στη Γερμανία για να εκτίσει ποινή φυλάκισης 15 μηνών για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού. Μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή, έμεινε άστεγος και είπε ότι ένιωθε ότι τον καταδίωκε η αστυνομία που ακολουθούσε κάθε του κίνηση, ακόμη και όταν κοιμόταν σε παγκάκι, υποστήριξε ο ίδιος.

Αφού ταξίδεψε στην Ιταλία για να κάνει διακοπές, συνελήφθη ξανά στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018 στο Μιλάνο και εκδόθηκε στη Γερμανία. Τον Αύγουστο του 2019, οι αρχές του Braunschweig τον κατηγόρησαν για τον βιασμό της γυναίκας των ΗΠΑ το 2005, και ακολούθησε η καταδίκη του τον Δεκέμβριο.

Στην τελευταίο επεισόδιο του XY, το βράδυ της Τετάρτης, ο άντρας που ταυτοποιήθηκε τώρα ως Μπρύκνερ περιγράφηκε ως ύποπτος δολοφονίας. Οι ερευνητές, όπως είπε ο παρουσιαστής, «πιστεύουν ότι ξέρουν ποιος είναι ο δολοφόνος της [Μαντλίν]. Υποψιάζονται έναν Γερμανό δράστη σεξουαλικών εγκλημάτων που είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για απαγωγή του τριών ετών. Υπάρχουν πολλά περιστασιακά στοιχεία εναντίον του άνδρα, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις. Γι 'αυτό η αστυνομία εναποθέτει την ελπίδα της στους θεατές του XY».