Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κορονοϊός: Όλοι τωρα χρησιμοποιούν κάρτες - Πραγματικότητα η αχρήματη κοινωνία

Πολλά στοιχεία της ζωής μας έχουν αλλάξει μετά την Covid-19, τονίζει ο Gary Cohn, πρώην διευθυντής του αμερικανικού National Economic Counci...

Τραπεζική κάρτα
Πολλά στοιχεία της ζωής μας έχουν αλλάξει μετά την Covid-19, τονίζει ο Gary Cohn, πρώην διευθυντής του αμερικανικού National Economic Council. Μεταξύ αυτών και το πώς πληρώνουμε




Ο ίδιος τονίζει σε άρθρο του στους Financial Τimes ότι δεν έχει ακουμπήσει ούτε ένα νόμισμα τις τελευταίες πέντε εβδομάδες και στηρίζεται αποκλειστικά σε ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών και πιστωτικές κάρτες.

Δεν είμαι ο μόνος, σημειώνει. Εμπορικές εταιρείες του διαδικτύου, όπως η Alibaba και η Amazon θριαμβεύουν, ενώ πολλά φυσικά καταστήματα έχουν αλλάξει τα συστήματά τους και πρώτα παραγγέλνεις, μετά πληρώνεις μέσω τηλεφώνου και στη συνέχεια παραλαμβάνεις στην είσοδο.

Ακόμα και υπηρεσίες που επί δεκαετίες αρνήθηκαν τις πιστωτικές κάρτες, όπως οι φούρνοι στην Φρανκφούρτη και οι ψυχοθεραπευτές στη Νέα Υόρκη που ζητούσαν επιταγές, καλωσορίζουν τώρα τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Ο Βλάντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες προσπαθεί να βοηθήσει τη διαδικασία. Πρόσφατα έγραψε στο Twitter: «Ωρα να αλλάξετε τα νομίσματα με κάρτες πληρωμών- ασφαλέστερες για τον περιορισμό του κοροναϊού».

Το παράδειγμα της Σουηδίας

Πλησιάζουμε στο να εγκαταλείψουμε μια πρακτική που πάει πίσω 7.000 χρόνια στη Μεσοποταμία; Κατά τους αιώνες που ακολούθησαν το φυσικό χρήμα εξελίχθηκε από σύμβολα που αντιπροσώπευαν αγαθά στις αποθήκες, σε πολύτιμα μέταλλα και τώρα σε συστήματα τα οποία χρησιμοποιούν νομίσματα και χαρτονομίσματα τα οποία στηρίζονται στην πίστη προς την κεντρική τράπεζα.

Η πανδημία, και οι προσπάθειες να περιορίσουμε τη διάδοση, μας οδηγεί να αναρωτηθούμε αν το παρακάναμε με την ανάγκη να κουβαλάμε χρήματα σε φυσική μορφή.

Εχουμε ήδη την τεχνολογία να πληρώνουμε και να έχουμε δοσοληψίες με απόλυτα ψηφιακό τρόπο και να χρησιμοποιούμε ασφαλή βιομετρική επαλήθευση τη στιγμή της συναλλαγής (επενδύω σε ένα βιομετρικό κρυπτογραφημένο ψηφιακό πορτοφόλι και λειτουργώ ως σύμβουλος σε άλλες δυο fintech στον τομέα).

Αν κάνουμε την ψηφιακή στροφή κανείς δεν θα μεταφέρει βρόμικα νομίσματα ή θα ασχολείται με επιταγές. Είναι ξεκάθαρα πιθανό: το 87% των συναλλαγών στη Σουηδία γίνεται ψηφιακά μέσω ιδιωτικών εταιρειών πληρωμών.