Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πέντε ιρανικά τάνκερ πλέουν προς τη Βενεζουέλα; Τι μεταφέρουν; Θα περάσουν;

Προς τη Βενεζουέλα φαίνεται ότι πλέουν πέντε ιρανικά πετρελαιοφόρα, προκειμένου να μεταφέρουν καύσιμα στην πολύπαθη χώρα της Λατινικής Αμερ...


Προς τη Βενεζουέλα φαίνεται ότι πλέουν πέντε ιρανικά πετρελαιοφόρα, προκειμένου να μεταφέρουν καύσιμα στην πολύπαθη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο «Al-Masdar News», τρία τάνκερ ήδη διασχίζουν τον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ ακόμη δύο βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο Θάλασσα. Από την πλευρά της, βέβαια, η υπηρεσία ανίχνευσης πλοίων «Marine Traffic» έχει καταγράψει μόλις ένα πλοίο με κατεύθυνση προς τη Νότια Αμερική, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα δεν έχουν προς το παρόν δηλώσει ακριβή προορισμό.




Πάντως, ακόμη κι αν τελικά τα ιρανικά τάνκερ πλεύσουν προς τη Βενεζουέλα, ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Κι αυτό, διότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στην περιοχή της Καραϊβικής τέσσερα πολεμικά πλοία, με στόχο την τήρηση του εμπάργκο που έχουν επιβάλει στην κυβέρνηση Μαδούρο. Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει μια σειρά κυρώσεων εις βάρος του Καράκας, ιδίως στον πετρελαϊκό κλάδο, κάτι το οποίο έχει δημιουργήσει σοβαρές ελλείψεις καυσίμων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.


Προσφάτως, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, Έλιοτ Άμπραμς, ισχυρίστηκε ότι η Τεχεράνη προμηθεύει το Καράκας με εξοπλισμό, ο οποίος θεωρείται αναγκαίος για την επαναλειτουργία των διυλιστηρίων. Η Τεχεράνη έσπευσε να διαψεύσει τις σχετικές καταγγελίες και καταδίκασε τις αμερικανικές προσπάθειες για την καταστροφή της εθνικής οικονομίας της Βενεζουέλας και την εκδίωξη του Νικολάς Μαδούρο από την προεδρία.

Τους τελευταίους μήνες, η Ουάσιγκτον έχει κλιμακώσει τις πιέσεις προς τον πρόεδρο Μαδούρο, κάνοντας χρήση μιας σειράς κυρώσεων. Ωστόσο, ο ίδιος αρνείται να παραιτηθεί, ενώ κατάφερε να επιβιώσει της πρόσφατης απόπειρας πραξικοπήματος, η οποία έλαβε χώρα με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Πάντως, η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένως διαψεύσει κάθε εμπλοκή στη συγκεκριμένη απόπειρα πραξικοπήματος, η οποία διοργανώθηκε από την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Silvercorp.



ΠΗΓΗ: SPUTNIK