Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ζήσης Καραγώγος: Ο Ελληνας στρατιώτης από τον Ασκό Θεσσαλονίκης, που «έπεσε» από τουρκικά πυρά στον Εβρο το 1986 (ΦΩΤΟ)

«ΖΗΣΗΣ ΚΑΡΑΓΩΓΟΣ ΕΤΩΝ 19 - ΦΟΝΕΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΗΝ 19-12-86 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΕΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ». ...


«ΖΗΣΗΣ ΚΑΡΑΓΩΓΟΣ ΕΤΩΝ 19 - ΦΟΝΕΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΗΝ 19-12-86 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΕΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ».








Αυτό αναγράφεται στον τάφο του στρατιώτη, Ζήση Καραγώγου, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 1986 δέχθηκε τούρκικα πυρά και διακομίστηκε βαρύτατα τραυματισμένος στο ΚΙΧΝΕ Αλεξανδρούπολης, όπου και εξέπνευσε.

Ηταν μόλις 19 ετών… Επεσε υπέρ της πατρίδος, έχοντας δεχθεί πέντε σφαίρες στο κορμί του, σε μία ιστορία που κάποιοι έχουν ξεχάσει και ακόμη περισσότεροι δεν τη γνωρίζουν καν.





Ηρθε στην επιφάνεια, με αφορμή τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στη μεθοριακή γραμμή του Εβρου. Θεωρείται το πιο θερμό επεισόδιο και μάλιστα αιματηρό, εξαιρετικής σοβαρότητας, μετά το 1974. Εκτοτε βέβαια ακολούθησαν και άλλα, τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Εβρο, με τα πιο σημαντικά, αυτό στα Ιμια δέκα χρόνια αργότερα (1996) και πρόσφατα με τους στρατιωτικούς που κρατούνται άδικα στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Ο Ζήσης Καραγώγος καταγόταν από τον Ασκό του Νομού Θεσσαλονίκης, όπου και αναπαύεται. Ο τάφος του βρίσκεται στα νεκροταφεία του χωριού.

Ο ήρωας στρατιώτης τιμήθηκε από τους συγχωριανούς του, που έχουν δώσει στην κεντρική πλατεία το όνομά του, ως ελάχιστο φόρο τιμής. Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και η προτομή του, με τη λιτή φράση «Επεσε υπέρ Πατρίδος» για να υπενθυμίζει τη μεγάλη του θυσία.



Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως ο Ελληνικός Στρατός έδωσε το όνομά του σε φυλάκιο στην περιοχή όπου έγινε το συμβάν, ενώ κτίσθηκε και μνημείο με εικονοστάσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΔΩ: ΤΟΝ ΕΛΕΓΑΝ ΑΠΛΩΣ ΖΗΣΗ... Ο ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΓΩΓΟΣ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 1986

https://www.stoxos.gr/2017/01/1986.html