Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Γνωρίζουν τα πληρώματα των υποβρυχίων τι συμβαίνει με την πανδημία; Τι λένε Γάλλοι αξιωματικοί

Τα πληρώματα των υποβρυχίων αρκετών χωρών του πλανήτη πιθανότατα δεν έχουν ιδέα για την έκταση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αφού εσκεμ...


Τα πληρώματα των υποβρυχίων αρκετών χωρών του πλανήτη πιθανότατα δεν έχουν ιδέα για την έκταση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αφού εσκεμμένα τους κρύβουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να εκτρέψουν την προσοχή τους από τις αποστολές τους, λένε Γάλλοι νυν και πρώην αξιωματικοί.





Τα πληρώματα που βρίσκονται στη θάλασσα σε απόρρητες αποστολές διάρκειας 60 – 70 ημερών προστατεύονται εσκεμμένα και για έναν άλλο λόγο από συνταρακτικές ειδήσεις: για να μην πέσει το ηθικό τους. Ως εκ τούτου πιστεύεται ότι είναι από τους τελευταίους ανθρώπους στη Γη που αγνοούν ότι σχεδόν όλος ο πλανήτης έχει κατεβάσει ρολά με τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Γαλλία έχει τον έκτο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως (53.128 ), αλλά όπως λένε οι αξιωματικοί, τα πληρώματα που αναχώρησαν με υποβρύχια πριν την εξάπλωση της Covid-19 πιθανότατα θα μάθουν τα νέα το τελευταίο 48ωρο της αποστολής τους καθώς θα επιστρέφουν στο λιμάνι.


«Δεν θα ξέρουν», λέει ο ναύαρχος ε.α. Ντομινίκ Σαλ, διοικητής του γαλλικού στόλου βαλλιστικών υποβρυχίων από το 2003 μέχρι το 2006 και του πυρηνικού υποβρυχίου L’ Inflexible, ο οποίος δεν πληροφορήθηκε τον θάνατο του πατέρα του όταν ήταν σε μια δίμηνη αποστολή, παρά μόνον όταν πάτησε το πόδι του ξανά στη στεριά. «Τα παιδιά πρέπει να είναι πλήρως αφοσιωμένα στην αποστολή τους. Όσοι βρίσκονται στη θάλασσα δεν χρειάζονται τέτοιες πληροφορίες. Ο κυβερνήτης, πιστεύω, έχει αναμφίβολα ενημερωθεί για αυτό που συμβαίνει με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά δεν νομίζω να του έχουν πει όλες τις λεπτομέρειες».
Οι κυβερνήτες των υποβρυχίων φιλτράρουν τις πληροφορίες που δίνουν στα πληρώματα

Ο αρχίατρος Γκαμπριέλ, που ήταν σε υποβρύχια αποστολή το 2012 όταν ένας ισλαμιστής εξτρεμιστής σκότωσε Γάλλους αλεξιπτωτιστές, λέει ότι αποκρύπτοντας όλες οι ειδήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ηθικό του πληρώματος. «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει Διαδίκτυο, ραδιόφωνο και τηλεόραση στο υποβρύχιο, τα μόνα νέα που μαθαίνεις έρχονται από τα μηνύματα που λαμβάνει ο κυβερνήτης, ο οποίος τα φιλτράρει και δεν δίνει σε όλους όλες τις πληροφορίες», σημειώνει. «Το μόνο μέρος που είσαι πραγματικά αποκομμένος από όλες τις πληροφορίες είναι ο βυθός, αφού ακόμη και σε σκάφη στο διάστημα υπάρχει ραδιόφωνο, τηλεόραση και Ίντερνετ».

Ένας εν ενεργεία αξιωματικός, γιατρός στο βαλλιστικό υποβρύχιο “Le Triomphant” επί τέσσερα χρόνια, λέει ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα αποτελέσει «μεγάλη έκπληξη» για τα πληρώματα. «Δεν έχουν βιώσει την κρίση όπως εμείς με το φόβο και τα περιοριστικά μέτρα. Θα είναι μεγάλη έκπληξη γι’ αυτούς. Θα μάθουν την ιστορία, αλλά θα τους αφορά και τους ίδιους». «Όσο σοβαρό κι αν είναι ένα γεγονός, τίποτε δεν μπορεί να κάνει ένα μέλος πληρώματος υποβρυχίου. Κι αφού δεν μπορεί να κάνει κάτι, καλύτερα να μη γνωρίζει. Ξέρουν ότι δεν τους λένε πολλά και το αποδέχονται. Είναι μέρος της συμφωνίας», συμπληρώνει ο απόστρατος ναύαρχος Σαλ. Το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό αρνήθηκε να διευκρινίσει αν τα πληρώματα των υποβρυχίων του γνωρίζουν για την πανδημία του κορωνοϊού. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Ολιβιέ Ριμπάρ, είναι «αδύνατο» να γνωρίζει κανείς αν τα πληρώματα ενημερώθηκαν «επειδή περιβάλλονται από μια φούσκα προστασίας και εμπιστευτικότητας»…