Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΥΜΝΟΙ από το Bloomberg: «Σε αυτή την πανδημία η Ελλάδα μπορεί να περπατάει με το κεφάλι ψηλά»

Η πανδημία του Covid-19 έχει αφήσει έκθετες «φτωχές» ηγεσίες και διακυβερνήσεις παγκοσμίως. Από την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο μέ...

Bloomberg: «Σε αυτή την πανδημία η Ελλάδα μπορεί να περπατάει με το κεφάλι ψηλά»

Η πανδημία του Covid-19 έχει αφήσει έκθετες «φτωχές» ηγεσίες και διακυβερνήσεις παγκοσμίως. Από την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τις ΗΠΑ, οι πολιτικοί περίμεναν πάρα πολύ καιρό πριν πάρουν τα δραστικά μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των πολιτών τους.




Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Bloomberg, Φερντινάντο Τζουλιάνο, αποτελεί μια αξιοσημείωτη – και ίσως εκπληκτική – εξαίρεση σε αυτή την τάση. Η κυβέρνηση επέβαλε σοβαρά μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης σε πολύ προγενέστερο στάδιο της πανδημίας, σε σχέση με άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης. Προς το παρόν, αυτή η ταχεία αντίδραση βοήθησε την Ελλάδα να αποφύγει την τραγική κρίση της υγειονομικής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν τα πλουσιότερα κράτη.

Ο Τάκης Παππάς, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, συνέκρινε την ταχύτητα της αντίδρασης στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Αθήνα έκλεισε όλα τα καταστήματα μόνο τέσσερις ημέρες μετά την αναφορά του πρώτου Covid-19 θανάτου. Αντίθετα, η Ιταλία και η Ισπανία το έκαναν μετά από 18 και 30 ημέρες, αντίστοιχα. Η απαγόρευση της μη ουσιαστικής κίνησης στην Ελλάδα ήρθε μόλις μια εβδομάδα μετά – ταχύτερα από ό, τι σε οποιαδήποτε από τις δύο άλλες χώρες.

Αυτές οι γρήγορες ενέργειες μείωσαν την πίεση στο επισφαλές σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Στα μέσα Μαρτίου, το ελληνικό εθνικό σύστημα υγείας (ΕΣΥ) διέθετε μόνο 605 μονάδες εντατικής θεραπείας, εκ των οποίων οι 557 λειτουργούσαν, λόγω έλλειψης προσωπικού. Η Ελλάδα έχει πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων. Η Ισπανία, με 4.400 ΜΕΘ και πληθυσμό σχεδόν 47 εκατομμυρίων έχει κατακλυστεί από περιστατικά με θύματα κορωνοϊού.

Η σύγκριση με την Ισπανία είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρη. Η ισπανική κυβέρνηση, είχε το πλεονέκτημα του χρόνου, αλλά δεν έπραξε γρήγορα, επιτρέποντας μαζικές εκδηλώσεις, όπως διαδηλώσεις και ποδοσφαιρικούς αγώνες, μέχρι και 26 ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο Covid-19.

Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει καταγράψει μόνο 1.955 κρούσματα και 86 θανάτους – δηλαδή 188 περιπτώσεις και 8 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η Ισπανία έχει 3.261 κρούσματα και 326 θανάτους ανά εκατομμύριο και η Ιταλία έχει αντίστοιχα 2.375 και 302 άτομα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κάνει λιγότερο από τα μισά τεστ(ανά εκατομμύριο κατοίκους) όπως και η Ισπανία και λιγότερο από το ένα τέταρτο της Ιταλίας , αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η πίεση στο σύστημά της υγειονομικής περίθαλψης είναι συγκρίσιμη με αυτή που υφίστανται οι τελευταίες δύο χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει επίσης ότι έχει προσλάβει 4.200 νέους γιατρούς και αυξήθηκε κατά το ήμισυ ο αριθμός των ΜΕΘ, γεγονός που θα βοηθήσει να περιοριστεί η επιδείνωση της εστίας.




Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδειχθεί ως φωνή λογικής στη διεθνή σκηνή. Για παράδειγμα, συγκρούστηκε με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Jair Bolsonaro επειδή αρνήθηκε τη σοβαρότητα της πανδημίας. Το σύνολο του ελληνικού πολιτικού συστήματος, αντέδρασε με ψυχραιμία – μια πολύ διαφορετική εικόνα σε σύγκριση με την «μάχη» που εμφανίστηκε στην Ισπανία. Και ο ελληνικός πληθυσμός φαίνεται να δίνει μεγάλη προσοχή στο σεβασμό των μέτρων περιορισμού, εν μέρει ως αποτέλεσμα των προστίμων της κυβέρνησης για μη συμμόρφωση.

Το πιο ανησυχητικό είναι το τι θα μπορούσε να συμβεί στην οικονομία της Ελλάδας. Η πανδημία έρχεται σε μια ιδιαίτερα σκληρή εποχή για την χώρα. Μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, τα πράγματα έφτασαν τελικά σε καλό δρόμο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του 2019, με εντολή να αποκαταστήσει τη διεθνή αξιοπιστία και να επαναφέρει την ανάκαμψη στην οικονομία. Οι επενδυτές συρρέουν στην Ελλάδα αναζητώντας αποδόσεις και ευκαιρίες, καθιστώντας το Χρηματιστήριο Αθηνών την καλύτερη απόδοση στον κόσμο πέρυσι.

Αυτός ο κόσμος μοιάζει πλέον πολύ μακρινός. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας της χώρας και θα υποφέρει άσχημα εάν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί συνεχιστούν το καλοκαίρι. Οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν πάνω από το 80% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα με προμήθειες, ρευστότητα και πωλήσεις.

Ωστόσο, δεδομένου του πόσο γρήγορα η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στην εκδήλωση, η χώρα θα μπορούσε να επανέλθει στα πόδια της νωρίτερα από άλλες. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους γύρους ποσοτικής χαλάρωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να συμπεριλάβει ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 750 δισ. Ευρώ, το οποίο αποσκοπεί στην υποστήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης, χαλάρωσε τους κανόνες της, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να τοποθετούν το ελληνικό δημόσιο χρέος ως εγγύηση έναντι ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα. Αυτές ήταν σοφές αποφάσεις και θα παράσχουν πρόσθετη σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας.

Για χρόνια, μεγάλο μέρος της Ευρώπης κοίταξε την Ελλάδα ως άλυτο πρόβλημα. Παρά τις εγγενείς αδυναμίες του, σε αυτή την πανδημία, η Ελλάδα μπορεί να περπατάει με το κεφάλι ψηλά.