Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Βιζόν μολύνθηκαν από κορονοϊό έπειτα από επαφή με ανθρώπους

Θετικά στον κορονοϊό βρέθηκαν βιζόν, σε δύο εκτροφεία στη νότια Ολλανδία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Γεωργίας της χώρας. Ορισμένα ...


Θετικά στον κορονοϊό βρέθηκαν βιζόν, σε δύο εκτροφεία στη νότια Ολλανδία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Γεωργίας της χώρας. Ορισμένα από τα ζώα στα δύο εκτροφεία παρουσίασαν συμπτώματα μόλυνσης, όπως δυσκολία στην αναπνοή, και υπεβλήθησαν σε τεστ για κορονοϊό, τα οποία βγήκαν θετικά. Τα δύο εκτροφεία αποκλείστηκαν από τις αρχές, που εκτιμούν ότι τα βιζόν μολύνθηκαν έπειτα από επαφή με ανθρώπους.





Τα εκτροφεία αυτά βρίσκονται στις κωμοπόλεις Γκέρμετ-Μπάκελ και Λάαρμπεκ, στα ανατολικά της Αϊντχόβεν, στη Βόρεια Βραβάντη, μία από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Στην Ολλανδία τα κρούσματα σε ανθρώπους ανέρχονται στα 37.000 και οι νεκροί ξεπερνούν τους 4.400.

«Τα βιζόν παρουσίασαν συμπτώματα μόλυνσης, όπως δυσκολία στην αναπνοή», ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας. Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ότι τα μικρά θηλαστικά έπασχαν από την ασθένεια Covid-19.

«Πολλοί εργαζόμενοι στο εκτροφείο εμφάνιζαν συμπτώματα του κορονοϊού, πιστεύουμε επομένως ότι τον μετέδωσαν στα ζώα», πρόσθεσε το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα ζώα συντροφιάς ή τα ζώα εκτροφής παίζουν κάποιον ρόλο στην εξάπλωση του ιού». Υπάρχουν όμως πολλά κρούσματα που δείχνουν ότι τα βιζόν, όπως και οι νυφίτσες «είναι δεκτικά στον ιό».

Η εκτροφή βιζόν για τη γούνα τους είναι μια δραστηριότητα πολύ αμφιλεγόμενη στην Ολλανδία. Το 2016 το ανώτατο δικαστήριο της χώρας διέταξε να κλείσουν οι φάρμες αυτές μέχρι το 2024. Ο νέος κορονοϊός έχει εντοπιστεί σε ορισμένα ζώα συντροφιάς και ζωολογικούς κήπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ